Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lunta tullut rankasti, ja sade vain jatkuu – yhdellä asemalla mitattu jo lähes puoli metriä

Pohjois-Lapin lumisateet jatkuvat edelleen, ja monin paikoin on mitattu yli parinkymmenen sentin verran lunta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Liikennettä lumisella tiellä Kolarissa perjantaina.

Päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan suurin lukema on saatu Kittilästä Kenttärovan havaintoasemalta, jossa lunta oli aamulla puoli kahdeksan tienoilla 48 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kenttärovan lukema on kuitenkin poikkeus, minkä Tuovinen sanoo johtuvan todennäköisesti siitä, että havaintoasema on satojen metrien korkeudessa. Esimerkiksi Kittilässä Pokan havaintoasemalla lunta oli samaan aikaan reilut parikymmentä senttiä.

Suurimmat lumikertymät ovat Pohjois-Lapin läntisessä osassa. Lunta on tullut myös Kainuussa, mutta Itä-Lappi on valtaosaltaan vielä lumetonta.

– Näkyy laikkuja maassa, mutta ei yhtenäistä lumipeitettä. Samoin Koillismaalla mittari sanoo, että jotain on maassa, muttei sielläkään yhtenäistä lumipeitettä, Tuovinen sanoo.

Lumisateet alkavat hiipua päivän mittaan, ja paikoin aamuinen lumisade muuttuu vetisemmäksi. Iltaa kohti myös esimerkiksi Kuusamon alueelle voidaan saada luntakin.

Pohjois-Suomessa on laajalti voimassa kelivaroitus lumi- ja räntäsateiden sekä lumisten teiden vuoksi. Lisäksi joillakin paikoin teiden pinnat ovat Tuovisen mukaan voineet jäätyä sielläkin, missä lunta ei ole. Fintrafficin Turun tieliikennekeskus on varoittanut teiden mahdollisesta liukkaudesta maan etelä- ja keskiosissa.

Rannikoilla, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Itä- ja Keski-Suomessa Ilmatieteen laitos varoittaa tuulista. Tuovinen kertoo, että luvassa on puuskaista tuulta ja kuuropuuskia eli sadekuurojen aiheuttamia puuskia.

– Ne eroavat kesäisistä ukkospuuskista siten, ettei ukkosta ole. Lounaisrannikolla on pientä potentiaalia, että ukkonen voisi kerran pari räpsähtää. Pietarissa ja Viron rannikolla oli eilen ukkoskuuroja liikkeellä.

Artikkeliin liittyviä aiheita