Finland

Lupaava kehitys maailman koronatilanteen parantumisesta taittui – Suomen lisäksi käyrät nousussa muuallakin

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti maanantaina maailmanlaajuisten koronatartuntamäärien lähteneen jälleen nousuun seitsemän viikon laskun jälkeen.

New Delhissä Intiassa aloitettiin tiistaina yli 60-vuotiaiden koronarokotukset.­

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan uusien tartuntojen määrä nousi viime viikolla etenkin Euroopassa, Amerikan mantereella, Kaakkois-Aasiassa ja itäisellä Välimerellä.

– Tämä on pettymys, mutta ei yllätys, hän sanoi.

Worldometerin keräämien tietojen mukaan maailmassa on pandemian aikana tiistaiaamuun mennessä ilmoitettu 115 miljoonasta koronatartunnasta. Koronan aiheuttamaan tautiin kuolleita on 2,55 miljoonaa.

WHO:n mukaan on epärealistista, että koronaviruspandemiasta selvittäisiin vuoden loppuun mennessä.

Maailmanlaajuisesti uusien tapausten ilmaantuvuus on edellisten viikkojen tapaan suurinta Amerikan mantereilla, Euroopassa ja Pohjois-Aasiassa.

Yhdysvalloissa ollaan huolissaan jo koronapandemian mahdollisesta neljännestä aallosta, varoitti Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC.

Uusien koronatartuntojen määrä Yhdysvalloissa alkoi laskea jyrkästi tammikuun puolivälissä. Tammikuun alkupuolella tartuntoja oli päivittäin 200 000–300 000, mutta helmikuun lopulla enää 50 000–70 000. Viime viikolla lasku vaikutti pysähtyvän, ja tartuntoja oli jälleen kaksi prosenttia edellisviikkoa enemmän.

CDC:n johtaja tohtori Rochelle Walensky huomautti, että viime viikon yli 70 000 uutta tartuntaa päivässä Yhdysvalloissa on ”hyvin huomattava määrä”. Samaan aikaan uusia koronakuolemia ilmoitettiin liki 2 000 päivittäin.

CDC varoittaa, että etenkin virusmuunnokset voivat heikentää uudestaan tilannetta.

Suomen lähialueilla Pohjoismaissa, Baltian maissa ja Venäjällä uusien tapausten ilmaantuvuus on neljän viikon seurantajaksolla kasvanut eniten Virossa ja Ruotsissa, kertoo THL.

Erityisen huolestuttava tilanne on Virossa, jossa tartuntojen määrä Suomeakin suurempaa. Tiistaina tuli ilmi 1 113 uutta tartuntaa. Sunnuntaina tartuntoja oli 1 201 ja lauantaina 1 569.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toi maanantaina Twitterissä esille Viron tilanteen, joka Vapaavuoren mukaan tulee heijastumaan ikävästi Suomeenkin.

– On selvää, että tartuntojen määrä täälläkin kasvaa, Vapaavuori twiittasi.

Euroopassa ilmaantuvuus on lisäksi suurta etenkin Tshekissä, Slovakiassa, Sloveniassa ja Latviassa.

Tosin myös Suomessa suunta on ollut huolestuttava kahden viikon ajan.

Suomeakin pahempi tilanne on tällä hetkellä Tshekissä. Maa selvisi Suomen tavoin suhteellisen vähällä koronan ensi-iskusta vuosi sitten.

Talvi on kuitenkin ollut Tshekissä äärimmäisen synkkä. Maassa on nyt tilastoitu yli 20 000 koronaviruksesta johtuvaa kuolemaa. Asukaslukuun suhteutettuna luku on Belgian ohella maailman suurin, jos kääpiövaltiot jätetään laskuista.

Tämän viikon alussa Tshekki tiukensi sulkutoimenpiteitään. Ihmiset eivät saa poistua asunnoistaan kuin välttämättömistä syistä. Kaikki koululaiset siirtyivät etäopetukseen. Matkustaminen alueiden välillä on kiellettyä.

Pääministeri Andrej Babis myönsi viime viikolla parlamentissa puhuessaan, että hallitus ”on tehnyt aivan liian paljon virheitä”. Hänen mielestään nyt on kuitenkin turha miettiä menneitä vaan pitäisi keskittyä sulun onnistumiseen.

Football news:

I don't think Barcelona is any better. Koeman on the fight for the La Liga title with Real Madrid, Atletico and Sevilla
Koeman on Minges: In Barca, you should always play actively. Pedri, Araujo also played below their level
Ronald Araujo: For Barca, all matches are finals. We won Getafe-this is the main thing
Messi gave a penalty to Griezmann with a double against Getafe-Antoine scored
Barcelona won 7 of the last 8 La Liga matches-lost to Real Madrid
Semin about the Super League: European football has the fairest traditions
Agnelli and Ceferin were preparing a joint statement because of the rumors about the Super League. The head of Juve turned off the phone before the announcement of the tournament