Finland

Maahanmuutto | Työ­ministeri Haatainen: Huuhkajien EM-pelit tuskin mahdollisia ilman urheilu­seurojen tekemää kotoutumis­työtä

Työ- ja elin­keino­ministeriö julkisti kotoutumis­selon­teon, jolla halutaan nopeuttaa maahan­muuttajien polkua työhön.

Työministeri Tuula Haatainen korosti seuroissa ja järjestöissä tehtävän työn olevan merkittävää maahanmuuttajien kotouttamisessa.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan Huuhkajien pääsy jalkapallon EM-kisoihin on hyvä esimerkki siitä, millaisia vaikutuksia seurojen ja järjestöjen maahanmuuttajien keskuudessa tekemällä kotoutumistyöllä voi olla.

Työ- ja elinkeino­ministeriön torstaina julkistamassa kotoutumis­selonteossa halutaan vahvistaa seurojen ja järjestöjen roolia virallisen kotoutumistyön tukena.

”Kysynkin, olisiko Suomi pelaamassa miesten jalkapallon Euroopan mestaruuskisoissa ilman seurojen ja järjestöjen panostusta erilaisista taustoista tuleviin ja maahanmuuttajiin? Tuskinpa”, Haatainen sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaa kotoutumisselonteollaan nopeuttaa maahanmuuttajien polkua työhön ja koulutukseen ja edistää maahanmuuttajien osallisuutta työelämässä ja laajemminkin yhteiskunnassa.

”Nykymuodossaan kotoutumisen toimenpiteet eivät riittävän hyvin tavoita kaikkia maahanmuuttajia. Panostuksia ja muutoksia tarvitaan laajasti työvoiman ulkopuolella olevien maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseen. Maahanmuuttajien työllisyysaste kasvaa kyllä maassa asumisen myötä, mutta liian hitaasti”, Haatainen sanoi.

Haataisen mukaan kotoutumistyössä on kiinnitettävä erityisesti huomiota maahanmuuttaja­naisiin.

”Naisten osallisuus on tie pysyvään, ylisukupolviseen muutokseen. Jos onnistumme naisten osallisuuden vahvistamisessa, moni muukin asia ratkeaa sen myötä.”

Haataisen mukaan maahanmuuttajan oma aktiivisuus on kotoutumisessa tärkeää, mutta iso merkitys on myös yhteiskunnan asenne­ilma­piirillä, joka voi helpottaa tai heikentää kotoutumista. Haatainen nosti esiin rekrytointi­syrjinnän yhtenä ongelmakohtana.

"Tutkimukset osoittavat, että jos ihmisen nimi tai äidinkieli viittaa taustaan Suomen ulkopuolella, hänen on huomattavasti vaikeampi saada kutsu työhaastatteluun. Näin on, vaikka hänen koulutuksensa, työkokemuksensa ja jopa kielitaitonsa olisi täysin sama kuin muilla hakijoilla”, Haatainen muistutti.

Football news:

Memphis Depay: I don't care if they call me a rebel. Suarez won a lot not because he is the nicest person on the field
Barca will not have to register Messi as a newcomer. He will be able to work at the training camp without signing a contract
Petkovic headed Bordeaux. He worked with the Swiss national team since 2014
Chelsea may include Zouma in the deal with Sevilla for Kunde
The Ronaldo Museum has released a limited collection of T-shirts in honor of the 100th goal for Juventus
Real about Varane: Thank you for 10 seasons with 18 trophies. We wish you good luck at a new stage of your career
Ronaldo's sister was hospitalized with pneumonia after covid. She called the pandemic a hoax when Cristiano was infected