Finland

Maanjäristykset | Voimakas maanjäristys Turkin rannikolla ja Kreikan saarilla, useita kuollut ja yli viisisataa loukkaantunut – Suora lähetys pelastustöistä Turkin Izmiristä

Voimakas maanjäristys Turkin rannikolla ja Kreikan saarilla, useita kuollut ja yli viisisataa loukkaantunut – Suora lähetys pelastustöistä Turkin Izmiristä

Ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

Maanjäristys ravisti perjantaina iltapäivällä Turkin Egeanmeren rannikkoa ja rannikon tuntumassa olevia Kreikan saaria.

Sosiaalisessa mediassa alkoi heti levitä videoita talojen sortumisista Turkin Izmirissä. Kaupungissa on noin kolme miljoonaa asukasta. Maanjäristyksen seurauksena vesi valtasi kaupungin kadut.

Turkin onnettomuusviranomaisten mukaan ainakin kaksitoista on kuollut ja yli 500 on loukkaantunut järistyksessä Turkissa.

Järistyksen keskus oli Kreikalle kuuluvan Sámoksen saaren pohjoispuolella. Järistyspaikalta on noin 35 kilometriä Turkin rannikolle. Saarella on noin 45­000 asukasta.

Sámoksella kuolleita on ainakin kaksi. He olivat 15- ja 17-vuotiaita opiskelijoita.

Izmirissä ja Sámoksella olevat suomalaiset on pääosin tavoitettu aluetta kurittaneen voimakkaan maanjäristyksen jälkeen, kerrotaan ulkoministeriön (UM) viestintäpäivystyksestä.

Izmirissä on ministeriön nykytietojen mukaan tällä hetkellä 13 suomalaista ja Samosin saarella kahdeksan. Kaikille UM:n tiedossa oleville on lähtenyt viesti matkustusilmoitusjärjestelmän kautta.

UM:n tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut järistyksessä.

Kreikkaan on ministeriön mukaan tehty noin 600 matkustusilmoitusta ja Turkkiin noin 750. Luvuissa ovat mukana niin turistit kuin pysyvästi alueella asuvatkin.

Turkin ympäristöministeri Murat Kurumin mukaan Izmirissä ihmisiä on jäänyt jumiin rakennusten raunioihin. NTV-kanavan televisiokuvien perusteella jopa kokonaisia kortteleita on romahtanut.

Onnettomuusviranomaisten mukaan pelastusyritykset keskitetään seitsemääntoista taloon. Izmirin alueen kuvernöörin mukaan Ainakin 70 ihmistä on saatu ulos raunioista elävänä.

Ihmiset kerääntyivät romahtaneiden rakennusten ympärille Turkin Izmirissä.­

Turkin viranomaisten mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 6,6, ja se tapahtui noin 16,5 kilometrin syvyydessä. Yhdysvaltain geologinen keskus mittasi järistyksen voimakkuudeksi 7, ja sen mukaan väreilyä havaittiin Ateenassa ja Istanbulissa asti, kertoo BBC.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi perjantaina Twitterissä valtion olevan valmis tarjoamaan apua kaikin mahdollisin tavoin.

Turkin ja Kreikan ulkoministeri myös kävivät puhelinkeskustelun, jossa he kertoivat maiden olevan valmiina auttamaan toisiaan.

Turkin Izmirissä maanjäristys romahdutti kerrostalon perjantaina.­

Ihmiset katsoivat romahtanutta rakennusta Turkin Izmirissä perjantaina.­

Kreikan yleisradio ERT:n mukaan järistys aiheutti paikallisen hyökyaallon Sámoksen saarella. Rakennuksia sortui ja satamassa velloi tulvavesiä.

Saarella olevia ihmisiä on kehotettu pysymään ulkosalla ja poissa rakennusten läheltä.

Ranskan hallitus tarjoutui perjantaina auttamaan Turkkia ja Kreikkaa maanjäristyksen vaikutusten hoidossa. Ranskan ja Turkin välit ovat olleet erityisen kireät viime aikoina ranskalaisiin kohdistuneiden hyökkäysten ja muslimeita loukanneiden pilakuvien takia.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ilmoittanut kiristävänsä toimia radikaalin islamismin suitsimiseksi, kun taas Turkki on varoittanut Ranskaa islaminvastaisen retoriikan käytöstä. Erdoğan on kyseenalaistanut Macronin mielenterveyden.

”Ranska antaa täyden solidaarisuutensa Kreikalle ja Turkille maanjäristyksen jälkeen”, twiittasi Ranskan eurooppaministeri Clément Beaune.

Sisäministeri Gérald Darmanin puolestaan sanoi, että Ranska seisoo turkkilaisten ja kreikkalaisten rinnalla kammottavan koettelemuksen edessä. Hän sanoi, että jos maiden hallitukset haluavat, Ranskan tarjoamaa apua saadaan lähetettyä paikalle heti.

Football news:

Atalanta Director: everything is fine with Miranchuk, there are no symptoms of coronavirus
Kovid mocks the Latvian championship: the team got only 8 people (but still did not finish the match)
Gerard Pique: We all hope that Messi will stay at Barca
Agent of coronavirus from the Beginning: I feel fine. A test is a test
Barcelona has reached an agreement in principle with the players to reduce salaries. The club will save 122 million euros
Barca presidential candidate farre: We need to get Neymar back. He also wants to move
Maradona's son said goodbye to his father: You will never die, because I will love you until my last breath