Madeleine on ollut kateissa jo 14 vuotta. AOP

Brittiläisen Madeleine McCannin vanhemmat, Kate ja Gerry, toivovat yhä, että näkevät vielä jonain päivänä vuonna 2007 Portugalissa kadonneen tyttärensä.

Madeleine katosi Praia da Luzin lomakeskuksessa 3. toukokuuta, vain runsas viikko ennen neljättä syntymäpäiväänsä 12. toukokuuta.

Vanhemmat olivat illastamassa loma-asunnon lähellä olevassa ravintolassa ystäviensä kanssa. Lapsensa, Madeleinen ja tämän kaksossisarukset, he olivat jättäneet nukkumaan lomahuoneistoon.

Vanhemmat kävivät vuorotellen tarkastamassa lastensa vointia. Kaikki oli hyvin aina iltakymmeneen saakka, jolloin Madeleinen äiti Kate McCann huomasi tyttärensä sängyn olevan tyhjä ja huoneen ikkunan olevan auki. Madeleine oli siepattu, ja McCannin perheen painajainen alkoi.

Kate ja Gerry McCann haluavat tietää, mitä heidän tyttärelleen tapahtui. AP

Seksirikollinen pääepäilty

Tuosta kaikesta on nyt kulunut 14 vuotta, mutta Madeleinea ei ole löydetty, eikä ketään ole toistaiseksi pidätetty hänen katoamisensa takia.

Tutkinnan alkuvaiheessa Portugalin poliisi epäili jopa Maddien vanhempia lapsensa murhasta.

Tällä hetkellä vahvin epäilty Madeleinen katoamiseen on saksalainen seksirikollinen Christian Brückner. Hän istuu Saksassa seitsemän vuoden vankeustuomiota 72-vuotiaan naisen raiskauksesta Praia da Luzissa vuonna 2005.

Madeleine katosi tästä loma-asunnosta Praia da Luzissa. AOP

Brückner eli Praia da Luzin alueella Maddien sieppauksen aikoihin, ja hänen odotetaan saavan aivan lähiaikoina syytteen myös irlantilaisen Hazel Behanin raiskauksesta Praia da Luzissa kesäkuussa 2004 eli runsas kuukausi Maddien katoamisen jälkeen.

”Haluamme pitää kiinni toivosta”

Keskiviikkona Madeleine täyttäisi 18 vuotta, jos hän olisi yhä hengissä. Poliisi uskoo kuitenkin, että tyttö on kuollut.

Madeleinen vanhemmat sitä vastoin haluavat uskoa, että heidän lapsensa on yhä hengissä, että he näkevät rakkaan Maddiensa vielä joku päivä.

– Jokainen toukokuu on vaikea – muistutus kuluneista vuosista, yhdessä menetetyistä tai varastetuista vuosista. Tämä vuosi on erityisen koskettava, koska juhlisimme nyt Madeleinen 18:tta syntymäpäivää, Kate ja Gerry McCann kirjoittivat runsas viikko sitten Find Madeleine -kampanjasivulla.

– Pidämme kiinni toivosta, joskin pienestä, että näemme Madeleinen vielä.

Poliisi on jatkanut yhä tähän päivään saakka Madeleinen katoamisen tutkintaa. Välillä Britannian kuuluisimman katoamisjutun rahat ovat kuitenkin olleet loppua.

Madeleinen katoamisen tutkinta on maksanut Lontoon Metropolitanin poliisille yli 11 miljoonaa euroa.

– Kuten olemme sanoneet aikaisemminkin, meidän on saatava tietää, mitä ihanalle tyttärellemme tapahtui, olipa se sitten mitä tahansa, McCannit sanoivat ja kiittelivät poliisin ponnisteluja tyttären löytämiseksi.

Madeleinen etsintä on maksanut brittipoliisille jo yli 11 miljoonaa euroa. AOP

Madeleinea muistetaan rukouksin

Tavallisesti Rothleyn kylän asukkaat ovat kokoontuneet Gerry ja Kate McCannin kotiin muistamaan Madeleinen syntymäpäiviä. Tänä vuonna pandemia on vaikuttanut siihenkin.

Nyt Madeleinen 18-vuotissyntymäpäivää muistetaan rukouksin.

– Madeleine täyttää 18 vuotta. Se on merkittävä tapahtuma jokaisen perheen elämässä, pappi Rob Gladstone sanoi viikko sitten pidetyn jumalanpalveluksen yhteydessä.

– Perhe ei halua, että annamme koskaan periksi, ettemme jätä kiveäkään kääntämättä, ettemme unohda Madeleinea ja että kaipaamme häntä yhä, vaikka hän on kateissa.

Madeleinen katoamisesta on kirjoitettu kirjoja ja tehty lukuisia dokumentteja. Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet Maddien vanhempien mieleen.