Finland

Mäkihyppyseuran aktiiveille tuomio Herttoniemen hyppyriturmasta – ei valituslupaa

Mäkihyppyseuran aktiiveille tuomio Herttoniemen hyppyriturmasta – ei valituslupaa

Helsingin hovioikeuden antama tuomio viiden vuoden takaisesta hyppyrimäkionnettomuudesta jäi voimaan.

Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemukset Herttoniemen hyppyrimäkiturmaa koskevassa asiassa. Helsingin hovioikeuden tuomio jäi siis voimaan.

Valituslupaa korkeimmasta oikeudesta haki kaksi mäkihyppyseuran vastuuhenkilöä, jotka hovioikeus oli helmikuussa tuominnut kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta sakkoihin.

– KKO:ssa oli heidän vaatimuksistaan johtuen kysymys vain siitä, tulisiko heidät jättää rangaistukseen tuomitsematta heille rikoksesta aiheutuneiden muiden seurausten ja kohtuusnäkökohtien vuoksi, korkein oikeus kertoo tiedotteessa.

Onnettomuuden jälkeen mäkihyppyseura oli vastuuhenkilöiden mukaan lopettanut toimintansa.

Kesäkuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kolme Helsingin kaupungin henkilöstön jäsentä sekä kaksi mäkihyppyseuran vastuuhenkilöä onnettomuuteen liittyen sakkorangaistuksiin kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta.

Mäkihyppyseuran vastuuhenkilöt valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen, joka piti tuomiot ennallaan.

Valituksissa sanottiin, ettei seura ollut sitoutunut mäen yölliseen vartiointiin tai sen muuhun käyttöön kuin mäkihyppäämiseen. Harjoitusten ulkopuolisina aikoina alue oli valaisematon ja oleskelu kielletty.

Vastuuhenkilöt perustelivat myös, etteivät he tehneet päätöstä vaijerin asentamisesta tai olleet sitä aikoinaan asentamassa. Alueella oli varoituskylttejä sekä kylttejä kieltämässä oleskelun mäellä.

Sekä käräjä- että hovioikeus katsoi kuitenkin, että viisi tuomittua olivat laiminlyöneet velvollisuutensa huolehtia siitä, etteivät hyppyrimäen alastulorinteeseen asennetut teräsvaijerit aiheuta vaaraa. Hovioikeuden mukaan heidän oli voitu edellyttää huolehtivan siitä, ettei vaijereista aiheudu vaaraa myöskään hyppyrimäessä asiattomasti oleskeleville henkilöille.

Onnettomuus tapahtui Herttoniemen hyppyrimäessä elokuisena yönä vuonna 2015. 16-vuotias tyttö kuoli ja kaksi nuorta tyttöä loukkaantui laskettuaan päin vaijeria hyppyrimäen alastulorinteessä, joka oli kesäaikaan peitetty muovisella liukastepinnoitteella. Nuoret eivät pimeässä nähneet rinteen poikki viritettyä teräsvaijeria.

Football news:

The same goal Monday in the Euro 1960 final: did not see the ball fly into the net, and says that he had no right not to score
Monday's last name appeared by accident - because of a drunk person. He entered the day of the week in the documents
Messi is the only one in the top 5 European leagues not to score after 10 + shots in a championship game this season
Lampard on 3-1 with Leeds: I'm absolutely thrilled. On another day we could have scored 5-6
Koeman on 1:2 with Cadiz: the Mood was not too good. Lost because of an error
Mbappe scored his 100th goal for PSG and shares 4th place in the club's goalscoring list
As a child, Monday played with stockings with straw or cans of stew. And he told my mother that he goes to tennis