Finland
An article was changed on the original website

Malmin lentokentän yrittäjät ovat kuin Titanicin orkesteri – Kasvunkuohuinen Helsinki hyökyy päälle, mutta soitto vain jatkuu

Jos helsinkiläispoliitikot kuvittelivat, että Malmin lentokenttä tyhjenee toiminnasta oma-aloitteisesti, pieleen meni.

Aurinkoisena kevätpäivänä työt alueen kymmenissä yrityksissä jatkuvat, vaikka kentän säilyttämiseksi tehty Lex Malmi -kansalaisaloite kaatui eduskunnassa. Työt jatkuvat, vaikka kaupunki suunnittelee jo kiivaasti asemakaavoja kenttäalueelle.

Kaupunkiympäristön toimistossa projektipäällikkö Tuomas Hakala valmistautuu viemään kaksi ensimmäistä asemakaavaa Tattariharjuntien kupeessa päätöksentekoon ensi vuonna, jolloin korkein hallinto-oikeus saanee yleiskaavan valitukset käsiteltyä.

Asuntoja pitäisi nousta 25 000 ihmiselle. Rakentamisen on määrä alkaa 2020-luvun alkupuoliskolla.


Mutta itse kiistakohteessa eli Malmin kentällä arki jatkuu entisellään. Lentokoneita nousee ja laskee tasaisin väliajoin, parhaimmillaan kuusi tunnissa. Kenttä on liikennemäärissä yhä Suomen toiseksi vilkkain.

Pyöreässä asemarakennuksessa kentän aktiivit suunnittelevat tapahtumia. DC-10 tulee taas vierailulle, ja kesällä on luvassa sähkölentokoneen vierailu. Kahvilakin saa toukokuun puolivälissä uuden yrittäjän.

Kentän laidalla Aeropolen toimitiloissa yksityinen lentokoulu on havahtunut jopa suosion kasvuun.

”Viimeisen puolen vuoden aikana meidän oppilasmäärämme on lisääntynyt. Lentoyhtiöt rekrytoivat väkeä”, sanoo asiakkuuspäällikkö Maria Holmberg ammattilentäjiä kouluttavasta Aeropolesta.

Aeropole on vuokrannut toimisto- ja hallitilat, jotka valtiollinen Patria jätti jälkeensä. Patria siirsi lentäjäkoulutuksensa Pirkkalaan viime vuonna.


Holmberg työskenteli aiemmin lentoasemayhtiö Finaviassa. Kun Finavia lähti Malmilta Helsinki-Vantaalle puolitoista vuotta sitten, Holmberg jäi.

Aeropolessa opiskelee ammattilentäjäksi 40 ihmistä, ja täydennyskoulutuksessa on väkeä saman verran. Halli ammottaa tyhjyyttään, koska kaikki koneet ovat ilmojen teillä.

Koulutuskysyntä on jopa niin kovaa, että lennonopettajista on pulaa, sanoo toimitusjohtaja Mikko Riepula.

Kentän toisella laidalla isossa lentokonehallissa Aeropolen vanha tila on tyhjillään, mutta toisen lentokoulun eli BF-Lennon koneet muiden muassa täyttävät toisen puolikkaan.

Yrittäjä Mark Baker on vastustanut kaupungin häätöyrityksiä jo kuukausia. Kaupunki on mielinyt hangaariin yleisötapahtumia, mutta sen kunto ei anna tähän mahdollisuuksia.


Hangaarin naapurirakennuksessa on neljä helikopteria työn alla. Niistä kaksi on ollut poronajossa Lapissa, ja huolto tehdään poroerotuksen jälkeen.

Helitech on tehnyt helikoptereiden huoltoa Malmilla 30 vuotta. Toimitusjohtaja Seppo Lehtovuori laskee, että yritys huoltaa käytännössä puolet suomalaisista siviilikoptereista.

Helitechillä on 1,5 miljoonan euron liikevaihto, ja se työllistää kymmenkunta ihmistä. Poromiesten lisäksi helikoptereita on siviilikäytössä kuvaustehtävissä, sähkölinjojen tarkastuksissa, koulutuksessa, yleisölennätyksissä sekä riistaeläinten laskennassa.

Helitechin väki tekee huoltoja ympäri Eurooppaa esimerkiksi Korsikalla, jossa operoi sähkölinjojen tarkistuslentoihin ja linjasahaukseen erikoistunut Heliwest. Myös Heliwestillä on toimitilat Malmilla.

Osa huolloista on kuitenkin järkevää tehdä Helitechin omassa tukikohdassa. Esimerkiksi lääkärikoptereiden tarkka akkuhuolto on tehtävä hyvissä olosuhteissa.


Lehtovuori on joutunut miettimään tarkasti, mitä firmalle tapahtuu, jos kaupunki pistää kovan kovaa vastaan vuonna 2020. Silloin kenttä siirtyy kaupungin haltuun.

Hän arvelee, että kenties Helitechin kopterihuolto voisi jatkaa Malmilla, vaikka lentotoiminta siellä päättyisi. Helikopterithan eivät tarvitse kiitotietä, ja moni huoltoasiakas saapuu kumipyöräkuljetuksella.

Toinen vaihtoehto olisi väliaikainen tukikohta omistajan eli Konekorhosen kotikunnassa Hyvinkäällä. Väliaikaisuus johtuu siitä, että Hyvinkää on Vihdin ja Mäntsälän tavoin ilmoittanut, ettei se halua laajentaa lentotoimintaa kentällään.

”Vireillä olevista uusista hankkeista meille Mäntsälä olisi sijaintina paras, koska sinne on vain puolen tunnin ajomatka Malmilta. Pyhtää olisi jo tunnin ajon päässä”, Lehtovuori sanoo.

Mäntsälän helikopterikenttää on virittänyt yrittäjä Janne Kuulasvuon Mäntsälän Aero. Pyhtään yleisilmailukentän vetovastuu on Redstone Aerolla, jonka nokkamies, lentokapteeni Esa Korjula on vanhoja Malmi-aktiiveja.

Aeropolella on jo nyt useita toimipisteitä Suomessa ja ulkomailla. Toimitusjohtaja Riepula sanoo, ettei pienessä maassa yksityisrahoitteista lentokoulutusta voi tarjota syrjäisellä paikkakunnalla, ei ainakaan Aeropolen nykyisillä määrillä.

Hän uskoo, että lentotoiminta voisi jatkua Malmilla ainakin vuoteen 2022, koska kaavamuutokset vievät aikaa.

Riepula epäilee, että jos Malmin tasoista korvaavaa kenttää ei saada, laaja yksityisrahoitteinen koulutus kaikkoaa maasta Ruotsiin ja Tanskaan.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone