Aseita ja ampumatarvikkeita ei ole enää asiakkaiden nähtävillä Yhdysvaltain Walmart-myymälöissä. AOP

Liikevaihdoltaan maailman suurin yritys, yhdysvaltalainen Walmart-ketju, on päättänyt piilottaa aseet sekä ampumatarvikkeet tuhansista myymälöistään. Washington Postin mukaan syy aseiden lukkojen taakse laittamiseen on ketjun kasvanut huoli levottomuuksista.

Walmart ilmoitti torstaisessa tiedotteessaan, että sen kaikki asiakkaat voivat tästä lähtien nähdä ja ostaa aseita sekä ampumatarvikkeita ainoastaan pyynnöstä. Ketju myy aseita noin puolessa liikkeistään, joita on Yhdysvalloissa yhteensä 4 700 kappaletta.

– Olemme todistaneet yksittäisiä levottomuuksia. Kuten aikaisemminkin, olemme päättäneet poistaa aseet sekä ampumatarvikkeet myyntikerroksestamme. Kyseessä on asiakkaiden sekä työntekijöidemme turvallisuuden takaamiseksi tehty varotoimenpide, Walmartin tiedottaja Kory Lundberg sanoi torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Walmart ei avannut tarkemmin, millaisiin levottomuuksiin se tiedotteessaan viittaa. Philadelphialaismedian mukaan ainakin yksi Walmart-myymälä kuitenkin ryöstettiin mustan Walter Wallace Jr.:n ampumiseen liittyvien mellakoiden yhteydessä. Philadelphian poliisi ampui mielenterveysongelmista kärsineen Wallacen kuoliaaksi maanantaina.

Päätös aseiden piilottamisesta ei ole ensimmäinen laatuaan. Osa Walmarteista laittoi aseet lukkojen taakse väliaikaisesti myös kesäkuun alussa, George Floydin ampumista seuranneiden valtavien mellakoiden seurauksena.

Aseiden myynti ennätyskorkealla

Yhdysvaltalaiset tunnetusti rakastavat aseitaan, ja niiden myynti on ollut poikkeuksellisen korkealla kuluvan vuoden aikana.

Koronapandemian alkuvaiheessa raportoitiin, että amerikkalaiset alkoivat hamstrata aseita ennätystahdilla valmistautuessaan viruksen sekä rajoitustoimien mahdollisesti aiheuttamiin sosiaalisiin levottomuuksiin.

Maaliskuun puolivälissä yhdysvaltalaiset asekauppiaat kertoivat, että aseiden myynti oli pompannut jopa kolminkertaiseksi normaaliin verrattuna. Myös ampumatarvikkeiden myynti oli kovassa nousussa.

Aseiden myynti on jatkunut kiivaana myös pandemian alun jälkeen. Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäisen aseensa ostavien amerikkalaisten määrä on räjähtänyt kasvuun kuluneena vuonna, ja uusia aseen omistajia on ollut tänä vuonna lähes tuplasti enemmän viime vuosiin verrattuna.

Levottomuuksiin sekä lisääntyneeseen väkivaltaan liittyvän huolen lisäksi tutkijat ovat huolissaan aseiden kasvaneen määrän seurauksista.

Harvardin yliopiston professori David Hemenwayn mukaan on kiistatonta, että mitä enemmän aseita kodeissa on, sitä suurempi on itsemurhien, ampuma-aseonnettomuuksien sekä perheväkivallan määrä.

– On selvää, että mitä enemmän on aseita, sitä enemmän on kuolemaa, hän sanoo.