Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Markkina-analyysi | Holtiton elvytys- ja verojen alennuspaketti voi viedä britit kuilun reunalle.

HS Visio|Markkina-analyysi

Ekonomistit moittivat brittikonservatiivien elvyttävää veronalennuspolitiikkaa vastuuttomaksi, mutta se voi olla pääministeri Liz Trussin ainoa keino yrittää pysyä vallassa, kirjoittaa HS Vision toimittaja Juha-Pekka Raeste.

Britannian pääministeri Liz Truss ja valtionvarainministeri Kwasi Kwarteng vierailivat yhdessä rakennustyömaalla Kentissä syyskuun 23. päivänä 2022. Kuva:  Dylan Martinez / reuters

Britannian tuore valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng käynnisti viime perjantaina punnan markkinaromahduksen, kun hän esitteli mittavan verojen leikkauspaketin.

Minibudjetiksi kutsuttu paketti lupaa tukea kansalaisten ja yritysten sähkölaskuja 60 miljardilla punnalla.

Taloutta elvyttävä paketti on tarkoitus maksaa lisäämällä valtion velkaa.

Markkinareaktiot olivat poikkeuksellisen vahvoja. Punnan arvo romahti perjantaina yli 3,5 prosenttia suhteessa dollariin.

Maanantaina syöksy jatkui, kun Kwarteng oli kertonut sunnuntaina, että lisää oli veronalennuksia oli tulossa. Hän vertasi tuolloin hallituksen finanssipoliittista linjaa pääministeri Margaret Thatcherin tekemiin talousuudistuksiin.

Financial Times -lehti tyrmäsi Kwartengin vertauksen välittömästi.

Kun Thatcher valittiin pääministeriksi 1979, maan ylin tuloveroprosentti oli 83. Tuolloin hallitus laski ylimmän tuloveroprosentin 60 prosenttiin ja alensi niin sanotun perusverokannan 33 prosentista 30:een.

Thatcher piti tuloveroja alentaessaan samalla huolen verotulojen kasvusta, Financial Times muistutti. Arvonlisävero nostettiin kahdeksasta 15 prosenttiin ja työvakuutusmaksuja korotettiin.

Kwartengin minibudjetti on sen sijaan tarkoitus rahoittaa suurelta osin velaksi, ja verojen alennukset kohdentuvat paljolti suurituloisiin.

150­ 000 puntaa ylittävistä tuloista peritty 45 prosentin vero lakkautetaan niin, että ylimmäksi veroprosentiksi jää 40 prosenttia, ja pankkiirien bonuksille asetettu katto poistuu.

Konservatiivien entinen valtiovarainministeri Ken Clarke arvioi BBC:n haastattelussa sunnuntaina, ettei hän usko rikkaiden veronalennusten kiihdyttävän kasvua.

”Tätä on yleensä yritetty latinalaisen Amerikan maissa ilman menestystä”, hän sanoi.

Punnan arvon laskun myötä valtionlainojen korot lähtivät ripeään nousuun.

Sijoittajat huolestuivat Britannian inflaatiosta ja valtion velkaantumisesta ja mahdollisesta talouskasvun sakkaamisesta.

Maailman huippuekonomistit eivät ole säästelleet sanojaan ryöpyttäessään brittihallitusta.

”Täysin, täysin sekopäistä”, arvioi Citi-pankin entinen pääekonomisti Willem Buiter.

Entinen IMFn pääekonomisti Olivier Blanchard nimitti minibudjettia malliesimerkiksi siitä, miten finanssipoliittista elvytystä ei pidä tehdä: ”Olemme onnekkaita, että Britannia ei ole eurossa. Muuten meitä odottaisi uusi eurokriisi.”

Entinen Yhdysvaltain valtiovarainministeri Larry Summers ennusti, että ”Britannia tullaan muistamaan huonoimmasta makrotaloudellisesta talouspolitiikasta mitä yksikään merkittävä valtio on tehnyt pitkään aikaan”.

Minipaketin puolustajat olivat harvassa. He muistuttivat, että vaikka lainakorot nousevat, valtio saa korkean inflaation aikana sentään velkaa yhä negatiivisella reaalikorolla.

Poliittisesti pääministeri Liz Trussin ja valtiovarainministeri Kwartengin uhkarohkea temppu on silti looginen. Se saattaa olla niitä harvoja keinoja, joiden avulla konservatiivipuolue voi toivoa pysyvänsä vallassa.

Hallituksen on järjestettävä vaalit viimeistään tammikuussa 2025, ja mielipidetiedustelujen mukaan työväenpuolue nauttii jo 45 prosentin kannatusta.

Konservatiivipuolue on kaukana perässä 28 prosentin kannatuksellaan.

Lue lisää: Britannian työväenpuolue puhkuu itsevarmuutta, kun konservatiivihallitus kompuroi: ”Nyt on tunne, että voitamme seuraavat vaalit”

Brittikonservatiivien toiveena on, että raju elvytys ja veronalennukset nostaisivat talouden kasvuun, ja äänestäjät palkitsivat heidät siitä.

Jos se ei onnistu, ydinkannattajille saadaan joka tapauksessa etuja. Ja työväenpuolueelle jäisi sen voittaessa vaalit vain viisi vuotta aikaa yrittää nostaa brittien talous takaisin jaloilleen.