Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Markkinaviikko | USA:n inflaatio hellittää, Olkiluoto kompuroi ja Suomea uhkaa taantuma – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Maailman varakkain mies Elon Musk on myynyt sähköautoyhtiö Teslan osakkeita 6,9 miljardin dollarin edestä. Musk kertoo, että hän saattaa joutua käyttämään rahat Twitter-kaupan rahoittamiseen, mikäli hän häviää oikeusjutun Twitteriä vastaan. Kuva:  Adrien Fillon / ZUMA

Inflaatio hellittää Yhdysvalloissa, mutta korot nousevat silti

Yhdysvaltain keskuspankki Fed aikoo edelleen jatkaa ohjauskoron nostoja, vaikka keskiviikkona julkaistujen lukujen perusteella maan pahin inflaatiopiikki näyttäisi taittuneen.

Inflaatiovauhti oli heinäkuussa 8,5 prosenttia, kun kesäkuussa se oli 9,1 prosenttia. Inflaatiovauhtia hidastivat edelliskuukaudesta laskeneet energian hinnat.

Tällä hetkellä ohjauskorko on 2,25–2,50 prosentin vaihteluvälissä. Fed voi nostaa ohjauskorkoa 3,9 prosenttiin vuoden loppuun mennessä ja 4,4 prosenttiin vuoden 2023 loppuun mennessä.

Keskuspankki on nostanut ohjauskorkoa tänä vuonna neljä kertaa. Ohjauskorkoa nostettiin 0,75 prosenttiyksikköä heinäkuussa ja saman verran kesäkuussa.

Toukokuussa korkoa nostettiin 0,50 prosenttiyksikköä ja maaliskuussa 0,25 prosenttiyksikköä.

Olkiluoto taas vaikeuksissa: Olkiluoto 3:n koekäyttö viivästyy parilla viikolla automaatiopäivityksen vuoksi

OLKILUODON ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön koekäyttö viivästyy noin kahdella viikolla turbiinipuolen automaatiopäivityksen vuoksi, kertoo Teollisuuden Voima (TVO) tiedotteessa.

TVO:n mukaan viiveellä ei ole vaikutusta Olkiluoto 3:n koekäytön kokonaisaikatauluun. Säännöllisen sähköntuotannon on edelleen määrä alkaa joulukuussa.

Maanantaina kerrottiin, että koekäyttö on päässyt vihdoin jatkumaan sen jälkeen, kun se jouduttiin keskeyttämään teknisen vian vuoksi kesäkuussa.

Arvioiden mukaan reaktori tuottaa täydellä teholla toimiessaan noin 14 prosenttia kaikesta Suomessa tuotettavasta sähköstä. Toiveissa on ollut, että reaktorin tuotanto olisi mukana Suomen energiapaletissa ensi talvena.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Olkiluodon kolmosreaktorin piti olla valmis jo vuonna 2009.

Sähköautojen latauslaitteita valmistava Kempower kasvaa vauhdilla ja aikoo valloittaa Yhdysvallat

SÄHKÖAUTOJEN latauslaitteita valmistava Kempower kertoi torstaina kovasta kasvusta ja näkymien parantumisesta osavuosikatsauksessaan.

Lahtelaisyhtiön liikevaihto paisui 225 prosenttia 21,6 miljoonaan euroon huhti–kesäkuussa vuodentakaisesta. Kempowerin operatiivinen liiketulos oli 1,8 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 0,7 miljoonaa euroa.

Latauslaitteiden tilauskanta moninkertaistui 62,4 miljoonaan euroon ja tilauskertymä kasvoi 55 miljoonaan euroon. Lisäksi henkilöstön lukumäärä kasvoi reilusti. Maaliskuun lopussa henkilöstön lukumäärä oli 87 ja kesäkuun lopussa 260.

Kesäkuussa Kempower kertoi pyrkivänsä Yhdysvaltojen markkinalle ensi vuoden loppuun mennessä eli aikaistavansa aiempaa tavoitettaan kahdella vuodella. Alkuvuonna Kempower lanseerasi kaksi lataus­systeemiä Yhdysvaltojen markkinoille.

Teknologiateollisuus: Taantuman uhka kasvaa Suomessa

SUOMEN vientiyritysten tilaus- ja kysyntätilanne on toistaiseksi vahva, mutta hiipumisen merkit ovat ilmassa, kertoo Teknologiateollisuus ry toteuttamansa kyselyn pohjalta.

Vientiyritysten uusien tilausten arvo oli huhti–kesäkuussa 12 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin ja kymmenen prosenttia suurempi kuin tammi–maaliskuussa. Nopeasti kohonneet tuottajahinnat ovat kasvattaneet tilausten arvoa.

Kesäkuun lopussa tilauskannan arvo oli kaksi prosenttia suurempi kuin maaliskuun lopussa ja kahdeksan prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Teknologiateollisuuden suurimman toimialan eli kone- ja metallituoteteollisuuden vientitilaukset ovat kuitenkin laskeneet selvästi, mikä viestii kysynnän hiipumisesta.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras toteaa, että euroalueelta tulevat viestit ovat nyt erittäin huolestuttavia myös Suomen kannalta. Talouskasvun hidastuminen maailmalla vaikuttaa yleensä pienellä viiveellä Suomeen.

Elon Musk myi Teslan osakkeita seitsemällä miljardilla dollarilla, varautuu Twitterin pakko-ostoon

MAAILMAN varakkain mies Elon Musk on myynyt sähköautoyhtiö Teslan osakkeita 6,9 miljardin dollarin edestä. Kaupat käyvät ilmi Teslan asiakirjoista, jotka on toimitettu Yhdysvaltojen finanssivalvojalle (SEC).

Teslan toimitusjohtaja ja suuromistaja Musk kertoo, että hän saattaa joutua käyttämään rahat Twitter-kaupan rahoittamiseen, mikäli hän häviää oikeusjutun Twitteriä vastaan.

”Siinä [toivottavasti epätodennäköisessä] tilanteessa, että Twitter pakottaa viemään kaupan loppuun ja osa pääomakumppaneista perääntyy, on tärkeää välttää Teslan osakkeiden hätämyynti”, Musk totesi twiitissään.

Huhtikuussa Musk myi 8,5 miljardin dollarin edestä Teslaa. Tuolloin hän kertoi, ettei suunnittele myyvänsä lisää osakkeita. Tuoreimmat kaupat runsaasta 7,9 miljoonasta osakkeesta tehtiin 5.–9. elokuuta. Musk omistaa nyt noin 15 prosenttia Teslasta.

Ravintolayhtiö Noho Partners teki huhti–kesäkuussa ennätystuloksen

RAVINTOLAYHTIÖ Noho Partners teki huhti–kesäkuussa historiansa parhaan vuosineljänneksen, kun sekä kannattavuus että liikevaihto olivat ennätystasolla.

Yhtiön liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 16,1 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin yhtiö teki tappiota 1,8 miljoonaa euroa.

Noho Partnersin liikevaihto oli 90,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 34,5 miljoonaa euroa.

Rakennusyhtiö SRV peruu Fennovoima-kaupat venäläisen Raos Voiman kanssa

RAKENNUSYHTIÖ SRV ei myy energiayhtiö Fennovoimaa koskevaa omistustaan venäläiselle Raos Voimalle.

SRV kertoi helmikuun alussa myyvänsä osuutensa Fennovoimasta Raos Voimalle. SRV:n osuus Fennovoimasta oli 1,8 prosenttia.

Tarkoitus oli, että SRV:n osuus olisi siirtynyt Rosatom-konserniin kuuluvalle Raos Voimalle. Järjestely vaati työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) luvan.

Maanantaina SRV kertoi, että TEM:n luvalle ole enää edellytyksiä.

Lue lisää kirjoittajalta

HS