Finland

Matkailu | Suomalaiset eivät pelastaneet kotimaan matkailun ahdinkoa: Hotelliyöpymiset Suomessa vähenivät kolmanneksella vuoden takaisesta

Suomalaiset eivät pelastaneet kotimaan matkailun ahdinkoa: Hotelliyöpymiset Suomessa vähenivät kolmanneksella vuoden takaisesta

Kaikkiaan yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät kolmanneksella. Ulkomaalaisten turistien yöpymiset vähenivät yli 80 prosenttia vuoden 2019 elokuuhun verrattuna.

Matkailualan ammattilaiset järjestivät torstaina Matkailun monet kasvot -mielenilmauksen Eduskuntatalon portailla Helsingissä. Tapahtumalla muistutettiin matkailun merkityksestä työllistäjänä.­

Kotimaiset matkailijat eivät riittäneet paikkaamaan ulkomaalaisten turistien jättämä aukkoa Suomen hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä. Yöpymiset vähenivät elokuussa kolmanneksella vuoden takaisesta. Niitä oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kaikkiaan 1,66 miljoonaa.

Suomen matkailukohteet ovat olleet suomalaisten suosiossa tänä kesänä, mikä on auttanut koronaviruksen ahdinkoon ajamia matkailuyrityksiä ennen kaikkea pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Kun kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät elokuussa koko maassa seitsemän prosenttia, pääkaupunkiseudun ulkopuolella vähennystä oli ainoastaan 0,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vähenemistä kertyi 37 prosenttia edellisvuoden elokuusta.

Sen sijaan ulkomaalaiset turistivirrat tyrehtyivät koronaviruksen vuoksi. Ulkomaiset yöpymiset vähenivät edellisvuodesta lähes 82 prosenttia.

Kotimaan matkailu pelasti monen suomalaisen matkailuyrityksen kesän, vaikka myös kotimaan matkailijoiden yöpymiset kokonaisuudessaan vähentyivät.

Matkustusrajoitukset ja ulkomailla jylläävä virustilanne saivat suomalaiset matkailijat pysymään kotimaassa ja matkustelemaan valtakunnan rajojen sisäpuolella. Suomalaisten matkat suuntautuivat selvästi pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Sen sijaan pääkaupunkiseudulla kotimaan matkailijoiden yöpymiset vähenivät sekä heinä- että elokuussa.

Lue myös: Kotimaan matkailijat pelastivat Suomen matkailukesän, mökkeilyn suosio kasvoi merkittävästi

Kaikkiaan sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Uudellamaalla vähenivät elokuussa yli 60 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Suhteellisesti eniten yöpymisten kokonaismäärä väheni Tilastokeskuksen mukaan elokuussa Ahvenanmaalla, 66,7 prosenttia.

Maakunnittain tarkasteltuna yöpymiset lisääntyivät suhteellisesti eniten Pohjois-Pohjanmaalla ja toiseksi eniten Satakunnassa.

Hotelliyöpymisten kokonaismäärä oli elokuussa noin 1,1 miljoonaa yöpymisvuorokautta. Se on noin 37 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 85 prosenttia ja kotimaisten 13 prosenttia.

Korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet mitattiin Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa.

Yöpymiset tärkeimmistä matkailijamaista laskivat. Pienin vähennys tapahtui virolaisten yöpymisissä ja suurin venäläisten yöpymisissä.

Hotelliyöpymisten väheneminen näkyy myös hotellien hinnoissa. Varsinkin ulkomaan matkailijoista riippuvaisella pääkaupunkiseudulla hotelliöiden hinnat ovat pudonneet, kun matkustusrajoitukset ovat vähentäneet lomailijoiden ja liikematkustajien määrää.

Heinäkuussa hotellihuoneiden keskihinnat putosivat koko Suomessa viime vuoden lukuihin verrattuna.

Lue myös: Hotellikysyntä laski koko maassa, ja sen mukana laskivat myös hotellien hinnat – Matkailun vapautumisen toivotaan lisäävän alalle elintärkeää liikematkustamista

Lentokenttien matkustajamäärä puolestaan väheni rajusti. Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan Suomen lentokenttien kautta lensi elokuussa yhteensä noin 333 000 matkustajaa, mikä on 86 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Matkustajista 70 prosenttia tuli ulkomaan lennoista ja 30 prosenttia kotimaan lennoista.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä väheni 87 prosenttia ja muiden kotimaan lentoasemien yhteenlaskettu matkustajamäärä 78 prosenttia verrattuna vuoden 2019 elokuuhun.

Tammi–elokuussa Suomen lentokenttien kautta lensi 5,7 miljoonaa matkustajaa, mikä oli 68 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lentoliikenteen rahti- ja postikuljetusten määrä oli alkuvuonna 87 000 tonnia, mikä on noin 40 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Football news:

Brugge forward Dennis on goal for Zenit: I said that I only score grandees, but it was a joke
PSG defender Kimpembe Pro 1:2 with Manchester United: We can only blame ourselves
Lopetegui Pro 0:0 with Chelsea: Sevilla showed a good team game
Rashford on victory over PSG: Manchester United now have a strong position in the group
Nagelsmann victory over Istanbul: Not fully satisfied with the game Leipzig was fatigue, not the most effective pressure
Goalkeeper Brugge Croat about 2:1 with Zenit: We proved that we should not be considered outsiders of the group
Manchester United won again in Paris with a late Rashford goal. An unexpected hero - a 22-year-old reservist who has not been on the field since December 2019