Finland

Matkailu | Tilastokeskus: Matkailu Suomeen ja Suomesta romahti huhti–kesäkuussa

Tilastokeskus: Matkailu Suomeen ja Suomesta romahti huhti–kesäkuussa

Matkailu sekä Suomeen että Suomesta ulkomaille pienentyi selvästi huhti–kesäkuussa.

Matkailu Suomeen väheni huomattavasti.­

Matkailu sekä Suomeen että Suomesta ulkomaille pienentyi selvästi vuoden toisella neljänneksellä.

Matkailu Suomeen, joka tilastoidaan matkailuvienniksi, oli huhti–kesäkuussa 87 prosenttia pienempää kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus. Matkailu Suomesta ulkomaille, eli matkailutuonti, väheni vuorostaan 93 prosenttia.

Sekä matkailuvienti että -tuonti olivat vuoden toisella neljänneksellä arvoltaan hieman alle 0,1 miljardia. Se oli selvästi vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Tuolloin matkailuviennistä saatiin tuloa 0,7 miljardia euroa, kun taas matkailutuonti oli arvoltaan 1,3 miljardia euroa.

Matkailuala pelkää, että matkustus Suomeen pienenee entisestään. Hallitus on päättänyt lauantaina voimaan astuvista uusista rajoituksista. Niiden mukaan Suomeen saa jatkossa matkustaa ilman rajoituksia maista, joissa on todettu alle 25 koronavirustapausta sataatuhatta asukasta kohden 14 päivän aikana.

Vireillä on lisäksi mahdollisesti marraskuussa voimaan tuleva malli, jossa raja-arvon ylittävistä maista vaaditaan negatiivinen koronavirustesti jo lähtömaassa. Jos oleskelu kestää yli kolme vuorokautta, maahantulijan tulee tehdä kolmen päivän jälkeen toinen koronavirustesti. Odotusajaksi hänet voidaan asettaa karanteeniin.

Tämän toisen testin pelätään romuttavan matkustamisen Suomeen.

”Toimenpiteet eivät helpota matkailun tilannetta, vaan käytännössä luovat kokonaan uusia ongelmia ja näin pysäyttävät suuren osan ulkomailta Suomeen tulevasta vapaa-ajan matkailusta”, sanotaan Lapin matkailualan yhteisessä kannanotossa.

Lue lisää: Elinkeinoelämä ja Lapin matkailutoimijat vaativat matkustusrajoitusten lieventämistä edelleen – ”Jos ehdot ovat näin tiukat, tänne ei tule juuri kukaan”

Tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettu vienti pieneni kokonaisuudessaan Tilastokeskuksen mukaan 18 prosenttia vuoden 2020 toisella neljänneksellä suhteessa vuodentakaiseen aikaan.

Ulkomaankauppa, eli vienti ja tuonti, laski sekä tavaroissa että palveluissa.

Palveluita vietiin 28 prosenttia ja tuotiin 22 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ulkomaankaupan suhteellinen vähentyminen oli pienintä tavaroiden viennissä, jossa lasku oli 12 prosentin suuruinen. Tavaroiden tuonti laski vuorostaan 20 prosenttia, Tilastokeskus kertoo.

Football news:

Barcelona are working on extending their contract with Fati. Mendes wants the player got a raise
Hames will miss the Premier League match with Southampton
Goetze scored two goals in his first two games for PSV
Real Madrid are paying the price for a stupid sale to Ronaldo. No one to score. Calderon on the club's problems
Ozil posted a GIF of himself at work in the office: Forward, Arsenal
The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win