Finland

Mies söi liikaa lakritsia ja kuoli

Mies söi liikaa lakritsia ja kuoli

Kuoleman syynä oli lakritsin luontainen makeutusaine, glykyrritsiini, joka voi aiheuttaa monenmoisia terveysongelmia.

Lakritsia ei kannata syödä liikaa. Kuvituskuva.­

54-vuotias yhdysvaltalaismies kuoli syötyään liikaa lakritsia. Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post.

Rakennusmies oli mutustellut puolitoista pussia lakritsia muutaman viikon ajan, kunnes hänen sydämensä yllättäen pysähtyi kesken lounashetken.

Ensihoitajat elvyttivät miestä, mutta tämä menehtyi seuraavana päivänä.

– Pienikin määrä lakritsia saattaa nostaa verenpainetta jonkin verran, Neel Butala, Massachuttesin sairaalan lääkäri selitti lakritsista johtuvaa kuolemaa Washington Postin mukaan.

Ongelmana on glykyrritsiinihappo, joka on lakritsijuuresta johdettu makeutusaine. Glykyrritsiini voi aiheuttaa kehon kaliumpitoisuuden laskua, mikä puolestaan saattaa johtaa sydämen rytmihäiriöihin, korkeaan verenpaineeseen, turvotukseen ja sydämen vajaatoimintaan.

Yhdysvaltain ruoka ja lääkevirasto (FDA) varoittaa, että ainoastaan 60 grammaa lakritsia päivässä kahden viikon ajan saattaa aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, etenkin yli 40-vuotiaille.

– Sitä saa muualtakin kuin pelkistä lakritsipatukoista. Sitä voi tulla makeisista, lakritsiteestä ja jopa joistain oluista, esimerkiksi belgialaisista, joissa on samoja kemiallisia yhdisteitä kuin lakritsissakin, kardiologi Rober Eckel totesi Washington Postin mukaan.

Kuolemaan liiallinen lakritsinsyönti toki johtaa vain tavattoman harvoin, ja toisaalta myös kehon kaliumpitoisuus palautuu, kunhan lakritsin ylenpalttisen kuluttamisen vain lopettaa ajoissa.

FDA kuitenkin muistuttaa, ettei minkään ikäinen ihminen saisi syödä suuria määriä lakritsia kerralla, ja jos kehossa huomaa epätavallisia tuntemuksia, sen syöminen täytyy lopettaa välittömästi.

Lakritsia ei suositella myöskään raskaana oleville, sillä glykyrritsiinillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle.

Sikiövaiheessa glykyrritsiinille altistuneet suoriutuivat vuonna 2017 julkaistussa suomalaistutkimuksessa huonommin kognitiivista päättelykykyä vaativista ja muista muistia mittaavista testeistä.

Football news:

Pjanic-Habibu: Good luck, brother. Inshallah, we will win
Klopp on Rashford's charity: I hope mom is proud of him. I'm proud
Troy deeney: I was called a black asshole, and social media said it wasn't racist. Do companies even want to change this?
Miralem Pjanic: Sorry didn't trust the players at Juventus. It's a shame when people are judged incorrectly
Wenger on why he didn't mention Mourinho in the book: he Didn't want to talk about Jose, Klopp or Pepe because they are still working
The perfect project to lose money. An idea for dreamers. Tebas on the European Premier League
The Catalan authorities refused to postpone the referendum on a vote of no confidence in Bartomeu. It will be held on November 1-2