Finland

Mika Rämetiltä vahvaa kritiikkiä apulaisoikeusasiamiehen rokotemoitteista – Nohynek antaa tukea

Mika Rämetin mukaan oikeusasiamiehen huomautus tuntuu ”lääketieteelliseltä kannalta tarkasteltuna tylyltä.”

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet ottaa blogikirjoituksessan kantaa THL:n rokotelinjaukseen.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet ottaa maanantaina julkaistussa blogikirjoituksessaan kantaa eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuun. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö toimivat keväällä lainvastaisesti 65–69-vuotiaiden AstraZeneca-rokotuksissa, Helsingin Sanomat kertoi perjantaina.

Lue lisää: Kiuru AstraZenecan rokotuksista: ”Me poliitikot emme päätä siitä, miten yksittäisiä ihmisiä hoidetaan”

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek komppasi Rämetiä jakamalla tämän blogikirjoituksen Twitterissä.

– Tärkeä näkökulma ja reality check, Nohynek kirjoitti maanantaina.

Sakslinin arvion mukaan 65–69-vuotiaita pakotettiin keväällä monissa kunnissa ottamaan AstraZenecan koronavirusrokote, vaikka sen teho oli muita rokotteita huonompi ja sen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

Lääketieteelliseltä kannalta tarkasteltuna annettu ratkaisu tuntuu Rämetin mukaan tylyltä. Hänen mukaansa maaliskuussa tiedettiin AstraZenecan koronarokotteen suojaavan yhden annoksen jälkeen ikäihmisiä sairaalahoitoa vaativalta taudilta yhtä tehokkaasti kuin BioNTech-Pfizerin rokote.

– Tämän takia minun on vaikea nähdä, että 65–69-vuotiaille olisi ohjeistettu antamaan huonosti suojaavaa rokotetta, Rämet kirjoittaa.

Myöhemmin Euroopan lääkevirasto (EMA) totesi mahdollisen yhteyden AstraZenecan rokotteen ja harvinaisten veren hyytymishäiriöiden välillä. Suomessa THL suositteli Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän (KRAR) linjauksen mukaisesti, että rokotetta käytetään vain yli 65-vuotiailla.

– Haittatapaukset vaikuttivat painottuvan erityisesti alle 60-vuotiaisiin naisiin. Muita selkeitä riskitekijöitä ei pystytty tunnistamaan.

HS:n mukaan Sakslin katsoi THL rikkoneen linjauksessaan perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia. Hän antoi huomautuksen myös sosiaali- ja terveysministeriölle, joka hänen mukaansa laiminlöi velvollisuutensa varmistaa, että sen alaisuudessa toimiva THL noudattaa ohjeissaan perustuslakia.

Rokotusten mahdollisimman nopea edistäminen kaikkia käytössä olleita rokotteita hyödyntäen oli Rämetin näkökulmasta perusteltua.

Rämet sanoo olevansa varma, että Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän jäsenet ja THL ovat pyrkineet toimimaan eettisesti pohtiessaan, kuinka ”vaikeassa epidemiatilanteessa saadaan rajallisesti saatavilla olevista rokotteista mahdollisimman paljon hyötyä koko väestölle.”

– Oliko sitten THL:n ohjeistus AstraZenecan koronarokotteen käytöstä väärin? Minä en olisi heittänyt ensimmäistä kiveä.

Lue lisää: Kiuru AstraZenecan rokotuksista: ”Me poliitikot emme päätä siitä, miten yksittäisiä ihmisiä hoidetaan”

Uutista täydennetty klo 21.50.

Football news:

Anelka on PSG: Messi must serve Mbappe. Kilian has been at the club for 5 years, and Leo should respect him
Ronald Koeman: It is difficult for Barca to stay at the level of the top teams, taking into account the changes. We need to be realistic
Having lost Ronaldo, any team will become weaker. But you can win without it. Tuchel on Juventus
Mbappe wants to move to Real Madrid in January and intends to put pressure on PSG to make the transfer happen
Jesus on Barca without Messi: With him, they lost to Bayern with a score of 2:8. The club is set to win this Champions League
Roger Hunt, the 1966 world champion and Liverpool's top scorer in the English championship, has died
Manchester United wants 50-55 million euros for Martial. Because of this price, Borussia will not buy him if Holand leaves