Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) toivoo sosiaali- ja terveysministeriöltä linjauksia miten matkailun suhteen toimitaan 13. joulukuuta jälkeen. Pete Anikari

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) toivoo hallituksen tekevän pian päätöksiä siitä, miten Suomessa toimitaan jatkossa matkailun suhteen.

– Mitä nopeammin sitä parempi, Lintilä toteaa Iltalehdelle.

Tällä hetkellä Suomen sisärajavalvonta koskee seuraavista Euroopan maista tulevia matkustajia: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekin tasavalta, Unkari, Viro, Liettua, Latvia, Liechtenstein ja Puola.

– On hyvin vaikea nähdä, että tänä vuonna tulee ulkomailta joulumatkailua Lappiin, Lintilä toteaa.

Lintilä sanoo, että Suomen omat toimet eivät suoraan vaikuta matkailuun, sillä monissa maissa on tällä matkustuskielto esimerkiksi Suomeen.

Komissiolta moitteita

Lintilä muistuttaa Euroopan komission tuoreista moitteista, joiden mukaan Suomen sisärajatarkastuksien jatkaminen ei noudata Schengen-alueen vapaan liikkumisen perusteita.

Suomi on jo ylittänyt kuuden kuukauden aikarajan, jolloin väliaikaisia rajatarkastuksia voidaan tehdä.

Hallitus päätti marraskuussa jatkaa Suomen sisärajatarkastuksia 13. joulukuuta saakka.

– Tuota ennen on tehtävä selkeitä linjauksia, jotta alan yrittäjät tietävät miten toimia. Nyt sitä ei valitettavasti ole vielä voitu yrittäjille kertoa ja siitä kannan huolta.

Lintilän mukaan kyse ei ole pelkästään joulun lomasesongista, vaan myös kevään matkailusta.

Lintilän katse kohdistuu sosiaali- ja terveysministeriöön (STM).

– STM:n piti valmistella jatko, mutta vielä ei ole tietoa.

”Matkailuyrittäjät vastuullisia”

Iltalehti kysyi STM:ltä tiistaina kannattaako Lappiin matkustaa joululomalle, mutta ministeriö ei vastannut suoraan kysymykseen.

– Viruksen leviämisen estämiseksi olisi syytä tavata mahdollisimman vähän eri ihmisiä etenkin tämän hetken tilanteessa, jossa virusta on laajasti valtakunnassa liikkeellä, johtaja Pasi Pohjola totesi.

– Matkailuun ja matkustamiseen yleisesti liittyy riskejä, mikäli tapaamisia ja kontakteja eri ihmisten kanssa syntyy. Kun matkustaa leviämisvaiheen tai kiihtymisvaiheen alueelta, riski taudin leviämiseen kasvaa. Perustason alueelta taas leviämisvaiheen tai kiihtymisvaiheen alueelle matkustettaessa riski tartunnan saamiseen kasvaa.

Elinkeinoministeri Lintiläkään ei suoraan ota kantaa esimerkiksi Lappiin suuntautuvaan joululomailuun.

– Kukaan ei voi estää matkailua maan rajojen sisällä. Mutta on ihan sama onko kotona vai mökillä pohjoisessa, sama vastuullisuus koronan suhteen koskee kaikkialla.

Lintilä muistuttaa, että alan yrittäjät ovat hänen mielestään toimineet vastuullisesti.

– Lapin matkailuyrittäjät ovat tehneet paljon työtä turvallisen matkailun eteen.

Sekä Lapin että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit suosittelevat kasvomaskin käyttöä erityisesti ravintoloissa sekä matkakohteiden sisätiloissa. Ohje koskee työntekijöitä, turisteja ja paikallisia asukkaita.

Koko Lapin alueella on tähän mennessä todettu kaikkiaan 637 koronatartuntaa.