Puheenjohtajan vaihtuminen Pohjoismaiden suurimman pankin Nordean hallituksessa on noussut keskusteluun ensi kevään yhtiökokouksen lähestyessä.

Aiheesta kirjoittaa ruotsalainen talouslehti Dagens industri (DI), joka heittää seuraajaspekulaatioihin suomalaisnimen.

Sammon konsernijohtajana toimiva Torbjörn Magnusson valittiin Nordean hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2019.

Magnusson sai tehtäväkseen kääntää vaikeuksissa painineen Nordean kurssin. Aloittaessaan Magnusson sanoi, että pitkään lähinnä sisäiseen työhön keskittyneen Nordean oli aika keskittyä asiakastyöhön ja ”iskeä takaisin markkinoilla”.

”Tehtäväni on saada Nordean osakkeen hintaa ylös. Haluamme nähdä sen nousevan melko paljon”, Magnusson sanoi tuolloin.

”Nordean osakkeen hinnan nousun eteen työskentely palvelee myös Sampoa.”

Magnussonin innostusta tehtävään on epäilty. Magnussonin edeltäjä Björn Wahlroos kuvaili parin vuoden takaista vaihdosta lokakuussa DI:ssä seuraavasti:

”Puheenjohtajana olo suurpankissa on paskaduuni. […] Joten olen erittäin kiitollinen siitä, että Torbjörn halusi ottaa ohjat Nordeassa.”

Tehtävä suoritettu

Magnusson on suoriutunut tehtävässä erinomaisesti. Tehtävän voi katsoa jopa olevan suoritettu. Samaan aikaan Sampo on luopumassa Nordea-omistuksestaan.

Se, että Sammon konsernijohtaja jatkaisi Nordean hallituksen puheenjohtajana, ei välttämättä ole enää niin mielekästä kuin vuonna 2019.

Magnusson toki saattaa jatkaa. DI:n mukaan syy voi olla velvollisuudentunto.

Sampo ei ole kommentoinut, onko yhtiön toimitusjohtaja vielä käytettävissä Nordean puheenjohtajaksi kevään yhtiökokouksessa.

Mikäli Magnusson jättää Nordean, hän tekee sen hetkellä, jolloin pankilla ei ole selvää pääomistajaa Sammon vetäytymisen jälkeen. Herää kysymys, mistä uusi puheenjohtaja voisi löytyä.

Nordeaan nurkkaava sijoitusyhtiö Cevian voisi olla yksi mahdollinen paikka, mutta tähän mennessä Cevian ei ole hoitanut vielä yhdenkään omistamansa yhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävää.

Toisella suurella omistajalla, sijoitusjätti Blackrockilla, ei ole ollut tapana ottaa hallituspaikkoja.

DI nostaa yhdeksi potentiaaliseksi puheenjohtajakandidaatiksi Kari Jordanin. Jordan olisi siinä mielessä luonteva, että hän toimii pankin hallituksen varapuheenjohtajana.

Ajatus ei saa kaikupohjaa DI:n haastattelemilta omistaja- ja analyytikkolähteiltä. ”Enpä usko”, vastaa erään omistajan edustaja kysymykseen, nähdäänkö Jordan vahvaksi ehdokkaaksi puheenjohtajan pestiin.