Finland

Mitalista taistelleen Tuula Tenkasen valmentaja kertoo valtavasta riskin­otostaan Kiinassa – ”Jos olisimme jääneet kiinni”

Jon Emmett kohtasi Kiinan maajoukkuevalmentajana viinan pakkojuottoa, henkistä ja fyysistä väkivaltaa sekä urheilijoiden kaltoinkohtelua. Ja sai tähtipurjehtijasta vaimon.

Laser radialin olympiamitalista uransa loppuun asti kamppailleen Tuula Tenkasen brittivalmentaja Jon Emmett, 44, on paljon nähnyt mies.

Kiinan maajoukkuevalmentajana 2000-luvun lopulla ja pitkälle 2010-luvulle hän kuitenkin kohtasi asioita, joita ei olisi uskonut urheilussa näkevänsä edes kansalaisilleen piinkovassa Kiinassa.

– Jos vertaan Suomen olympiakomiteaa Kiinan olympiakomiteaan, voin todeta, että ne ovat saman janan äärimmäiset päät, Emmett nauraa.

Ammattivalmentajana jatkuvasti liikkeellä oleva Emmett asuu vuoden 2012 olympiaregatan maisemissa Etelä-Englannin Weymouthissa vaimonsa Xu Lijian kanssa. Vaimo voitti juuri Weymouthin olympiaregatassa laser radialin kultaa vuonna 2012. Qingdaon olympiaregatassa 2008 oli tullut pronssia.

Lontoon olympiakisojen päättäjäisissä Xu kantoi Kiinan lippua, mikä on valtava kunnianosoitus.

Xu Lijia sai kunnian kantaa Kiinan lippua Lontoon olympiakisojen päättäjäisissä 2012.

Vuonna 2016 Xu ”Lily” Lijialta ilmestyi elämäkerta Golden Lily (Kultainen Lilja), jossa hän kertoi kiinalaisen huippu-urheilukoneiston pimeästä puolesta: henkisestä ja fyysisestä, myös Emmettiin kohdistuneesta väkivallasta, urheilijoiden ulkomaailmayhteyksien katkaisemisesta, välinpitämättömästä suhtautumisesta vakaviin urheiluvammoihin ja monista muista asioista.

Kiinassa urheilijat ovat kuin hiilenpalasia, jotka laitetaan hirvittävän paineen alle ja odotetaan, keistä tulee timantteja. He ovat järjestelmälle pelkkiä hyödykkeitä.

Emmett huomasi pestinsä aluksi myös sen, että Kiinassa alaisten täytyy juoda viinaa, jos johtajien tekee sitä mieli. Usein teki.

– Kiinassa urheilijat ovat kuin hiilenpalasia, jotka laitetaan hirvittävän paineen alle ja odotetaan, keistä tulee timantteja. He ovat järjestelmälle pelkkiä hyödykkeitä. Esimerkiksi Suomessa urheilijoita ei koskaan kohdeltaisi sillä tavalla.

Emmett uskoo, että jos hänen vaimonsa olisi jatkanut uraansa niin pitkään kuin urheilujohtajat halusivat, hän olisi nyt pyörätuolissa.

Kun Xu Lijia purjehti Kiinan urheilusankaruuteen vuonna 2012, hän ja Emmett kantoivat suurta salaisuutta, joka ei missään nimessä saanut paljastua. He olivat seurustelleet jo jonkin aikaa ja käyttivät kaikki mahdolliset varotoimet pitääkseen asian salassa. Maajoukkuevalmentajan suhde joukkueen tähtiurheilijaan olisi johtanut vakaviin seurauksiin kummallekin.

– En edes halua tietää, mitä olisi seurannut, jos olisimme jääneet kiinni, Emmett sanoo.

Xu Lijia juhli olympiakultaa Lontoon olympiaregatassa 2012 laser radial -luokassa.

Kiinan urheilujohto suhtautuu muutenkin karsaasti naisurheilijoiden seurustelusuhteisiin. Esimerkiksi purjehtijat leireilivät Xu Lijian aikaan kymmenen kuukautta vuodessa.

Tietäisitpä, millaista materiaalia kirjan ensimmäisestä painoksesta jäi pois.

Xu Lijia saapui 2016 Rion olympiakisojen jälkeen Englantiin, jossa pariskunta saman tien salaa avioitui. Ex-purjehtija on sittemmin opiskellut media-alan tutkinnon Southamptonin yliopistossa ja tekee alan töitä sekä Enoshiman olympiaregatassa että Pekingin talviolympiakisoissa ensi talvena.

Vaikka paljastuskirja oli tiettävästi ensimmäinen, jossa tämän tason tunnettu urheilija kertoo urheilujohtajien käytöksestä ja urheilijoiden hyväksikäytöstä, 33-vuotias olympiavoittaja voi yhä vierailla kotimaassaan ilman seuraamuksia. Kiinassa kirja vaiettiin kuoliaaksi.

– Tietäisitpä, millaista materiaalia ensimmäisestä painoksesta jäi pois. Se oli hyvin pehmeä versio siitä, mitä kulissien takana oikeasti oli tapahtunut.

Kirjasta on tulossa Englannissa toinen painos.

Football news:

Roger Hunt, the 1966 world champion and Liverpool's top scorer in the English championship, has died
Manchester United wants 50-55 million euros for Martial. Because of this price, Borussia will not buy him if Holand leaves
Sulscher on titles: Manchester United must win. I hope that in May we will fight for the trophies that we want so much to return
Kante will miss the matches with Juventus and Southampton due to illness
Anelka on replacing Messi: Leo will never forget that Pochettino did this. You can't treat him like that
Ted Lasso is the most popular comedy about sports. The idea came from an advertisement for the Premier League, the actors do not understand anything about football at all
Koeman about Fati: We will give him more playing time, but everything depends on his condition