Finland

MM-kisojen kiistellyin urheilija on venäläinen – herättää pahaa verta kilpakumppaneissa: ”Ei ole mitään välejä”

Jo kaksi MM-mitalia voittaneen Venäjän Aleksandr Loginovin menestys ei kerää tippaakaan sympatiaa.

Mies, joka ei anna haastatteluja edes oman maansa medialle. Ja puhuu medialle vain silloin kuin kattojärjestö IBU siihen velvoittaa – eli sijoittuessaan IBUn alaisissa kilpailuissa kolmen parhaan joukkoon.

Mies, jonka menestyminen on lähes kaikille muille huipuille iso punainen vaate.

Tätä punaista vaatetta muut ovat saaneet katsella Anterselvan MM-kisoissa jo kahdella matkalla.

Hän on Venäjän Aleksandr Loginov, joka kärähti marraskuussa 2013 eposta, on kärsinyt kahden vuoden kilpailukieltonsa ja palannut huipputasolle.

Aleksandr Loginov suostuu puhumaan medialle vain mitalikolmikon pakollisissa lehdistötilaisuuksissa.

Anterselvassa hän on voittanut pikakisan maailmanmestaruuden ja takaa-ajon MM-pronssin.

Muita ärsyttää suunnattomasti se, että Loginov ei ole osoittanut pienintäkään katumuksen merkkejä saati pyytänyt anteeksi kilpakumppaneiltaan tai lajiyhteisöltä huiputustaan.

Loginov on palannut radoille aivan kuin mitään epokäryä ei olisi koskaan ollutkaan.

– En koskaan onnittele Loginovia MM-kullasta. Ei minulla ole hänelle mitään sanottavaa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että pikamatkan MM-kulta meni Venäjälle. Ongelma on se, kuka kisan voitti. Et vain voi käyttää epoa ja käryn jälkeen palata ja voittaa, kovaa kritiikkiä Venäjän suuntaan vuosikaudet suunnannut ruotsalainen olympiavoittaja Sebastian Samuelsson sanoi venäläiselle verkkosivustolle Championat.ru:lle.

– Wada hiljattain sulki Venäjän ulos kaikkialta. Ei Venäjän pitäisi olla näissäkään MM-kisoissa, Samuelsson jatkoi.

Samuelsson sai tukea kritiikilleen muista ampumahiihdon huippumaista eli Norjasta ja Ranskasta mm. Bön veljeksiltä ja Martin Fourcadelta.

– Hänen taustansa ja tämän kauden huonon hiihtovauhdin tuntien Loginovin voitto näyttää vähän oudolta, Johannes Thingnes Bö sanoi Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle.

– Oli vaikea olla MM-kisoissa neljäs tietäen, että kultamitalisti oli aikaisemmin ollut kilpailukiellossa dopingin takia. Hän ei ansaitsisi olla täällä. En kunnioita ihmisiä, jotka ovat huijanneet, velipoika Tarjei Bö lisäsi.

Nykyään Martin Fourcade suostuu jo kättelemään Aleksandr Loginovia. Aina ei ole sitäkään tapahtunut. Kuva on sunnuntain takaa-ajon palkintokukituksesta.

Yhtä hapan oli viisinkertainen olympiavoittaja ja maailmancupia johtava Fourcade.

– Minkälaiset välit minulla on Loginovin kanssa? Ei ole mitään välejä. Kommunikointi hänen kanssaan? Hän ei puhu englantia, Fourcade pamautti NRK:lle.