Finland

Muistokirjoitus | Jaakko Joukainen 1943–2020

Ortopedian erikoislääkäri Jaakko Olavi Joukainen kuoli Kuopiossa 2. marraskuuta 2020.

Hän oli 76-vuotias, syntynyt Vahvialassa Viipurin läänissä 15. marraskuuta 1943.Varhaislapsuutensa Joukainen vietti Häsälän kylässä, josta evakkojuna vei Tyyne-äidin ja pienen pojan Lappeenrantaan Sulo-isän puolustaessa Suomea Kannaksella. Koulutie alkoi Simolan kylässä, jossa myös käden taidot karttuivat puuseppä-isän apuna. Yleisurheilu oli nuorukaiselle mieluisa harrastus, ja kisamenestystäkin kertyi.

Joukainen kirjoitti ylioppilaaksi Lappeenrannan lyseosta 1962. Varusmiespalveluksesta hän kotiutui reserviupseerina.Juuri ennen lääketieteen opintojen alkua Joukainen menetti osan vasemman käden sormista verstastapaturmassa. Vamma ei estänyt häntä valmistumasta 1971 lääkäriksi ja 1978 ortope­dian ja traumatologian erikoislääkäriksi Helsingin yliopistosta.

Erikoislääkärinä Joukaisen työura eteni Satakunnan keskussairaalasta Etelä-Saimaan keskussairaalaan. Ortopedi hauskuutti työkaverien päivää laatimalla röntgenlähetteitä usein runomitassa. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hän työskenteli 1985–2007.

1980-luvun lopulla Joukainen oli perustamassa Kuopioon yksityissairaala Lasarettia. Työkaverit muistelevat häntä erittäin ystävällisenä ja auttavaisena kollegana.Hän osallistui aktiivisesti vapaaehtoistyöhön toimien lääkärinä urheilutapahtumissa ja yleisurheilumaajoukkueen leireillä. Viron itsenäistyessä 1990-luvulla hän opasti virolaisia kollegoja ensimmäisissä tekonivelleikkauksissa ja jakoi tietotaitoa polven tähystyskirurgiasta.

Jo eläkkeellä ollessaan Joukainen toimi useana vuonna kirurgina Iteten ja Ilembulan sairaaloissa Tansaniassa.

Vapaa-aikana Jaakko viihtyi perheen mökillä Ranta-Toivalassa. Kotiin ja kesäpaikalle oli Jaakolla ja Marjalla usein tapana kutsua vieraita.Jaakko toimi aktiivina Savi­jalat-yhdistyksessä järjestäen lenkkikavereiden lämmöllä muistamia tapaamisia kesäpaikalla Myhkyrissä. Jaakon tyyli oli vaatimaton, eikä hän tehnyt koskaan itsestään numeroa.

Jaakko oli avoin uusille asioille ja opetteli vanhemmalla iällä mm. aktiivisesti ranskaa ja pianonsoittoa. Jo nuoruudessa alkanut jazzharrastus jatkui läpi elämän. Nuoruudessa opittuja puusepän taitoja hän sovelsi rakentamalla kaksi purjevenettä.Jaakon lääkärin malli, rakkaus liikuntaan, musiikkiin ja kulttuuriin on jatkunut kirjaimellisestikin seuraaviin polviin.

Säännöllinen juoksu ja hiihto loivat hänelle rautaisen peruskunnon, jota sairaus alkoi vuosien kuluessa vääjäämättä jäytää.

Jussi Joukainen

Antti Joukainen

Kirjoittajat ovat Jaakko Joukaisen poikia.

Football news:

Conte on 2-1 with Milan: Before the winning goal, the result was unfair. Their goalkeeper is the best player of the match
Mikel Arteta: Arsenal did everything right, but they lost. Wins give confidence
Nicolo Barella: We proved that we are stronger than Milan
Go do your voodoo shit, you little ass. Ibrahimovic-Lukaku during the Cup match
Pioli on the defeat by Inter: The only difference was the relegation. There could be any result in equal teams
UEFA has no plans to abandon the Euro in 12 cities. Other options are undesirable
Eriksen scored for Inter for the first time in almost six months - Milan in the Cup in the 97th minute from a free kick