Finland

Musiikki | Cd on tehnyt kuolemaa jo vuosia, mutta nyt Yhdysvalloista kantautuu yllättäviä uutisia: albumilistan kärkeen noustiin cd-myynnillä

Cd on tehnyt kuolemaa jo vuosia, mutta nyt Yhdysvalloista kantautuu yllättäviä uutisia: albumilistan kärkeen noustiin cd-myynnillä

Korealainen poikabändi BTS ja australialainen klassikkorockyhtye AC/DC ovat saavuttaneet paikan listaykkösenä äänitemyynnin ansiosta.

Korealainen BTS on tällä hetkellä maailman suosituin poikabändi.­

The New York Times uutisoi tällä viikolla kiinnostava pikkuilmiöstä yhdysvaltalaisella musiikkikentällä.

Yhdysvaltojen virallisen albumilistan Billboard Top 200:n ykköseksi nousi tuoreimmassa listauksessa k-pop-yhtye BTS. Tämän hetken suosituimmaksi poikabändiksi kutsutun BTS:n uusin albumi on nimeltään Be, ja se saavutti kärkipaikan heti debyyttiviikollaan.

Nykyisin on tyypillistä, että albumilistan ykköspaikkaa ei enää saavuteta fyysisellä albumimyynnillä, vaan albumilla olevien kappaleiden kuuntelumäärillä muun muassa suoratoistopalveluissa. Striimausmääristä lasketaan ennakkoon määritellyllä kaavalla se, miten montaa albumimyyntiä mikäkin määrä kuunteluita vastaa.

Nuorten suosiossa oleva BTS keräsi toki myös kovat kuuntelumäärät esimerkiksi Spotifyssa, jossa se saavutti maailmanlaajuisella listalla monta paikkaa päivän kärkikymmeniköstä julkaisunsa jälkeen.

Billboardin mukaan BTS:n Be-albumin debyyttiviikolla saama striimauslukema vastaa 48,5 miljoonaa musiikin suoratoistopalvelusta maksavan asiakkaan kuuntelukertaa Yhdysvalloissa.

Suurin syy BTS:n ykköspaikkaan Yhdysvaltojen albumilistalla on kuitenkin suoratoistokuuntelun sijaan fyysisessä cd-myynnissä. BTS:n julkaisemaa cd:tä myytiin debyyttiviikolla peräti 177 000 kappaletta.

Edeltävällä viikolla pitkän linjan australialainen rockyhtye teki samanlaisen tempun, kun yhtyeeltä pitkästä aikaa julkaistu uusi albumi Power Up saavutti ykköspaikan Yhdysvaltojen albumilistalla lähes yksinomaan cd-myynnin ansiosta.

Power Up -levyä myytiin 111 000 kappaletta, mutta sen sijaan sen suoratoistolukemat jäivät varsin vähäisiksi esimerkiksi BTS:ään verrattuna: 7,8 miljoonaa maksavan asiakkaan kuuntelua suoratoistopalveluissa.

Cd-formaatin on ajateltu jo vuosien ajan tekevän kuolemaa, mutta nyt kahtena viikkona putkeen kaksi eri yhtyettä ovat onnistuneet hyödyntämään sitä pärjätäkseen albumilistalla.

Sekä BTS:n että AC/DC:n perinteisen cd-myynnin suosio perustuu erikoisuudentavoitteluun. BTS myy Be-levyään 51 dollarin arvoisena ”deluxe-painoksena”, johon kuuluu itse levyn lisäksi muun muassa valokuvakirja, postikortteja ja juliste. AC/DC:n Power Up -levyn sai puolestaan 49 dollaria maksavana pakettina, johon kuului sisäänrakennettu kaiutin, joka soitti bändin kitarariffiä.

Erikoisuudet kiinnostavat selvästi, koska AC/DC:tä ennen Yhdysvaltojen albumilistan kärjessä olleen Ariana Granden Positions-levyä myytiin debyyttiviikolla yli puolet vähemmän kuin AC/DC:n albumia: vain 42 000 kappaletta.

Suomessa AC/DC:n levy debytoi ykköspaikalla samalla viikolla kuin Yhdysvalloissa, mutta BTS jäi sen sijaan Suomessa albumilistan kakkoseksi, kun Behm palasi alkusyksystä julkaisemallaan Draaman kaari viehättää -levyllä listan kärkeen.

Parista poikkeuksesta ei kannata silti vielä päätellä merkittävää uutta nousua cd-levyille. Tänä syksynä uutisoitiin, että vinyylilevyt ohittivat cd-levyt ensimmäisen kerran 1980-luvun jälkeen äänitemyynnissä Yhdysvalloissa.

Vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla cd-levyjen myynti oli laskenut Yhdysvalloissa 48 prosenttia, mutta vinyylilevyjen myynti oli vastaavasti noussut neljä prosenttia.

Suomessa cd-levyillä oli vielä vuosi sitten hallussa 65 prosenttia fyysisten tallenteiden myynnistä, mutta Musiikkituottajien Tommi Kyyrä sanoi HS:lle tuolloin Suomen suuntauksen olevan saman kuin maailmalla. Tuolloin fyysisten tallenteiden kokonaisosuus oli 11 prosenttia kokonaismyynnistä.

Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen viestittää HS:lle, että tuoreimmissa luvuissa fyysisten tallenteiden osuus oli enää seitsemän prosenttia. Vielä ei voi sanoa varmuudella, miten osuudet jakautuvat cd:n ja vinyylin välillä.

Football news:

Arsenal have terminated their contract with Sokratis
Miranchuk will make his debut for Atalanta in the Serie A match against Udinese. He came on as a substitute 9 times
Rummenigge on the Euro: UEFA President thinks it would be wiser to host the tournament in one country
Nacho will not play with Alcoyano. Real Madrid defender has been in contact with a coronavirus infection
Cuadrado has recovered from covid and can play with Napoli
Inter have offered to rent Origi from Liverpool
Messi, Ronaldo, Neymar, Lewandowski and Ramos-in the symbolic team of the year from the UEFA website