Finland

Muut lehdet | Keskusta haluaa turvetuotannolle lohtuporkkanan

Kaleva toteaa, että hallituksen pitää keski­viikkona alkavassa kehys­riihessä lyödä kiinni muun muassa näkemyksensä siitä, milloin elvytyksen pitäisi päättyä.

”Sanna Marinin (sd) hallitus aloitti joulukuussa 2019 Antti Rinteen hallituksen perustalta, ja jo muutaman kuukauden päästä syliin kaatui koronapandemian hoito. Romukoppaan lensi tavoite saada julkinen ta­lous tasapainoon vuonna vuonna 2023.”

”Viime vuonna velkaa otettiin noin 20 miljardia. Kun talous ei syöksynytkään niin pahasti kuin oletettiin, valtiontalouden viime vuoden alijäämä jäi 13 miljardiin. Tänä vuonna alijäämä asettunee 10–12 miljardiin.”

”Hallituksen – ja lähes kaikkien ekonomistien – mielestä koronan iskujen pehmennys rajulla lisävelalla on ollut viisasta. Siitä, milloin velanotolle asetetaan jarrut, on nyt hallituksen sisällä eri näkemyksiä.”

”Lisäjännitteitä hallituksen sisälle tuovat kesäkuun kunnallisvaalit. Kansalle ei haluta esitellä päätöksiä, jotka veivaavat lisäkierroksia perussuomalaisten vaalikampanjalle.”

”Erityisesti paineita on nyt keskustassa, jonka kannatus mataa tuoreimmassakin mielipidemittauksessa. Autoilun hintaa koskevat hankalat päätökset tulevat puolueen onneksi pöydälle vasta syksyllä. Nyt voidaan esimerkiksi tarjota lohtuporkkanaa turvealalle.”

”Helppo vuosi sopeutusten aloitukseen ei olisi myöskään 2023. Silloin maassa käydään eduskuntavaalit. Tilanne helpottuu, jos talous nytkähtää reippaaseen kasvuun.”

”Se, millä kotimaisilla keinoille työllisyyden kasvua tuetaan, on tulevan kehysriihen kiperin kysymys. Pöydällä on ansiosidonnaiseen työttömyysturvan kiristys.”

”Hallitus on luvannut tehdä päätökset, joilla saadaan maahan uutta 80 000 työllistä. Porkkanan ohella tässä joudutaan käyttämään keppiä.”

Iltalehden mukaan näyttää siltä, että hallitus pystyy puristamaan kehys­riihestä paketin, jolla keskusta voi selittää jatkavansa hallitus­taivalta.

”Turpeesta on tullut niin iso symbolinen asia keskustalle, että pelin henki on nyt, että sen pitää saada siinä tukea muilta, tai se heittäytyy hankalaksi työllisyys- ja talousasioissa – ainakin tällaisen kuvan keskusta haluaa antaa. Vihreät tietysti vastustaa ilmastosyistä kynsin ja hampain turpeen tukitoimia.”

”Tässä vaiheessa näyttää joka tapauksessa siltä, että tulossa on liuta työllisyyteen vaikuttavia päätöksiä, mutta vähemmän niin sanottuja kovia rakenteellisia uudistuksia.”

”Hallitus tuskin venyy työttömyysturvan suoraan leikkaamiseen. Se venyi jo eläkeputken leikkaamiseen, josta sille pitää nostaa hattua.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Vlasic took out Cristiano, but flew away from Muriel, and Lukaku has a record 88%: we continue to choose the best player of the season in Serie A
The penalty for 9 Super League clubs: a total donation of 15 million and the refusal of 5% of European income. With Real Madrid, Juve and Barca, UEFA promises to deal more seriously
Neymar will extend his contract with PSG until 2026. They can announce it on Saturday
Arsenal could sign Onan if his suspension is reduced. Ajax wants 14 million euros for the goalkeeper
Lille holds the lead in Ligue 1 with two rounds to go. Recent matches - with Saint-Etienne and Angers
Infantino that UEFA is bluffing, threatening Real Madrid, Barca and Juve with exclusion from the Champions League: You need to be strict, but do not miss the opportunity to find a common solution
Golovin passed a negative test for coronavirus