Maailman öljynkulutuksen raju pudotus iskee nyt kovaa alan tuottajiin. Öljyteollisuuden kartellijärjestö Opec+ yrittää saada tänään torstaina sopua aikaan suurten öljynviejämaiden ensi vuoden tuotantomääristä. Riidat ja epäluulo ryydittivät ­Opecin videokokousta alkuviikosta jo ennen maiden Venäjä-tapaamista. Opec+-järjestöön kuuluu varsinaisten Opec-maiden lisäksi kymmenen muuta maata, esimerkiksi Venäjä.

Kyse on Saudi-Arabian johtamalle järjestölle äärimmäisen vaikeasta asiasta. Öljyn kulutuksen ja hinnan raju lasku alkoivat jo alkuvuonna, kun Kiina sulki porttinsa koronapandemian vuoksi. Pitääkseen raakaöljyn hintatason edes nykyisessä noin 45 dollarissa barrelilta tuottajien pitäisi sopeuttaa tuotanto tiukasti kulutukseen.

23 maan Opec+-kartelli sopi huhtikuussa Venäjän ja Saudi-Arabian välisen lyhyen ”öljysodan” jälkeen vähentävänsä raakaöljyn tuotantoa yli 10 prosenttia eli vajaalla 10 miljoonalla barrelilla päivässä. Elokuussa tuotantoa alettiin hieman kasvattaa. Nyt maat kiistelevät siitä, jatketaanko tätä tuotannon kasvattamista vai ei, ja missä aikataulussa tämä muutos tehtäisiin.

Jokainen öljyntuottajavaltio on laskenut itselleen vähimmäismäärän öljytuloja, mitä maa tarvitsee yhteiskunnan pyörittämiseen. Saudeilla maan budjetti vaatisi tuloja 80 dollarin mukaan barrelilta. Öljyn tuotantokustannukset vaihtelevat rajusti. Saudeilla kustannus on pienimmillään alle 10 dollaria barrelilta. Venäjällä nostohinta on 20–30 dollaria, maan budjetti on laskettu sen mukaan, että barrelilta saataisiin 40 dollaria.

Opecin ulkopuolella Yhdysvalloissa useiden liuskeöljytuottajien kannattavuusraja on Bloombergin mukaan noin 45 dollaria barrelilta. Tuotanto pyörii ja pitää koko maailman öljymarkkinan varpaillaan, sillä kulutuksen romahtaessa myös maailman öljyvarastot alkavat olla tapissa.

Samalla maailmassa keskustellaan siitä, vaikuttaako koronapandemia pysyvämmin öljyn globaaliin kysyntään. Analyytikot pohtivat palaako maailman öljynkulutus enää tämän vuoden alun 100 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Lukuisat ennustelaitokset arvioivat öljyn kulutuksen huipun ajoittuvan vuosien 2027 ja 2035 välille ja päiväkulutuksen huipun jäävän hieman päälle 100 miljoonaan barreliin.

Samaan tulokseen ovat tulleet öljy-yhtiöt. Jättimäinen Exxon kertoi tiistaina tekevänsä ennätykselliset 20 miljardin dollarin alaskirjaukset öljyvarannoistaan. Tätä ennen öljyala on maailmanlaajuisesti tammi–kesäkuussa kirjannut alas jo 170 miljardia dollaria öljyvarannoistaan. Eikä tässä edes kaikki. Analyysitalo Evaluate Energy laskee, että vuosien 2014– 2019 aikana öljyteollisuus on tehnyt varannoistaan 500 miljardin dollarin alaskirjaukset.

Nesteen maanantaina ilmoittama päätös sulkea Naantalin jalostamo ei pitäisi siten yllättää enää ketään – edes Suomessa. Maailman öljyteollisuus on valtavassa muutoksessa, jossa Neste on asemoinut itsensä hienosti. Mutta muutoksella on hintansa.