Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Näin Birger, 97, torjuu yksinäisyyttä: ”Leskirouvien kanssa lenkkiä joka päivä”

97-vuotiaan Birger Johanssonin kasvoilla loistaa ilo, kun hän vastaanottaa Kotona Asuen Seniorihoivan -kampanjassa lahjoitetun joulukukkasen.

– En olisi yhtään osannut odottaa, hän toteaa.

Kotona Asuen Seniorihoivan Ole joulupukkina seniorille -kampanjassa kerätään kukkalahjoituksia pääkaupunkiseudun, Keravan, Järvenpään, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen sekä Oulun ja Turun alueiden ikäihmisille.

Kemiönsaaresta alkujaan kotoisin oleva, Helsinkiin 15-vuotiaana töihin muuttanut, Birger Johansson on asunut samassa kerrostaloasunnossa jo yli 50 vuotta. Naapurit ovatkin tulleet tutuiksi.

– Taloni leskirouvien kanssa kierrän lenkkiä joka päivä rollaattorin kanssa. Toimintaa kyllä riittää, Johansson kertoo.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Birger Johanssonin molemmat pojat asuvat lähellä ja vierailevat isänsä luona joka toinen päivä. Jussi Eskola

Birger Johansson, 97, yllätettiin kukkalahjalla. Johanssonin hoivanantaja Raili käy hänen seuranaan kerran viikossa. Ohjelmaan kuuluu yleensä lättyjen tai sämpylöiden tekemistä. Myös ajankohtaisista asioista jutellaan Jussi Eskola

Johansson pääsee laskeutumaan vielä itse rappuset kolmannesta kerroksesta alas hissittömässä kerrostalossa. Rollaattori taas odottaa häntä katutason varastossa.

Yksinäisyyttä vähentää arjessa myös se, että hänen molemmat poikansa asuvat lähellä ja vierailevat isänsä luona joka toinen päivä.

– Joulunkin tulemme viettämään yhdessä nuoremman poikani luona, hän kertoo.

Moni vanhus ei ole yhtä onnekas kuin Birger Johansson.

Tilastokeskuksen vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan yli 75-vuotiaista 7,3 prosenttia kokee yksinäisyyttä koko ajan tai suurimman osan ajasta. Nuoremmalla ikäryhmällä, 65–74-vuotiailla, yksinäisyyttä kokee koko ajan noin 3,4 prosenttia.

Jopa 21 prosenttia yli 75-vuotiaista kertoo kokevansa joskus yksinäisyyttä.

Yksinäisyyden kerrotaan lisääntyneet Suomessa erityisesti ikäihmisten keskuudessa myös korona-ajan aikana, jolloin ikäihmisten luona vierailemista tuli monin paikoin välttää.

Suomea rakentamassa

97-vuotias Johansson on ollut rakentamassa nyky-Suomea nuoresta miehestä lähtien. Nyt hän on yksi sotiemme veteraanien vähenevästä joukosta.

Viime vuodenvaihteessa tehdyn kartoituksen mukaan sotiemme veteraaneja oli elossa yhteensä 4207 henkilöä. Heistä miehiä oli 1925 ja naisia 2282. Sotaveteraanien keski-ikä on tällä hetkellä 96 vuotta.

Johansson tietää kertoa, että Helsingissä veteraaneja on jäljellä enää kolmisen sataa.

Sotaa Johansson ei kuitenkaan jaksa paljon muistella, vaikka muuten kertookin puhuvansa hoivanantajansa Railin kanssa maailman menosta.

Viime vuosia ovat sävyttäneet monenlaiset kriisit, ja ne ovat jättäneet jälkensä myös iäkkäämpiin ihmisiin. Birger Johansson muistelee vuotta 2020, kun koronakriisi iski ja vierailut hoivakotiin vaimonsa luokse jouduttiin hoitamaan toisella tavalla.

– Siellä me naamarit naamalla olimme hänen huoneessaan tai tapasimme ulkona. Alussa kävin siellä joka päivä, hän kertoo.

Tänä vuonna maailmaa ja myös Suomea on taas koskettanut toisenlainen kriisi.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan sai monet suomalaiset helmikuussa mietteliääksi. Myös Birger Johansson pohtii pitkään, mitä hän asiasta sanoisi.

– On todella ikävää, että on sotaa, sellaista mitä Ukrainassa tällä hetkellä on. Ei ole mitään miellyttävää kuunneltavaa, varsinkin kun on itse myös kokenut sodan, hän toteaa.

Sotaa Johansson ei jaksa paljon muistella. Sen kokeminen riitti. Jussi Eskola