Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on koronakaranteenissa muun muassa Afganistaniin suuntautuneiden työmatkojensa vuoksi. Kaisa Vehkalahti

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus julkaisi torstaina uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa.

– Globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos ja pandemiat vaativat yhteistä vastuunkantoa. Yhteistyö sääntöpohjaisessa kansainvälisessä järjestelmässä on kuitenkin vaikeutunut, mikä on osittain seurausta suurvaltojen kilpailuksi kärjistyneestä toiminnasta, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi selontekoa.

Hallituksen selonteossa todetaan, että ”tärkeä tavoite on, että kansallisin toimin ja kansainvälisellä yhteistyöllä estetään aseellisten konfliktien ja Suomen turvallisuutta ja yhteiskunnan toimintakykyä vaarantavien tilanteiden syntyminen sekä joutuminen sotilaalliseen konfliktiin”.

– Tuotamme turvallisuutta ja osallistumme kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskuntien kehittämiseksi. Tavoitteenamme on vakaampi, ennakoitavampi ja turvallisempi maailma.

Aiheesta järjestetään noin kello 14 alkava tiedotustilaisuus, jota Iltalehti seuraa.

Tilaisuus järjestetään etäyhteydellä, sillä Haavisto on karanteenissa ulkomaille, muun muassa Afganistaniin, suuntautuneiden työmatkojensa vuoksi.