Finland

Näin Jukka Jalonen ja Jere Lehtinen kommentoivat Leijonien MM-joukkuetta – yksi tärkeä parannuskohde

Nestori Kontiola ja keltanokka Lundell juonivat peliä keskushyökkääjinä.

Jukka Jalosen valmentama Leijonat puolustaa maailmanmestaruutta Riiassa.­

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-pelaajavalinnat ovat jokakeväinen kansanäänestys, jonka osallistumisprosentti on tavannut huidella huippulukemissa. Koronatilanteen ehdoilla tehdyt pelaajavalinnat eivät tänä vuonna aiheuta huutomyrskyä.

Leijonajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ja GM Jere Lehtinen julkistivat lauantaina Tshekin Prahassa EHT-kauden jälkeen 28 pelaajan nimilistan, jolle on perustelut. Jossittelullekin on sijansa, mutta poikkeuksellisessa maailmantilanteessa on tärkeintä, että MM-turnaus ylipäätään pelataan koronan arvokisoista tyystin putsaaman vuoden 2020 jälkeen.

Jalosella ja Lehtisellä on tukevana selkänojanaan menestystä lähimenneisyydessä. Kaksi vuotta sitten Slovakiassa sensaatiomaisesti maailmanmestaruuden voittaneessa MM-joukkueessa oli siltä kaudelta NHL-ottelukokemusta vain kahdella pelaajalla.

Myös nyt NHL-avut ovat vähissä.

– Fiilinki on, että on erittäin hyvä joukkue jalkeilla, nälkäinen ja motivoitunut. Joukkue on sekoitus kokemusta, vähän nuoruuden intoa ja ensikertalaisuutta, Jalonen kertoi Jääkiekkoliiton videotallenteella.

MM-pelaajista kahdeksan on vuoden 2019 maailmanmestareita. Arvokisojen ensikertalaisia on 14.

– Kahdeksan maailmanmestaria tuo vahvan rungon tälle joukkueelle ja ymmärrystä siitä, mitä voittaminen vaatii, Jalonen sanoi.

Keskushyökkääjät Petri Kontiola, 36, ja ensikertalainen Anton Lundell, 19, kuuluvat kisajoukkueeseen. Turnauksen pistepörssin Ruotsin ja Suomen jaetuissa MM-kisoissa 2013 voittanut Kontiola on pelannut Leijonissa arvokisoissa viimeksi Etelä-Korean talviolympialaisissa 2018.

NHL:stä tulevat Los Angeles Kingsin puolustaja Olli Määttä ja Buffalo Sabresin hyökkääjä Arttu Ruotsalainen.

Leijonien GM Jere Lehtinen iloitsi, että mukana on viimeisenä uutena nimenä kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Määttä.

– Hienoa saada Olli mukaan kisoihin, Lehtinen sanoi.

Kahden vuoden takaisessa kultajoukkueessa pelannut hyökkääjä Veli-Matti Savinainen antoi MM-näyttöjä vielä Prahassa, mutta arvokisakomennus jäi nyt vaivojen vuoksi väliin.

– Leirityksen aikana selvisi, että toipuminen KHL-kauden jälkeen tehdystä operaatiosta ei mahdollista pelaamista kisoissa, Lehtinen avasi Savinaisen tilannetta.

Suomi hävisi EHT-päätösottelussaan Ruotsille 2–3. Kun torstaina huipussaan olleen tehokkuuden ansiosta Leijonat kukisti Venäjän 4–1, Ruotsia vastaan oli tukkoisempaa.

Viime vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaat MM-pronssille johtanut HIFK:n Lundell avasi lauantaina maalitilinsä miesten maajoukkueessa. Hänen 1–1-ylivoimatasoituksensa syntyi toisessa erässä terävällä laukauksella.

Lundell osoitti oivaa kuntoa jo viime helmikuussa Ruotsin EHT-turnauksessa, mutta sen jälkeen sairastettu korona herätti kysymyksiä pelikunnosta.

– Kun korona iski jo helmikuun puolivälissä, olin varma, että ehdin vielä tällä kaudella pelaamaan. Pitää olla kiitollinen, että pääsee pelaamaan, hyvät MM-näytöt antanut Lundell sanoi Ruotsi-ottelun aattona.

Leijonien kivijalka MM-jäällä on pitävä puolustus. Sen varaan laskettiin kaksi vuotta sitten MM-Slovakiassakin, mutta myös hyökkäys kasvoi mittaa, kun ratkaisijoiksi astuivat kapteeni Marko Anttila ja NHL-siirtoaan varmistellut Kaapo Kakko.

– Hyvin puolustava ja taisteleva joukkue. Pikkuisen meidän pitää saada hyökkäyspeliä paranemaan, kiekollista rohkeutta ja uskallusta, päävalmentaja Jalonen näki.

Suomi kohtaa MM-avauksessaan Riiassa ensi lauantaina Yhdysvallat. Suomen joukkue on tiistaihin saakka karanteenissa hotellihuoneissa.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it