Finland

Näin karkotat kyyt pihaltasi – asiantuntija myös torppaa yleisen harhaluulon

Kyyn tunnistaa sahalaitakuviosta. Yleensä kyyt pakenevat ihmisiä, mikäli se vain on mahdollista.

Käärmeen kohdatessa tärkeintä on pysytellä kaukana ja rauhallisena. Omaa pihapiiriä tutkimalla voi ennaltaehkäistä käärmeiden hakeutumista kodin läheisyyteen.

Vaikka kyykannat ovat Suomessa viime vuosina vähentyneet, ei ole tavatonta, että suomalaisille koti- tai mökkipihoille pääsee luikertelemaan kyykäärmeitä nauttimaan auringosta ja tutkimaan talon rakenteiden piilopaikkoja.

WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäen mukaan ihmisten yleisin harhaluulo kyykäärmeistä on, että ne ovat aina hyökkäyskannalla ja haluavat päästä puremaan ihmistä.

Niinimäen mukaan tämä on kyykäärmeille usein kuitenkin viimeisin vaihtoehto silloin, kun ne itse kokevat olevansa uhattuina. Ilman syytä kyyt harvoin edes lähestyvät ihmistä.

Miksi kyykäärmeitä sitten vilisee pihanurkilla?

Syyt liittyvät yleensä ympäristöön ja asuinolosuhteisiin, ei siihen, että kyyt kiinnostuisivat ihmisistä.

Tiedä, mistä käärme kiinnostuu

Kyykäärmeet hakeutuvat yleensä tietyntyyppisille pihapiireille, jotka kokevat kiinnostavina.

– Jos pihapiiristä löytyy paljon piilopaikkoja ja ravintoa, voi myös kyitä tavata useammin. Tätä voi välttää pitämällä pihan siistinä ja nurmikon matalana.

Kyyt voivat hakeutua rakennusten ja kasvustojen liepeille piilopaikkoja etsiessään. Jos esimerkiksi talon rakenteissa on paljon koloja, aukkoja tai käärmeenmentäviä kivikasoja, pitää olla tietoinen käärmeiden mahdollisesta läheisyydestä. Tarvittaessa kivikasat voi siirtää kauemmaksi asutuksesta ja peittää talon rakenteissa olevien kolojen aukkokohtia.

Myös aurinko kutsuu paikalle käärmeitä.

Kyyn kohdatessa on oltava varovainen. Yleensä se ei kuitenkaan hyökkää, ellei koe oloaan uhatuksi. Kyyn myrkky on erityisen vaarallinen lapsille, vanhuksille ja allergikoille. Terve aikuinen ei ole riskiryhmää. Kyyn purtua kannattaa kuitenkin aina hakeutua lääkäriin.

Kyyt syövät pääasiassa pienjyrsijöitä, erityisesti myyriä.

– Jos tiedossa on, että rakennuksen lähettyvillä on esimerkiksi hiiriä, voi siellä olla myös käärmeitä. Käärmeistä voi olla kuitenkin hyötyä puutiaisten vastaisessa taistelussa. Käärmeet syövät jyrsijöitä, jotka taas toimivat punkkien eli puutiaisten väli-isäntinä eli käärmeet voivat laskea alueella puutiaisten määrää.

Kun pihalla liikuskelee, kannattaa muistaa tömistelykikka. Se on käärmeille itselleen luontainen signaali hakeutua pois ihmisasutuksesta – kun maa värähtelee, kyyt yleensä sen kyllä huomaavat.

Pidä useamman metrin etäisyys, älä ärsytä turhaan

Kyyn ilmestyessä pihapiiriin on toki muistettava, että se on myrkyllinen ja vaarallinen, mutta turhaa paniikkia kannattaa välttää.

– Jos kyyn kohtaa, kannattaa ottaa muutaman metrin etäisyys ja tarkastella kyytä kaukaa menemättä sörkkimään siitä. Kyy ahdistuu, jos sitä lähestytään tarpeettoman lähelle, kosketetaan tai astutaan päälle. Kun kyy tuntee olonsa uhatuksi, se menee S-kirjaimen muotoiseksi, puhisee ja sihisee.

Kyy saattaa tehdä myös valehyökkäyksiä eli esittää hyökkäävänsä. Yleensä kyy ei kuitenkaan lähde jahtaamaan tai seuraamaan ihmistä. Lähtökohtaisesti se karttaa ihmisiä.

– Kun kyy on puolustuskannalla, kannattaa poistua paikalta rauhallisesti. Kyy saattaa jäädä tekemään valehyökkäyksiä suu kiinni, vaikka ei edes yltäisi hyökkäämään.

Kyyn voi siirtää muualle vaikkapa pitkää haravaa ja korkeaa astiaa käyttäen, mutta tätä toimenpidettä Niinimäki suosittelee vain, jos sen todella osaa.

– Suosittelisin käyttämään harkintaa. Jos kyyhyn törmää pihalla tai marjametsässä, kannattaa olla jo ulos mennessään tarkkana ja tömistellä kyyt pois. Kyyn kohdatessa kannattaa poistua paikalta, ellei halua tarkastella sitä kaukaa useamman metrin päästä. Lähtökohtaisesti kyy kuitenkin karttaa ihmistä ja hyökkää vain, jos kokee olevansa todella uhattu.

Jos kyy pääsee puremaan, on se erityisen vaarallinen lapsille, vanhuksille ja allergikoille. Kenen tahansa kotona tulisi kuitenkin tietää, missä kyypakkaus sijaitsee ja kyyn pureman osuttua kohdalle käymään aina terveyskeskuksessa tarkistuttamassa tilanne. Metsään tai pusikkoon mentäessä kannattaa laittaa pitkävartiset saappaat jalkaan ja ulkona ollessa noudattaa tiettyä varovaisuutta, jos arvelee oman kotipihan olevan otollinen vierailukohde kyykäärmeille.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals
Brunu has scored 7 (4+3) points in his last 3 games for Manchester United