Finland

Näin Marin ja Hetemäki vaihtoivat viestejä – lue pääministerin koko viesti: ”Olen syvästi turhautunut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä”

Näin Marin ja Hetemäki vaihtoivat viestejä – lue pääministerin koko viesti: ”Olen syvästi turhautunut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä”

Pääministeri Sanna Marin mukaan hallituksen sisällä oli vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen. Alueilta puuttuu rohkeus tehdä ennakoivia toimia.

Pääministeri Sanna Marin (sd) eduskunnassa 30. syyskuuta.­

Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmaisi turhautumisensa siihen, ettei koronatilanteen vakavuutta ymmärretty laajasti hallituksessa ja alueilla 20. lokakuuta eläkkeelle jääneelle valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäelle lähettämässään vastausviestissä.

Hetemäki lähetti Marinille 20. lokakuuta kello 12:18 sähköpostia laatimastaan muistiosta valmiuslain käyttöönottoon liittyen.

Hän kertoi keskustelleensa asiasta edellisenä päivänä oikeuskansleri Tuomas Pöystin kanssa.

– Minusta hallituksen kannattaisi pyytää hänen näkemystä valmiuslain käyttöönotosta. Lähetin tänään Matti Vanhaselle viestin, jossa totesin, että olen lähettämässä pääministerille asiasta viestin. Samoin informoin Juha Majasta.

Hetemäki kertoi viestissä tehneensä Covid-19 epidemian kehitykseen vaikuttavista tekijöistä tarkastelua intensiivisesti professori Bengt Holmströmin ja Suomen Pankin neuvonantaja Juhana Hukkisen kanssa. Holmström oli esitelmöimässä aiheesta Princetonin yliopiston seminaarissa parin päivän sisällä.

Pääministeri vastasi Hetemäelle samana päivänä kello 16.16. Näin pääministerin viesti kokonaisuudessaan kuului:

”Jaan huolesi tilanteesta ja tunnistan haasteet, joita kuvailet. Olen pyytänyt selvittämään valmiuslain käyttöönoton juridisia ulottuvuuksia. Oikeudellinen ja poliittinen kynnys valmiuslain käyttöönotolle on korkea. Näin tulee toki ollakin.

Olen syvästi turhautunut siihen, ettei tilanteen vakavuutta laajasti ymmärretä. Hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada riittäviä toimia läpi eri puolueiden epäröinnistä johtuen. Alueilla on välineitä tehdä ennakoivia ja nopeita toimia, mutta rohkeutta puuttuu.

Erityisesti kannan huolta pääkaupunkiseudun toimien vaatimattomuudesta. Näen, että nyt tarvittaisiin ennakoivia, nopeita ja voimakkaita toimia epidemian hillitsemiseksi. Uskon, että selviäisimme vähäisemmin vaurioin myös taloudellisesti, jos toimisimme näin. Suomen oikeudellinen kehikko ja mahdollisuutemme toimia nojaavat kuitenkin toimien välttämättömyyteen, ei ennakointiin. Tämä on johtamisen näkökulmasta suuri haaste.”

Hetemäki vastasi Marinille iltaseitsemän aikaan. Myös hän näki, ettei kriisitietoisuus ollut Suomessa vaaditulla tasolla.

– Kriisitietoisuus ei ole tosiaan sillä tasolla, jolla sen pitäisi riskit huomioon ottaen olla. Tosin Suomi ei tässä poikkea muista maista. Toimien välttämättömyys vs. ennakointi on tosiaan iso ongelma. Oletan kuitenkin, että perustuslakiasiantuntijat ovat valmiita arvioimaan tilannetta riskinäkökulmasta.

Hetemäen viestin mukaan tilanne vaati riskiskenaariota tehohoitokapasiteetin riittävyydestä.

– Skenaarioita on helppo laatia. Pahimmassa riskiskenaariossa Suomi seuraa esimerkiksi Hollannin tai Belgian kehitystä ja kuolemat seuraavat viiveellä tartuntojen kehitystä esim. Ranskan ja Espanjan tavoin.

Football news:

Anonymous mindless idiots. Manchester United reacted to the racism against the team's players in social networks
Tuchel on PSG and Chelsea: I had a shitty Christmas, and suddenly I found the best gift under the tree
Mourinho on Klopp's expression on the sidelines: When I behaved like this, there was a reckoning. Some people are different
Real Madrid, Barcelona, Bayern Munich, AC Milan, Juve and 6 clubs from England are among the organizers of the Super League. There will be 20 teams in the tournament
Ronaldo and Georgina violated anti-bullying measures by going to a ski resort. Juve player faces a fine
Aubameyang may miss the match against Manchester United. His mother is sick
The PFL is a football UFC. KAMAZ offered Khabib a place in the team