Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus esittää henkilöautojen romutuspalkkiota koskevaa lakimuutosta vahvistettavaksi. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lainmuutos perjantaina, jolloin se tulee voimaan.

Lakiin on lisätty uusi momentti, jonka perusteella yhden uuden henkilöauton, sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän yhdistämispalvelun hankintaan voidaan myöntää vain yksi romutuspalkkio.

Laki henkilöautojen romutuspalkkiosta tuli voimaan viime joulukuussa. Tuen myöntämisestä vastaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Traficomista kerrottiin vielä viime joulukuussa ja tammikuussa, että uuden vähäpäästöisen auton hankintaan voi saada 2 000 euron palkkioita useasta romutettavasta autosta. Sama tieto annettiin asiasta kysyneelle kansalaiselle myös liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan suuri joukko suomalaisia romutti lukuisia autojaan viranomaisten ohjeiden perusteella.

Sitten viranomaisten mieli muuttui täysin. Ensin liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti 14. tammikuuta, että romutuspalkkioita koskevaa lakia esitetään tiukennettavaksi yhteen palkkioon yhtä uutta autoa kohden.

Traficom tiedotti 18. tammikuuta, että uuden lain voimaantuloon asti uuden vähäpäästöisen auton hankintaan voi hyödyntää useampia romutuspalkkioita. Viikon kuluttua siitä Traficom ilmoittikin katsovansa, että voimassa olevan romutuspalkkiolain säännökset mahdollistavat vain yhden romutuspalkkion yhtä hankittavaa henkilöautoa kohden.

Traficomin mukaan joihinkin romutuspalkkioita koskeviin hakemuksiin liittyy epäilyksiä väärinkäytöksistä, ja se on kertonut vievänsä asian poliisin selvitettäväksi.

Romutuspalkkiota voi saada 2000 euroa uuden flexfuel-auton, kaasuauton, täyssähköauton tai enintään 95 grammaa kilometrillä hiilidioksidia päästävän ladattavan hybridin hankintaan ja 1000 euroa auton hankintaa varten, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 grammaa kilometriä kohden.

Romutuspalkkion voi myös käyttää uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan, jolloin palkkio on enintään 1000 euroa.

Romutuspalkkion tarkoituksena on vähentää liikenteen päästöjä ja uudistaa Suomen ajoneuvokantaa. Romutuspalkkiota varten on varattu kahdeksan miljoonaa euroa vuoden 2020 seitsemännessä lisätalousarviossa. Palkkiota maksetaan niin kauan kuin määrärahaa riittää.