Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Näin paljon syksyn Elokapina-mielenosoitukset maksoivat poliisille

Poliisin laskemat kustannukset 10 päivän Syyskapinasta olivat noin 360 000 euroa.

Poliisi tarvitsi paljon työvoimaa mielenosoittajien kantamiseen pois ajoradalta. Bussien vuokraaminen aiheutti vuokrakustannuksia.

Poliisi on Ilta-Sanomien pyynnöstä laskenut, millaiset kustannukset Elokapinan syksyn aikana järjestetyistä mielenosoituksista tulivat.

Arvioitu loppusumma on yhteensä noin 360 000 euroa.

Lue lisää: Poliisi päätti Elokapinan mielenilmauksen – yli 50 henkilöä otettu kiinni ja heitä epäillään useista rikoksista

Helsingin poliisilaitoksen osuus arvioiduista kustannuksista on reilut 251 000 euroa. Helsinkiin virka-apua antaneen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen karkea arvio kustannuksista on 76 000 euroa ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen suuntaa antava laskelma 32 000 euroa.

Lukuihin on laskettu mielenosoituksissa järjestystä valvomassa olleiden poliisien palkkakustannukset sekä erilaisia hankinta- ja vuokrakustannuksia.

Lue lisää: Elokapinan mielenosoituksessa otettiin kiinni 123 henkilöä

Helsingin poliisilaitoksella kirjattiin Elokapina-koodilla yhteensä 8 148 työtuntia. Se tietää palkkakustannuksina ja muina sivukuluina lähes 235 000 euroa. Hankintakustannuksia oli kymppitonnin verran ja vuokrakustannuksia reilut 6 700 euroa.

Lue lisää: Poliisi otti kiinni 141 mielen­osoittajaa – liikenne Mannerheimin­tiellä palautunut normaaliksi

Hankintakustannukset olivat henkilöstön huoltoon liittyviä menoja sekä putkapatjojen, Bajamaja-käymälöiden, bussilippujen ja kantoliinojen hankintaan käytettyjä varoja.

Vuokrakustannukset olivat eri liikennöitsijöiltä vuokrattuja busseja, joita käytettiin kiinniotettujen mielenosoittajien kuljettamiseen pois mielenosoituspaikalta poliisin suojiin.

Itä- ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset eivät antaneet kustannuksista erittelyjä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kuitenkin toteaa, että heidän 76 000 euron kustannusarvionsa pitää sisällään sekä tutkinnassa, kentällä että liikennepoliisissa työskennelleen henkilöstön ne työtunnit, jotka on kohdennettu eritoten Elokapinan mielenosoitusten hoitamiseen.

Liikenteen katkaisun ohella Elokapinan mielenosoittajat ahtautuivat valtioneuvoston linnan pääsisäänkäynnin edustalle lokakuun alussa.

Kuluihin ei ole laskettu mukaan esimerkiksi poliisivankilassa työskentelevän henkilöstön työtunteja kiinniotettujen osalta eikä esimerkiksi päivystävien tutkinnanjohtajien työtunteja, sillä he ovat tehneet näiden tehtävien ohessa myös muita työtehtäviä. Summaan ei ole laskettu myöskään poliisin kalusto-, huolto- tai polttoainekuluja.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos totesi, että 32 000 euron luvussa eivät ole mukana poliisivankilan vartijoiden työtunteja eikä kalusto- ja polttoainekuluja.

Summat koostuvat kustannuksista 10 päivän ajalta syys-lokakuun vaihteessa, kun Elokapina järjesti kolme isoa mielenosoitusta, niin sanotun Syyskapinan: yhden Mannerheimintiellä Eduskuntatalon edustalla, yhden valtioneuvoston linnan luona Senaatintorilla ja yhden Pitkälläsillalla Hakaniemessä.

Kolme isoa mielenosoitusta vain muutaman päivän välein vaati paljon resursseja poliisilta.

Mielenosoittajat katkaisivat Mannerheimintien ja Pitkänsillan liikenteen menemällä ajoradalle ja tukkivat valtioneuvoston linnan pääsisäänkäynnin.

Mielenosoitusten aikana poliisi otti kiinni yhteensä yli 300 mielenosoittajaa.