Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Naisasialiitto Unioni: hallituksen tulisi laskea kuukautis­siteiden arvolisäveroa

Naisasialiitto Unionin hallitus vaatii, että Suomen tulevan hallituksen muodostavat puolueet kirjaavat hallitusohjelmaan kuukautis- ja inkontinenssisuojien arvonlisäveron alentamisen.

– On aika tuoda Suomi tässäkin asiassa 2020-luvulle. Ei ole oikein, että veren vuotamisesta tai virtsankarkailusta pitää maksaa korkeaa veroa, kommentoi Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra tiedotteessa.

– Tämä vero koskee pääosin naisia ja muita menstruoivia. Välillä ajattelen, että arvonlisäveron sijaan nykyistä veroa pitäisi kutsua naiseusveroksi.

”Kevyempi verottaminen olisi reilua”

Kuukautis- ja inkontinenssisuojia verotetaan Suomessa yleisen arvonlisäkannan mukaan. Kuluttajahinnasta 24 prosenttia on veroa. Inkontinenssisuojat on tarkoitettu virtsankarkailuun.

Naisasialiiton Unionin mukaan suojat on epäoikeudenmukaista ja epäjohdonmukaista, että suojia verotetaan näin ankarasti.

– Molemmilla lievitetään biologisten, yksilön hallinnan ulottumissa olevien välttämättömyyksien vaikutuksia. Siksi niiden kevyempi verottaminen olisi reilua, Naisasialiiton Unionista kerrotaan.

Liitto muistuttaa, että kuukautisköyhyys on totta monelle suomalaiselle jo nyt. Suhteellisesti kalliimpia kuukautistuotteet ovat pienituloisille.

– Suomi tulee tässä tärkeässä tasa-arvokysymyksessä jälkijunassa, sillä monissa EU-maissa kuukautis- ja inkontinenssisuojia verotetaan yleistä arvonlisäkantaa kevyemmin. Skotlanti puolestaan ryhtyi hiljattain jakamaan siteitä ja tamponeja niitä tarvitseville täysin maksutta, tiedotteessa lukee.