Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Näkökulma: Vapise Petteri Orpo – Annika Saarikon vaalitemppu on lähes täydellinen manööveri

– Keskusta esittää, että Suomeen avataan mahdollisuus erityistalousalueiden perustamiseen, Annika Saarikko intoutui revittelemään perjantaisessa puheenvuorossaan Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Ajatus erityistalousalueista on ehkäpä keskustalaisin avaus pitkään aikaan. Keskustassa rakastetaan alueita, aluepolitiikkaa ja erilaisia hallintohimmeleitä. Erityisen rakkaita puolueelle ovat välineet, joilla rahaa siirretään kasvukeskuksista taantuviin periferioihin.

Juuri tähän tarkoitukseen erityistalousalueet ovat kuin luotuja. Saarikko toki selitti alueiden luomista parhain päin puhumalla koko maan edusta ja siitä, miten tärkeää esimerkiksi itäinen Suomi on Natoon liityttäessä.

– Tavoitteemme on, että siten voidaan uudella tavalla edistää tasapainoisempaa alueiden kehittymistä, Saarikko sanoi.

Taantuville alueille pitäisi siis saada työikäistä väkeä, heille työpaikkoja ja luoda investointeja. Tätä tuskin kukaan vastustaa. Juju on siinä, että Saarikon mukaan nykyisillä välineillä ei resursseja saada tarpeeksi siirrettyä esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Saarikon ehdotus oli lähes täydellinen poliittinen avaus monessa mielessä.

Siinä on kaksi koukkua, joista ensimmäinen oli suunnattu kotiyleisölle. Keskustalle ja sen tukijoille erityistalousalueet antavat mahdollisuuden puhua aluepolitiikkaa ja kaataa kaikki alueita koskevat toiveensa samaan tynnyriin.

Erityistalousalueet eivät nimittäin tällä hetkellä tarkoita yhtään mitään muuta kuin haavetta yhä uusista aluepolitiikan välineistä. Näin Saarikko asiaa itse pyöritteli:

– Sananmukaisesti: kysymys on ”erityisestä”, siis selvästä poikkeamasta siitä mikä on normaalia, keskimääristä tai odotusten mukaisesta. ”Talous” tulee tässä ymmärtää laajemmin ja kattaen ainakin väestökehityksen, työllisyyden ja osaamisen. Ja kolmanneksi kysymys on ”alueesta”, jonka tarkemmat rajaukset on määriteltävä erikseen.

Toisin sanoen erityistalousalue voi olla ihan mitä tahansa. Sekös keskustalle sopii, sillä jokainen äänestäjä voi projisoida siihen omat toiveensa.

Ehdotuksen toinen koukku toimi vähintään yhtä tehokkaasti.

Kilpailevat puolueet, etunenässä samaan aikaan puoluekokoustaan Kalajoella viettänyt kokoomus, joutuivat ottamaan kantaa ja osallistumaan keskustalaisten määrittelemään aluepoliittiseen keskusteluun.

Kokoomuksessa ajatusta uudesta aluepolitiikan taikalaatikosta kavahdettiin. Myös vasemmistoliitto tyrmäsi ajatuksen ”veroparatiisien” luomisesta. Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen oli varautunut kritiikkiin ja iski tulille välittömästi vastatiedotteensa.

Näin keskusta saa pidettyä aloitteen itsellään. Kun puolue pääsee kesän aikana luomaan hankkeelle edes hieman konkreettisempaa runkoa, on selvää, että asia pysyy otsikoissa ja poliittisen debatin aiheena.

Puoluekokouksessa Saarikko peräänkuulutti tiukkaa talouspolitiikkaa. Löysän rahan ja velalla elämisen ajan pitäisi olla nyt ohi.

Puheenjohtajavalinnan jälkeen tiedotustilaisuudessa Saarikko jopa intoutui lähettämään Porissa puoluekokoustaan pitävälle vasemmistoliitolle terveisiä, joka on ehdottanut muun muassa ruoan arvonlisäveron laskua.

– Katson kyllä Porin suuntaan: aika paljon näyttää rahaa palaneen ehdotuksissa, Saarikko latasi.

Vaatimus rahan polton lopettamisesta ei taida silti koskea mahdollisia erityistalousalueita. Sellaisista aiheutuviin kustannuksiin – olivat ne sitten verohelpotuksia tai suoria tukia – keskusta tuskin haluaa lähteä etukäteen suitsimaan.

Mutta uskooko keskustan johto ajatukseen erityistalousalueiden perustamisesta vai onko kyseessä puhtaasti vaalitäky? Saarikko toki vakuutti tiedotustilaisuudessa lauantai-iltana, ettei sirkustemppuja ole luvassa.

Vakuutteluista huolimatta epämääräisen erityistalousalueen toteuttaminen vaalilupauksena on helppoa.

Suomessa on jo nyt erinäisiä välineitä, joilla resursseja ohjaillaan. Allokoidaan vain valtionosuuksia hieman uudestaan, lisätään kyytiin jotain alueellisia investointitukia, vähän maaseudun kehittämisrahulia ja mausteeksi näennäistä verohelpotusta, niin paketti onkin valmis.

Nerokkainta kannatusalhossa kyntävän keskustan kannalta on tietysti se, että kaikki ajautuvat määrittelemään itselleen sopivia tai vastustamiaan sisältöjä erityistalousalueelle.

Näen jo ensi kevään vaalisloganit: Usko itseesi erityistalousalue – voit olla mitä tahansa!

Paitsi Espoo, Ylivieska tai Ähtäri. Nuo alueet keskustalaiset vaikuttajat Iltalehden haastatteluissa sulkivat listalta pois.