Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nato | Puolustus­ministeri Kaikkonen: On varauduttava siihen, ettei Turkin Nato-jumitus ratkea Madridin huippu­kokoukseenkaan mennessä

Kaikkonen sanoi, että Turkilla on tilanteessa se valttikortti, että jäsenyyden hyväksymiseen tarvitaan kaikkien Nato-maiden yksimielisyys. ”Mutta kortittomia emme ole mekään.”

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kehottaa varautumaan siihen, että Suomen Nato-hakemus ei etene välttämättä kesäkuun lopun Nato-huippukokoukseenkaan mennessä.

“Henkisesti on hyvä varmaan varautua siihenkin, että voidaan tarvita enemmänkin aikaa”, Kaikkonen sanoi HS:n ja IS:n haastattelussa keskustan puoluekokouksen yhteydessä lauantaina. Hän kertoi kuitenkin toivovansa, että asia ratkeaisi jo ennen Madridissa järjestettävää huippukokousta.

Suomi jätti jäsenyyshakemuksensa Natolle 18. toukokuuta, mutta prosessi ei ole edennyt sen jälkeen lainkaan. Turkin edustaja torppasi Suomen ja Ruotsin hakemusten etenemisen Nato-maiden suurlähettiläistä koostuvassa Naton neuvostossa samana päivänä.

Aiemmin keskustan puoluekokouksessa pitämässään puheessa Kaikkonen halusi rauhoitella keskustelua Suomen Nato-jumista.

"Yksinkertainen tilannearvioni ja neuvoni tällekin joukolle on: meidän on pidettävä oma pää kylmänä”, hän sanoi.

”Asiat järjestyvät, ennemmin tai myöhemmin. Totean myös, että meillä ei ole hätää. Rajoillamme on rauhallista, puolustusvoimamme ja rajavartijamme ovat iskussa ja valppaina tilanteen edellyttämällä tavalla. Meillä on lisäksi valtava määrä kansainvälisiä ystäviä”, hän sanoi.

Kaikkonen sanoi, että Turkilla on tilanteessa se valttikortti, että jäsenyyden hyväksymiseen tarvitaan kaikkien Nato-maiden yksimielisyys.

”Mutta kortittomia emme ole mekään.”

Kaikkonen totesi, että kahden Nato-yhteensopivan maan, eli Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien toteutuminen mahdollisimman nopeasti olisi tärkeä merkki siitä, että Naton avoimien ovien politiikka toimii.

”Se, että Turkin solmima solmu saadaan avattua, on myös Natolle itselleen tärkeää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita