Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Naton ulkoministerit Venäjälle: Voimankäytöllä Ukrainaa vastaan olisi kova hinta

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Naton sotilasinfrastuktuurin vahvistaminen Ukrainassa olisi raja, jota hän ei soisi ylitettävän.

Naton ulkoministerit kokoustavat Riiassa pääsihteeri Jens Stoltenbergin johdolla tiistaina ja keskiviikkona. Kuva: EPA-EFE/TOMS KALNINS/All Over Press

Puolustusliitto Naton ulkoministerikokous Latviassa on koventanut sanasotaa Naton ja Venäjän kesken. Kumpikin syyttää toistaan varustaumisesta.

Riiassa Nato-ministerit keskustelevat Venäjän aikeista ja sen joukkojensiirroista Ukrainan suunnalla.

– Venäjä joutuu maksamaan kovan hinnan, jos se uudestaan käyttää voimaa Ukrainaa vastaan, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Riiassa.

Kokoukseen osallistuu myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, jolla on tuomisinaan Yhdysvaltain tiedustelutiedot koskien Naton itäisintä osaa ja Ukrainaa.

– Yhdysvalloille olisi merkittävä huolenaihe mikä tahansa Venäjän toimien lisääntyminen. Uudella voimankäytöllä olisi vakavia seurauksia, Blinken sanoi ennen kokousta.

Venäjän joukkojen ja kaluston siirrot maan lounaisosassa ovat olleet samantapaisia, joita se teki viime keväänä. Silloin se toi aluksi Ukrainan rajan tuntumaan 100 000 sotilasta, mutta myöhemmin palautti ylimääräiset joukot tukikohtiinsa rajalta.

Venäjältä vastasyytökset Natolle

Venäjä on kieltänyt, että sen joukkojensiirrot eivät ole merkki hyökkäyksen valmistelusta.

Moskovassa sijoittajatapaamisessa tiistaina puhunut Venäjän presidentti Vladimir Putin veti osaltaan punaisen viivan, jota hän ei soisi Naton ylittävän.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi näkemyksiään myös Ukrainan tilanteesta sijoittajatapaamisessa Moskovassa tiistaina. Kuva: Mikhail Metzel/POOL/TASS/All Ove

Raja olisi Naton sotilaallisen infrastruktuurin laajentaminen Ukrainassa. Esimerkkinä tästä Putin piti tiettyjen ohjusjärjestelmien mahdollisesta tuomisesta Ukrainaan.

– Jos Ukrainaan ilmestyisi hyökkäystarkoitukseen käytettävä ohjusjärjestelmä, lentoaika Moskovaan olisi 7–10 minuuttia. Ja viisi, jos käytössä olisi hypersooninen ohjus, Putin sanoi.

Hänen mukaan Venäjän olisi vastattava tällaiseen liikahtamiseen samalla mitalla.

Aiemmin päivällä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Nato varustautuu merkittävällä tavalla Venäjän rajan läheisyydessä..

Lavrovin mukaan Ukrainan omat sotahajoitukset ja droonitoiminta Venäjän tukemalla Itä-Ukrainan separatistialueella vaarantavat Venäjän turvallisuutta. Tarvittaessa Venäjä on valmis vastaamaan uhkaan, Lavrov sanoi.