Finland

Neljä miestä livahti metsään kielletylle alueelle – Arimo hämmästeli Rukan ristiriitaisia asioita: ”Yökerhossa ei ole koronasta tietoakaan”

Neljä miestä livahti metsään kielletylle alueelle – Arimo hämmästeli Rukan ristiriitaisia asioita: ”Yökerhossa ei ole koronasta tietoakaan”

Kymmenet ihmiset seurasivat Rukan hiihtoja metsän ”harmaalta vyöhykkeeltä”.

Timo Portaankorva, Arimo Sillanpää, Juha Järvi ja Kaj Jacobson seurasivat kisoja Rukalla.­

Maastohiihdossa ”harmailla vyöhykkeillä” on yleensä tarkoitettu dopingvalvonnan porsaanreikien hyödyntämistä. Kuusamon Rukan maailmancupin kisoissa harmaata vyöhykettä on kuitenkin koillismaalainen metsä kilpailureittien varrelta.

Kisaorganisaatio ilmoitti jo syksyllä, että kisoihin ei lasketa koronatilanteen vuoksi lainkaan katsojia.

Vaikka järjestäjät toivoivat, ettei katsojia tulisi myöskään järjestysmiesten voimin valvotun kisa-alueen ulkopuoliseen metsään, innokkaimpia hiihtofaneja ei mikään pidellyt siimeksestä poissa perjantaina.

– Meitä oli siellä joitakin kymmeniä. Yksittäisiä ihmisiä, ei mitään isoja ryhmiä. Maskeja näkyi aika vähän, kertoi kaveriporukalla Rukalle tullut kokkolalainen Juha Järvi.

Kisapaikalla ollut poliisipartio ei nähnyt lainkaan asiakseen hätyytellä ihmisiä pois reitin varrelta. Partion mukaan metsässä liikkuminen on jokamiehenoikeus, ei poliisitehtävä, jos liikkuja ei metsässä erikseen ala rötöstellä.

– Älkää kuitenkaan menkö katselemaan hiihtoa Talvijärven jäälle. Se on ohut ja voi hajota alta, poliisimies ohjeisti IS:lle partioajoneuvon ikkunanraosta.

Ismo Hämäläisen mukaan järjestäjät osasivat aavistella, että katsojia menee metsään.­

Kisojen pääorganisaatiossa Hiihtoliittoa edusti toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

– Vaikka emme laske kisoihin katsojia, ennakoimme, että jotkut menevät metsään, Hämäläinen sanoi.

Esimerkiksi viime kevättalvella Oslon Holmenkollenilla metsään meni jopa kymmeniätuhansia katsojia, kun lippuja ei myyty.

– Metsässä liikkujat eivät ole millään lailla meidän valvontavaltuuksiemme piirissä. Olemme kuitenkin ohjeistaneet latuvahdit puhumaan siellä ihmisille turvaväleistä ja maskisuosituksista, Hämäläinen sanoi.

Toiminnanjohtajan mukaan päätös luopua lipputuloista oli vaikea, mutta se osoittautui kaukonäköiseksi. Mitään viranomaismääräystä tai -suositusta päätöksen takana ei ollut.

Seurue ihmetteli koronaohjeistuksia.­

Timo Portaankorva, Arimo Sillanpää, Juha Järvi ja Kaj Jacobson eivät oikein päätöstä ymmärtäneet.

– Illalla Zonessa (rukalainen yöravintola) ei ole koronasta tietoakaan, kun Erika Vikman on esiintymässä. Miten se voi niin olla, että hiihto raikkaassa ulkoilmassa tartuttaa, mutta Erika ei? Sillanpää naureskeli.

Itsensä ”riskiryhmäikäiseksi” luokitelleesta kvartetista vain Portaankorva oli liikkeellä sellaisella jalalla, että suunnitteli keikalle menemistä.

– Ei haluta antaa kuvaa kuin väheksyisimme tautia, mutta onhan se kisoista nyt tunnelma pois niin urheilijoilta kuin tv-katsojiltakin, Sillanpää sanoi.

Järvi muisteli kaihoisana syysretkeään ruska-Lappiin tyhjää stadionia katsellessaan:

– Oli niin paljon porukkaa tanssilattialla, ettei pystynyt kuin menemään massan mukana.

Timo Portaankorva, Arimo Sillanpää, Juha Järvi ja Kaj Jacobson seurasivat kisoja Rukalla.­

Football news:

Brother Chalova moved to the Serbian Subotica
Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal
Ancelotti on 1-1 with Leicester: I don't remember Hames scoring with a right before
Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us
The judge made two mistakes. De Gea was pushed and there was no foul on our cancelled-out goal. Solskjaer on the loss to Sheffield
Maguire on the defeat to Sheffield Wednesday: We gave the opponent two goals, we didn't play at the level we expected