Pankki antoi naiselle mobiilisovelluksen, jolla hänen onnistui lypsää liki 11 000 euroa toisen asiakkaan tililtä. Kuvituskuva. JUSSI LAUSTELA

Hyvinkääläisnainen on tuomittu vankeuteen törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Rikoksen mahdollisti Nordea-pankin tekemä virhe. Pankin konttorissa naiselle oli annettu toisen asiakkaan tiliin liittyvä tunnuslukusovellus. Sovelluksen avulla naisen onnistui lypsää tuntemattoman ihmisen tililtä yhteensä liki 11 000 euroa.

Konttorissa neuvottiin

Rikokseen johtaneet tapahtumat alkoivat, kun nainen meni pankkiin uusien henkilöpapereidensa kanssa. Hän halusi saada kännykkäänsä uuden verkkopankkisovelluksen, joten pankkivirkailija opasti naista sovelluksen asentamisessa ja käytössä.

Nainen valitsi PIN-koodiksi tyttärensä syntymäajan ja kirjasi sen kännykkänsä muistilehtiöön. Hän ryhtyi kokeilemaan sovellusta pian konttorista lähdettyään ja huomasi pääsevänsä luotolliselle tilille, jota hänellä itsellään ei ollut.

Nainen ryhtyi siirtämään rahaa luottotililtä omalle tililleen. Runsaan viikon aikana hän teki itselleen kymmenen tilisiirtoa, jotka olivat yhteissummaltaan 4550 euroa. Samassa ajassa hän teki tililtään kymmenen käteisnostoa lähes koko summan edestä.

Kyseiseltä vieraalta luottotililtä oli lisäksi siirretty kahden miehen tilille yhteensä yli 7000 euroa. Naisen onnistui lypsää toiselle henkilölle kuulunut luottotili niin, että sinne jäi lopulta tilisiirtojen jälkeen vain 21,50 euroa.

”Välittäjälle” pikku palkkio

Poliisi ryhtyi tutkimaan tapausta törkeänä maksuvälinepetoksena sekä miesten osalta myös kahtena rahanpesuna.

Näyttöä ei saatu siitä, että miehet olisivat toimineet yhdessä naisen kanssa tilisiirtojen tekemisessä.

Toinen miehistä kertoi olleensa ”aika humalassa”, kun ”joku nainen” oli ”jossakin Korsossa” tullut pyytämään, että saisi siirtää rahaa hänen tililleen ja nostaa ne sitten automaatista käteisenä.

Mies kertoi antaneensa naiselle tilinumeronsa ja automaattikorttinsa. Palkkioksi hän oli saanut ”muutaman kympin”.

Toinen miehistä ”tiesi” naisen, mutta ei varsinaisesti ollut hänen tuttavansa. Hänen tililleen tulleet vieraat rahat sekä niiden nostaminen pankkiautomaatista olivat tapahtuneet samalla tavoin. Mies kuitenkin väitti, ettei hänellä ollut mitään muistikuvaa siitä, miten rahat oli hänen tililtään nostettu.

Tutkinnassa saatiin viitteitä siitä, että kaikki kolme olisivat olleet tapahtuma-aikaan samalla asunnolla.

Nainen nosti rahat automaateista lähes heti tilisiirrot tehtyään. Kuvituskuva. Jenni Gästgivar

”Luulin omikseni”

Väärän sovelluksen saanut nainen selitti luulleensa, että luottotililtä siirretyt rahat olivat hänen omiaan. Hän sanoi olettaneena, että rahat olivat tulleet hänen isältään tai että ne olisivat olleet hänen miehensä saamia korvauksia.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt selitystä uskottavana varsinkaan, kun kyse oli suurista tilisiirroista, jotka oli nostettu käteisenä samana tai seuraavana päivänä.

Vuonna 1981 syntyneellä naisella oli taustallaan kaksi ehdollista vankeustuomiota.

Nyt käsitellyn rikoksen hän oli tehnyt jälkimmäisen tuomion koeajalla. Näin ollen Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, joka kuitenkin muutettiin kuitenkin 180 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

Miehet tuomittiin 80 päiväsakon rangaistukseen rahanpesusta.

Rikossarja tapahtui maaliskuussa 2018.

Hovioikeus lievensi

Nainen ei kuitenkaan tyytynyt tuomioonsa, vaan valitti siitä hovioikeuteen. Tuoreessa päätöksessään Helsingin hovioikeus katsoikin, ettei naisen aiheuttaman taloudellisen vahingon suuruus riittänyt törkeän tekomuodon tunnusmerkistöksi. Se lievensi yhdyskuntapalvelun 120 tunnin mittaiseksi.

Pankki korvasi pian rikoksen paljastumiseen jälkeen rikoksen uhriksi joutuneelle asiakkaalleen tältä viedyt 10 843 euroa. Tuomittu kolmikko määrättiin maksamaan kyseinen summa pankille yli 2,5 vuoden viivästyskorkojen kanssa.