Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nuoren naisen piina alkoi päiviä ennen kuolemaa – tämä kaikki Oulun epäillystä taposta tiedetään

Nuoren naisen kuolemassa Oulun Hiirosessa käytettiin poikkeuksellisen pitkäkestoista väkivaltaa. Koko rikosvyyhdissä on nyt epäiltynä seitsemän henkilöä, viisi miestä ja kaksi naista.

Vangitsemisten tiedot antavat kuvan rikoskokonaisuudesta, jossa uhri on joutunut mahdollisesti kärsimään pitkään. Näyttää siltä, että kolme epäiltyä on aloittanut rikoksen ja neljä muuta jatkanut.

Kaikkien rikosten uhri on sama, noin 20-vuotias nainen.

Naisen vapaudenriistosta ja lopulta surmaamisesta on epäiltynä kaikkiaan seitsemän henkilöä. Heistä viisi vangittiin marraskuun puolella ja kaksi joulukuun alussa. Vanhin epäillyistä on 45-vuotias ja nuorin 29-vuotias.

Puolentoista viikon piina

Noin 20-vuotias nainen löytyi kuolleena kerrostaloasunnosta 21. marraskuuta. Poliisin epäilyjen mukaan rikoskokonaisuus alkoi 11. marraskuuta. Poliisin epäilyn mukaan tuolloin kolme henkilöä ryösti naisen ja riisti hänen vapautensa.

Näitä kolmea henkilöä epäillään törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta. Tekoaika ulottuu aina maanantaihin 14. marraskuuta saakka. Epäillyistä kaksi on miehiä ja yksi nainen. He ovat syntyneet 1980–1990-luvulla.

14. marraskuuta näyttää olevan jonkinlainen taitekohta. Tuosta eteenpäin neljää mutta henkilöä epäillään törkeän vapaudenriiston lisäksi taposta ja törkeästä pahoinpitelystä. Epäillyistä kolme on miehiä ja yksi nainen. He ovat syntyneet 1970–1990-luvulla.

– Vangitsemisvaatimuksissa on käytetty aikahaarukkaa, jonka sisällä tekojen epäillään tapahtuneen, kertoo rikosylikomisario Janne Koskela Iltalehdelle.

Poliisi on ollut rikosvyyhdistä vaitelias. Se tiedetään, että henkirikoksen epäillään tapahtuneen kerrostalossa, joka sijaitsee Hiirosen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Oulun keskustasta.

Poliisin mukaan epäillyssä rikoskokonaisuudessa on ollut useampi kuin yksi tapahtumapaikka.

Rikosten motiivi on edelleen selvittelyssä. Kyse ei ole niin sanotusti sattumanvaraisesta teosta, eikä siitä aiheutunut ulkopuolisille vaaraa.

– Uhri ja rikoksesta epäillyt ovat jollakin tasolla tunteneet toisensa entuudestaan.

Hajua ja häiriötä

Naapureiden mukaan talon käytävillä haisi inhottavasti rikoksen aikoihin. Jussi Korhonen

Vain muutaman vuoden ikäinen talo Oulun Hiirosessa on ulkoisesti siisti. Pihasta on havaittavissa, että talossa asuu myös lapsiperheitä. Kun Iltalehti vieraili paikalla, ei pihassa näkynyt ihmisiä kuin hyvin satunnaisesti.

Naapureiden mukaan talo on yleisesti hyvin rauhallinen, mutta viime aikoina siellä on esiintynyt erinäisiä häiriöitä ja vahvoja viitteitä päihteiden käytöstä. Ensimmäisenä vangitun nelikymppisen miehen on epäilty liittyneen asiaan.

Mies asui ensimmäisen kerroksen asunnossaan tiettävästi yksin, mutta hänen seurassaan on nähty myös muita henkilöitä.

– Jos talossa jotain tapahtuu, niin ei tullut yllätyksenä, keneen se liittyy. Ikävää, että tällaista piti tapahtua, mutta luulen, että talo rauhoittuu, kun hänestä päästään eroon, eräs talon asukas kertoo.

Tapahtuneesta käytiin tuoreeltaan vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Osa talon asukkaiksi esittäytyneistä valitti, että käytävässä oli ollut havaittavissa epäillyn rikoksen tekoajan tietämillä voimakas haju.

Talon pihalta tavattu asukas vahvistaa havainnon, mutta hän ei käy arvioimaan, mistä haju oli peräisin tai mistä se mahdollisesti kertoi.

– Haju oli inhottava, mutta oli hankala erottaa, mistä se tuli.

Kidutusta kommandopipo päässä

Yksi Oulun Hiirosen rikosvyyhdin epäillyistä on tuomittu aiemmin pitkään vankeusrangaistukseen Etelä-Karjalassa. Jussi Eskola

Ainakin yhdellä epäillyistä on taustallaan törkeä rikos, jossa on rikosnimikkeiden osalta samankaltaisia piirteitä kuin Hiirosen tapauksessa. Poliisi ei toistaiseksi ole avannut sitä, miten tai miksi epäilty henkirikos Oulussa tehtiin.

Vuonna 1993 syntynyt mies tuomittiin kolme vuotta sitten muun muassa tapon yrityksestä, törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Teko tapahtui vuonna 2018 Lappeenrannassa.

Teossa oli mukana vuonna 1993 syntyneen miehen lisäksi kolme muuta henkilöä, joista yksi oli uhrin entinen tyttöystävä. Ex-tyttöystävä harhautti uhria, minkä jälkeen muut tekijät pääsivät sisään asuntoon. Tekijöillä oli päässään kommandopipot ja mukanaan ilmapistooli, rautaputkia ja puukkoja.

Käräjäoikeuden mukaan teko sisälsi poikkeuksellista kidutustyyppistä väkivaltaa ja oli erittäin vaarallinen.

Sisälle päästyään vuonna 1993 syntynyt mies pahoinpiteli uhrin heti puolustuskyvyttömäksi. He raahasivat uhrin läheiseen halliin ja jatkoivat siellä vielä pahoinpitelyä. Uhria ammuttiin selkään, vatsaan ja päähän. Hän olisi kuollut ilman hätäleikkausta.

Vuonna 1993 syntynyt mies tunnusti rikokset oikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi hänet kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Hän on siis tähän mennessä suorittanut rangaistuksestaan noin neljä vuotta.

Hiirosen tapauksessa vuonna 1993 syntynyttä miestä epäillään törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Epäilty uhrina

Yksi epäillyistä asui talossa, josta nainen löytyi kuolleena. Jussi Korhonen

Oikeussalit ovat tuttuja käytännössä kaikille epäillyille. Usealla epäillyistä on rikostaustaa ympäri Suomea. Tuomiot vaihtelevat näpistyksistä aina henkirikoksen yritykseen. Päihteet liittyvät moniin rikoksiin.

Erityisesti 1970-luvulla syntyneellä epäillyllä on runsaasti rikostaustaa ja nimenomaan Oulun seudulta. Hän on muun muassa uhannut entistä puolisoaan ja tämän uutta miesystävää pahoinpitelyllä. 70-luvulla syntynyttä miestä syytetään Hiirosen tapauksessa taposta, törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Osalla epäillyistä on kokemusta rikosasioista myös uhrin näkökulmasta.

Hiirosen kerrostalossa asuva, taposta epäilty nelikymppinen mies oli viime vuonna tapon yrityksen uhri. Tapaukseen liittyy päihteiden ja lääkkeiden käyttöä. Toinen mies heitti nelikymppistä kohti asioita ja hyökkäsi kohti veitsi kädessään. Nelikymppinen sai puukoniskuista vakavia vammoja. Kimppuun hyökännyt mies tuomittiin tapon yrityksestä ja huumausaineen käyttörikoksesta 3 vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, siitä on valitettu hovioikeuteen.