Finland

Nyt kylmenee – Suomen ylle liimautuvilla sadepilvillä on silti himmeä hopeareunus

Lämpötilat tipahtavat koko maassa alle kymmeneen lämpöasteeseen ja sadealueet hiipivät Suomen ylle loppuviikon aikana.

Tältä näytti toukokuun 11. päivä viime vuonna. Keskiviikon jälkeen Suomeen saapuu kylmää ja sateista säätä. Osissa maata ei räntä- ja lumisateiltakaan vältytä.­

Mitä lähemmäksi loppuviikkoa mennään, sitä enemmän viime viikonlopun ja alkuviikon keväisen aurinkoiset ja lämpimät säät alkavat jäädä unholaan. Vielä keskiviikkona maan länsiosissa elohopea voi kiivetä 15 lämpöasteen tuntumaan ja sää on pääosin koko maassa keväinen, mutta torstaihin mennessä pilvinen ja sateinen viileä sää on vallannut Suomen. Idässä pilvisyys lisääntyy jo keskiviikkona, ja pitää lämpötilat siellä 8 - 12 asteen välillä.

Keskiviikkona pilvisyys lisääntyy kaakon suunnasta, mutta sateilta pitäisi välttyä. Muutoksia voi kuitenkin alkaa tapahtua jo keskiviikkona ja torstain välisenä yönä. Kaakosta nouseva sadealue pyyhkäisee maan itäosia ja jatkaa matkaansa Kuolan niemimaalle. Ruotsista saapuva matala paine levittää kuitenkin toisen sadealueen maan ylle.

Torstain lämpötilat pysyvät laajemmin alle kymmenessä lämpöasteessa, paikoin maan etelä- ja keskiosissa voidaan nousta hieman yli kymmeneen asteeseen. Torstaina kuitenkin sataa. Vettä sataa yhdestä viiteen millimetriä etelä- ja keskiosissa maata, Merenkurkulla sataa yhdestä viiteen senttimetriä lunta ja Lapissa kolmesta kuuteen senttimetriä lunta tai räntää.

Runsaampia sateita voidaan odottaa perjantaista eteenpäin. Perjantain päivälämpötilat liikkuvat etelässä ja osittain idässä sekä maan keskiosissa noin kuuden asteen molemmin puolin. Lapissa lämpötila pysyy noin neljässä asteessa ja länsirannikolta Kainuun suuntaan liikutaan hieman yli nollan. Räntää ja lunta voi sataa kymmenestä viiteentoista senttimetriä. Maan eteläosiin räntäsade jäänee korkeintaan kahteen senttimetriin. Perjantain sade-ennuste on Ilmatieteen laitoksen mukaan vielä hieman epävarma, mutta huonoa ajokeliä pidetään hyvin mahdollisena.

Sadealue ei näytä liikkuvan, vaan jää vielä lauantaiksi rilluttelemaan Suomen ylle. Lämpötilat pysyvät hieman yli nollan, mutta sateet voivat tulla joko vetenä, räntänä tai jopa lumena osassa maata. Länsirannikolta koillismaahan ulottuvalla vyöhykkeellä näyttäisi olevan kylmintä, joten siellä lumisateiden mahdollisuus näyttää tällä hetkellä suurimmalta.

Viikonloppuna Venäjän suunnasta saattaa levitä vielä uusia sateita, jotka voivat olla lumensekaisia. Ilmatieteen laitokselta arvelleen, että länsirannikolta Itä-Lappiin ulottuvalla alueella voi viikonloppuna sataa jopa kymmenen senttimetriä lunta tai räntää. Maan eteläisimpään osiin sateet tulevat luultavasti vetenä.

Lauantaina sadealue näyttää liikkuvan Satakunta,Kanta-Häme, Päijät-Häme -akselilla, eivätkä sateet ylety Varsinais-Suomeen tai Uudellemaalle. Sunnuntain tilanteesta ei voida vielä arvioida muuttuuko sadetilanne.

Viron puolella liikkuu myös lähipäivinä ukkosta, mutta voi ukkosvyöhyke ei välttämättä yllä Suomeen asti.

Jos jotain positiivista loppuviikon viilenevästä ja sateisesta kelistä halutaan etsiä, niin se, että se tuo helposta maastopaloalueisiin. Ruohikko- ja maastopaloja on syttynyt tänäkin keväänä satunnaisesti ympäri Suomea.

Metsäpalovaroituksia aletaan perinteisesti antamaan toukokuun alusta, ja ruohikkopalovaarasta varoitetaan tyypillisesti huhti–toukokuussa.

Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksen vielä keskiviikkona Ahvenanmaalle,Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Pirkanmaalle, Etelä-Savoon, Etelä-Pohjanmaalle sekä Keski-Pohjanmaalle.

Lauantaiksi ruohikkopalovaroitus on annettu enää Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon sekä Pirkanmaalle.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude