Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Odotettu myrsky jäi piippuun – tällainen on viikonlopun sää

Syysmyräkkä ei yltänytkään myrskylukemiin Suomessa.

– Tähän mennessä ainoat myrskylukemat ovat olleet tuolla tunturin laella, eli käytännössä sitä ei lasketa myrskyksi, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala.

Myrskyn raja on 21 metriä sekunnissa. Latvalan mukaan lähelle myrskyä päästiin Pietarsaaressa, jossa mitattiin 19 metriä sekunnissa.

Länsi- ja etelärannikolla on ollut puuskia, joissa tuulennopeus on ollut 15–20 metriä sekunnissa.

– Tämä jäi nyt pikkuisen vajaaksi myrskystä, Latvala sanoo.

Perjantai ja lauantai ovat monin paikoin sateisia päiviä. Perjantaina sade on kuuroluonteista. Niina Isokoski

Sää jatkuu kuitenkin tuulisena myös loppuviikon ajan. Sateet siirtyvät torstaina pikkuhiljaa kohti itää ja Lapissa kohti pohjoista. Lännessä tuuli heikkenee hetkellisesti, mutta muutoin sää jatkuu tuulisena.

– Keskituuli on kohtalaisen ja navakan välillä. Käytännössä se vaihtelee suunnilleen välillä 4–8 metriä sekunnissa maa-alueilla. Järvialueilla tuuli on voimakkaampaa ja rannikolla vielä voimakkaampaa. Puuskat voivat olla kovia.

Perjantaina puuskat painottuvat siten, että niitä on eteläisessä Suomessa lähellä rannikkoa ja läntisessä Suomessa. Perjantaina tulee kuurotyyppisiä sateita maan etelä- ja keskiosissa, ja myöhemmin illalla myös pohjoisessa.

Lauantaina sadetta

Lauantaina Suomen yllä on sadealue, joka ulottuu etelästä suunnilleen Pohjois-Pohjanmaan korkeudelle saakka. Lauantaina sade on jatkuvampaa kuin perjantaina, jolloin sateet ovat kuurotyyppisiä. Sateet liikkuvat lauantaina pikkuhiljaa itään siten, että Lappi jää näillä näkymin suurimmaksi osaksi poutaiseksi.

– Myös lauantai on edelleen tuulinen päivä. Kovimmat puuskat painottuvat eteläiseen ja itäiseen Suomeen.

Sunnuntaina voi tulla näillä näkymin muutama sadekuuro maan keskivaiheilla, mutta muilta osin päivästä on tulossa selvästi poutaisempi kuin perjantai ja lauantai.

– Lämpötiloissa ei tapahdu suurta muutosta loppuviikosta. Eteläisessä Suomessa lämpötilat liikkuvat 10–15 asteen välillä, maan keskiosissa kymmenen asteen molemmin puolin ja pohjoisessa muutamasta plusasteesta kymmeneen asteeseen, Latvala sanoo.

IL Paras Sää - Säätiedot ja sääennusteet