Finland

Oikeudenkäynnit | Viimeisiä elossa olevia SS-miehiä tuodaan oikeuden eteen Saksassa: 95-vuotiasta entistä keskitysleirin vartijaa syytetään osallisuudesta murhiin

Saksassa yritetään saada oikeuden eteen viimeisiä hengissä olevia toisen maailmansodan hirveyksiin osallistuneita natseja.

Maanantaina tuomioistuin nosti syytteen 95-vuotiasta entistä keskitysleirin vartijaa vastaan.

Hän oli työskennellyt 19-vuotiaana Stutthofin tuhoamisleirillä Puolassa vartijana. Miestä syytetään osallisuudesta satojen ihmisten murhiin.

Seuraavaksi asiantuntijoiden täytyy arvioida, pystyykö syytetty osallistumaan oikeudenkäyntiin, uutistoimisto AFP kertoo.

Koska mies oli vartijana toimiessaan niin nuori, hänen tapauksensa käsitellään nuoriso­tuomioistuimessa.

Vastaavanlaisia tapauksia ei enää juuri tule, sillä harva SS-mies on enää hengissä.

Tuhoamisleirien vartijoita on tuomittu vuodesta 2011 alkaen, kun tuomioistuin Saksassa päätti, että Sobibórin tuhoamisleirillä vartijana työskennellyt ukrainalais-amerikkalainen John Demjankuk oli roolinsa takia osasyyllinen murhiin.

Kyseisen tapauksen jälkeen Saksassa on tehty töitä syytteiden nostamiseksi myös sellaisia entisiä SS-joukkojen jäseniä vastaan, jotka eivät itse murhanneet tai kiduttaneet ihmisiä, mutta edesauttoivat joukkotuhon toteutumista.

Viime viikolla saksalaiset syyttäjät vaativat kolmen vuoden vankeusrangaistusta 93-vuotiaalle Bruno Deylle, joka entisenä Stuffhofin vartijana osallistui syyttäjien mukaan 5 000 ihmisen murhaamiseen.

Oikeudenkäynnissään Dey sanoi tuomioistuimelle, että hän ei ole kertonut tapahtumista lapsenlapsilleen, eikä halunnut muistella niitä, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Deyn mukaan hän vain totteli käskyjä, ja kiisti osallisuutensa murhiin. Dey oli tapahtumien aikaan 17-vuotias.

Football news:

Juventus highly rates Raul Jimenez. He's like Pirlo and Partici
Juventus are seriously Interested in Atletico midfielder Thomas
Champions League format for Atletico: Simeone's team is still an underdog, but now they have the best chance
Atletico claims the goalkeeper of the national team of Serbia and Eibar Dmitrovic, compensation – 20 million euros
The FA Cup will be held without replays in the 2020/21 season, and there will be one match in the 1/2 final of the League Cup
Ronaldo's entourage denied the option of moving to Barcelona. Cristiano is happy at Juventus
Matuidi moved to Inter Miami Beckham