Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Opel paljasti uudet urheilulliset autonsa – ensitestissä kaksi GSe-merkinnän saanutta mallia

Ensitesti: Opel lisää Astran ja Grandlandin kulkuun sähäkkyyttä.

Opel toivoo saavansa urheilullisella Astra GSe:llä nuorempaa ostajakuntaa. Kuva:  Toni Jalovaara

Mijas, Espanja

Opel on tuonut mallistoonsa aivan uuden tuotelinjan, GSe:n. Kirjainyhdistelmä tulee sanoista Grand Sport Electric, millä tarkoitetaan tyylikästä sähköistettyä urheilullisuutta.

Vastaavat kirjaimet löytyvät Opelin historiasta muodossa GS/E vuodelta 1970 Commorodesta ja vielä GSE vuonna 1983 Monzassa. Tuolloin E-kirjain ei suinkaan tullut sähköstä, vaan sanasta ”Einspritzung” eli polttoaineensuihkutus.

Opel Monza GSE vuodelta 1983 on uusien mallien henkinen esi-isä.

Ajatus on ennallaan eli GSe on jatkossa mallisarjan urheilullisin versio. Kun nykyinen Astra esiteltiin, siihen tuli lataushybridi vain 132 kilowatin (180 hv) tehoisena, vaikka vastaavassa Peugeot 308:ssa tarjoiltiin myös 165 kilowattia (225 hv) kehittävää vaihtoehtoa.

Syy asiaan selvisi nyt, sillä Opel asentaa tehokkaimman voimalinjan yksinoikeudella GSe-versioon. Mikäli asiakkaat ottavat nyt esitellyt GSe:t hyvin vastaan, nähdään sellainen vähitellen kaikissa Opelin mallisarjoissa.

Farmarina Astra GSe olisi varmasti Suomessa viisiovista suositumpi, mutta sen aikataulu on avoin. Kuva:  Toni Jalovaara

Astra GSe näyttää edestä vähän leveämmältä ja matalammalta kuin sisarensa. Kyseessä on visuaalinen harha, joka on saatu aikaan etupuskurin uudella muotoilulla ja mustalla katolla. Ohjaamossa ovat kiitoksen arvoiset istuimet, minkä lisäksi polkimet sekä vasemman jalan tuki ovat mainiot.

Takaluukussa Opelin logo ja nimi ovat mustalla, minkä lisäksi koristeena on uusi GSe-merkki. Kuva:  Toni Jalovaara

Opel on kehittänyt yhteistyössä Konin kanssa GSe-malleihin uudenlaiset iskunvaimentimet, jotka toimivat tavallisia monipuolisemmin. Ne takaavat tarkan käytöksen nopeasti edettäessä, mutta mukavuudesta ei ole kuitenkaan tingitty. Vaikka Astra GSe:ssä on 45-sarjan renkaat ja 11 prosenttia vakiota jäykemmät jouset, auto ei tunnu ajossa liian kovalta. Hidasteet ylittyvät hienosti ja napakasti.

Astra GSe:n istuimista ei paljon rahi parane. Alcantara sekä näyttää hyvältä että pitää kuljettajan paikallaan. Kuva:  Toni Jalovaara

Parhaiten Astra GSe:tä kuvaa se, että ajaminen sujuu lähes huomaamatta. Matkustajan paikalla on vaikea oivaltaa nopeutta, mikä kertoo osaltaan alhaisesta melutasossa. Tosin tuo pätee vain sileällä asvaltilla, sillä karkeampi pinta lisää merkittävästi matkustamon melua. Sen sijaan moottorin ääni pysyy täysin taustalla silloinkin kun bensiinimoottori hyrähtää käyntiin sähkömoottorin avuksi.

Vanne on lähes samanlainen kuin pari vuotta sitten esitellyssä Manta GSe -tutkielmassa. Kuva:  Toni Jalovaara

Voimaa on mukavasti, eikä maltillisesti ajaen osaa kaivata bensiinimoottorin tuomaa lisätehoa. Moottoreiden yhteistyö ei ole täysin saumaton, sillä bensiinimoottori tulee mukaan vaikkapa ohituksissa pienellä viipeellä. Mikään raketti Astra GSe ei ole, mutta se liikkuu rivakasti.

Astra GSe:n saa sekä viisiovisena että farmarina, siis ainakin teoriassa. Opelilla on ollut nimittäin ongelmia Astra Sports Tourerin valmistuksen käynnistämisessä. Niinpä tällä hetkellä voi tilata vain viisiovisen Astra GSe:n, joista ensimmäiset tulevat Suomeen samoihin aikoihin Grandland GSe:n kanssa huhti-toukokuussa. Farmari tulee aikanaan myyntiin noin tuhat euroa kalliimpana monikäyttöisempänä vaihtoehtona.

Lue lisää: Koeajo: Opel Astran perusversiota ohjastaa enemmän kuin mielellään – lisäksi pihi, eikä hintakaan huimaa

Tekniikka

Opel Astra GSe Hatchback

Moottori R4, 1 598 cm3, bensiinimoottori 132 kW (180 hv) ja sähkömoottori 81 kW, yhteisteho 165 kW (225 hv)/5 500 r/min, 360 Nm/1 750 r/min

Suorituskyky 0–100 km/h 7,5 s, huippunopeus 235 km/h (sähköllä 135 km/h)

Kulutus 1,1 l/100 km 95E10

CO2-päästöt 25 g/km

Voimansiirto A8, etuveto

Mitat p 4 374, l 1 860, k 1 442 mm, akseliväli 2 675 mm, omamassa 1 703 kg, tavaratila 352 l, tankki 42 l

Hinta 44 390 euroa

Lue lisää: Koeajossa uusi Opel Astra – kulutus kurissa, pikkupuutteiden kanssa pystyy elämään

Moniosaaja

Opel Grandland GSe pyrkii yhdistämään katumaasturin ominaisuudet ja sporttisuuden. Kuva:  Toni Jalovaara

Opel Grandland GSe ehti ennakkomyyntiin viime joulukuussa, josta lähtien sellaisen on voinut tilata 55 833 euron hintaan. Voimalinja on tuttu jo ajalta ennen GSe:tä, mutta nyt tehokkaimman 1,6-litraisen nelivetobensiiniturbon ja kahden sähkömoottorin yhdistelmän saa ainoastaan GSe-versiona.

Ulkonäössä on häivähdys puolen vuosisadan takaa, jolloin urheilullisimmissa versioissa oli musta konepelti. Se oli myös yleinen tapa virittää oma auto, ainakin ulkonäöltään, nopeammaksi. Muutokset ovat hyvin samantyylisiä kuin Astra GSe:ssä, joskin Grandlandissa on 19-tuumaiset pyörät. Edessä nautitaan erinomaisen tuen kaikkiin suuntiin antavista istuimista.

Sen sijaan ajaminen ei ole ihan samalla tasolla kuin vastaavassa Astrassa. Alustan kehittämisestä vastaava tohtori Christian Hartweg muistutti ongelmista katumaasturien kanssa. Opel halusi säilyttää Grandlandin suuren maavaran ja sen suoman mahdollisuuden siirtyä tieltä maaston puolelle. Korkeus aiheutti alustan toiminnan hiomiseen suuria haasteita, kun korin kallistelu oli pidettävä kurissa. Lopputuloksessa alustan toiminnassa on terävyyttä, jota ei Astrassa esiinny.