”Tämä on matka- ja keittokirja samassa. En ymmärrä reseptikokoelmia”, ruokatoimittaja Mikko Takala toteaa.

Takalan yhdessä keittiömestari Sami Rekolan ja valokuvaaja Tommi Anttosen kanssa tekemä Street Food Japan -kirja sai Ruokatoimittajat ry:n Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnon. Japani-kirja on Takalan mukaan heidän työryhmälleen tyypillinen.

”Olemme tehneet paljon tällaisia ruoka-matkakirjoja, joissa tietoaines ja elämyksellinen aines ovat tärkeitä reseptien rinnalla.”

Silti reseptit ovat kaiken ytimessä.

”Hyvässä keittokirjassa reseptit ovat toimivia ja koeteltuja. Myös visuaalisuus on äärimmäisen tärkeää”, yli 40 keittokirjaa tehnyt Takala sanoo.

Voittoisan keittokirjatiimin työnjako on selvä: Takala ja Rekola vastaavat resepteistä, kokkaavat ja testaavat, Tommi Anttonen valokuvaa.

”Sami kuitenkin tsekkaa aina kaiken ennen kuin kuvataan. Teen rumannäköistä ruokaa”, Takala sanoo.

Hänen mukaansa ammattilaisen ja amatöörin ero on tässä täysin selvä.

”Keittiömestarina Sami osaa katsoa, että annos myös näyttää hyvältä.”

Japanin ruokaskene ällistytti

Mikko Takala tutustui tarkemmin japanilaiseen ruokakulttuuriin mentyään juttukeikalle Tokioon vuonna 2007 Tommi Anttosen kanssa.

”Michelin teki silloin ensimmäisen Japani-oppaansa, ja menimme tsekkaamaan, mikä on meininki. Olimme aivan ällikällä lyötyjä.”

Japanissa valtava ruokainnostus alkoi Takalan mukaan nousta 1990-luvulla, ja sen seurauksena syntyi hypeä, esimerkiksi tuntien jonotusta johonkin tiettyyn nuudelipaikkaan tai pullapuotiin.

”Japanilaiset suhtautuvat ruokaan innokkaasti. Tekevät he mitä tahansa, se tehdään kunnolla, on kyse sitten viiden euron nuudelikupista tai sadan euron sushista. Kaikki on vimpan päälle.”

Suomalaisen silmissä japanilainen ruoka saattaa vaikuttaa vaikealta ja kotikokin taitojen ulottumattomissa olevalta.

”Japanilaisruoka tuli Suomeen sushi edellä, ja se onkin kallista ja vaikeaa valmistaa. Seuraava tulokas oli ramen, joka vaatii tuntikausien liemenkeittoa. Tavallinen japanilainen kansanruoka on kuitenkin aika simppeliä: riisiä ja currylla maustettua lihakastiketta.”

Japani-kirjaan onkin valikoitunut tällaista japanilaista arkiruokaa ja simppeliä kapakkaruokaa.

”Aineksia näihin saa jo useimmista isommista marketeista, ja Aasia-kauppoja alkaa olla jo useilla Suomen paikkakunnilla”, Takala vakuuttaa.

Mikko Takala ja Sami Rekola laativat viikoittain toinen toistaan kiinnostavimpia reseptejä Kauppalehden ja Option lukijoille, mutta mikä mahtaa olla ruokatoimittajan oma ruokabravuuri?

”Päädyn kotikeittiössäni samoihin ruokiin kuin kaikki muutkin: makaronilaatikkoa, bolognesea. Niitä lapset haluavat. Kanaa meillä ei suostuta oikein syömään enää ollenkaan, koska koko perhe kyllästyi siihen, kun teimme kanakirjaa.”

Parhautta. Ruokatoimittajat ry valitsi Sami Rekolan, Mikko Takalan ja Tommi Anttosen Street Food Japan -kirjan Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi.Kuva: Tommi Anttonen

Mikko Takalan Japani-ruokasuosikit:

1 Ramen

”Ramenliemen teko kestää, mutta satsaus kannattaa. Ramen on kokonainen herkullinen ja maittava ateria yhdessä kulhossa.”

2 Gyoza-nyytit

”Liha-ja kasvistäytteiset nyytit ovat hiipineet kotikeittiöönkin, ja perhe osaa näitä jo pyytääkin. Tämä on lohturuokaa, jota alkaa aina aika ajoin tehdä mieli. Oikeastaan gyozat ovat alkuruoka, mutta pari pellillistä vaikka kaalisalaatin kanssa menee ateriasta.”

3 Curryriisi

”Japanilainen kansanruoka on vähän kuin perinteinen suomalainen lihakastike, mutta vähän eri mausteilla. Tämä pitää ehdottomasti maustaa japanilaisella curry-kuutiolla, joita saa ainakin aasialaiskaupoista.”