Finland

Ottaako voitokas koronataistelu takapakkia? Poliisi joutui keskeyttämään satoja juhlia Israelissa – IS seuraa tilannetta Jerusalemissa

Pandemian kourissa taistelevan maailman huomio kohdistuu nyt Israeliin, jossa on annettu eniten koronarokotteita väkilukuun suhteutettuna koko maailmassa. IS seuraa juttusarjassa, miten Israelin käy. Toimittaja Marko Mannila raportoi säännöllisesti paikan päältä Jerusalemista.

Toimittaja sai toisen rokoteannoksensa helmikuun viimeisenä päivänä. Purim-juhlat ovat aiheuttaneet poliisille töitä Israelissa ja viranomaiset pelkäävät niiden näkyvän myöhemmin myös tartuntatilastoissa.­

Toimittaja Marko Mannila seuraa koronarokotusten etenemistä Israelissa.­

Toisen Pfizer/Biontech-pistoksen aika olisi ollut minun osaltani perjantaina 26. helmikuuta, mutta rokotettavia on jo sen verran vähemmän, että Herzliyan rokotusasema on kiinni viikonlopun, Israelissa siis perjantain ja lauantain. Sunnuntaina pääsin rokotettavaksi. Rokotus toimi jonotusnumerolla. Puolen tunnin päästä pääsin sisään rokotusasemalle, joka oli nyt kontissa. Rokotuspisteitä oli nyt kolme, kun vielä kolme viikkoa sitten niitä oli toistakymmentä suuressa teltassa.

Terveydenhoitajamies kysyi murteellisella englannilla, onko minulla allergioita tai vakavia sairauksia ja kirjasi tietoni tietokoneelle. Sitten hän leimasi pahvisen rokotuskortin, täytti ruiskun ja pisti minua olkapäähän.

Tuntia myöhemmin tuli puhelimeen hepreankielinen viesti. Googlen avulla selvisi, että siinä kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli pistos aiheuttaa sivuvaikutuksia. Viestissä oli myös rokote-erän tunnus.

Toimittaja Mannila sai toisen rokotusannoksensa.­

Eräille ihmisille on tullut kuumetta ja lihassärkyä varsinkin toisen pistoksen jälkeen. Kun oli kulunut yli vuorokausi rokotuksesta, pistoskohta oli hieman arka, mutta muuta en havainnut. Viikon päästä saan puhelimeeni tekstiviestin, jossa on linkki vihreän passin lataukseen. Se ei kuitenkaan ole toiminut ulkomaalaisille, joten vielä ei ole tiedossa, mistä rokotustodistuksen saa.

Israelin hyvään koronakehitykseen voi tulla hieman takapakkia viikonlopun purim-juhlien vuoksi. Juhlien ajan oli voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto ja kokoontuminen rajoitettiin vain perhepiiriin. Kieltoja rikottiin kuitenkin laajalti: poliisi lopetti satoja juhlia ja kirjoitti tuhansia sakkoja.

Rikkomusten takia Israelin hallitus käsittelee maan avaamisohjelman siirtämistä lähiaikoina. Israelissa piti avata pienet ravintolat ja osin suuretkin tämän viikon lopulla, ja yläasteen koulujen oli tarkoitus siirtyä useilla paikkakunnilla lähiopetukseen.

Israelin viranomaiset tekevät myös suunnitelmaa siitä, miten koulut saavat kiinni suluista kärsineet opetussuunnitelmansa. Yksi ehdotetuista keinoista on jatkaa koulua kuukauden normaalia pitempään.

Lentokenttä pysyy suljettuna ainakin tämän viikon lopulle, todennäköisesti pitempäänkin. Hallitus pohtii nyt, miten israelilaiset pääsisivät äänestämään maaliskuun 23. päivän vaaleissa. Vaalijärjestelmä ei tunne ennakkoäänestystä eikä ulkomailta voi äänestää. Todennäköisesti Israel alkaa laskea kaikki kansalaisensa palaamaan.

Turistit tuskin pääsevät maahan vähään aikaan, vaikka edessä on pääsiäinen, jolloin pyhiinvaeltajat tavallisesti saapuvat sankoin joukoin pyhille paikoille. Yksi syy tähän on se, että viranomaiset haluavat pitää poissa etenkin ns. New Yorkin version koronasta. Kyseisen version epäillään laskevan Pfizerin/Biontechin rokotteen tehoa. Asiaa ei ole lääketieteellisesti vahvistettu.

Israeliin palannut mies esitteli elektronista paikannusranneketta maanantaina 1. maaliskuuta Ben Gurionin lentokentällä lähellä Tel Avivia.­

Maassa on kokeilussa elektroninen ranneke, joka kiinnitetään karanteenissa olevien ranteisiin. Tällöin heitä ei tarvitsisi pitää tarkoitukseen varatuissa hotelleissa. Kansalaisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa tällaisesta valvonnasta.

Palestiinankin tilanteeseen on luvassa parannusta, sillä Kiina ja Intia ovat luvanneet lahjoittaa rokotteita alueelle. Palestiina saa rokoteannoksia myös kehittyviin maihin suunnatun Covax-avustusjärjestelmän kautta. Israel alkaa rokottaa 120 000 maassa työskentelevää palestiinalaista. Palestiinassa todettiin 1 700 koronatapausta sunnuntaina. Alueella ei pystytä testaamaan kaikkia oireilevia ihmisiä.

Israel on nyt rokottanut 4,7 miljoonaa ihmistä, joista 3,4 miljoonaa on saanut kaksi annosta. Sunnuntaina testatuista henkilöistä 5,4 prosenttia oli positiivisia. Luku on hieman laskenut, eivätkä mahdolliset purim-juhlien vaikutukset näy vielä.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 55,1 prosenttia 2. maaliskuuta.­

Koronasta kärsinyt Israel alkaa avautua, vaaleissa kokeillaan drive-in-äänestystä

Jerusalemissa asuva kirjakauppias Mahmoud Muna sai keskiviikkona ladattua puhelimeensa Israelin terveysministeriön verkkosivuilta vihreän passin. Oikeastaan se oli jo toinen versio, sillä ensimmäisessä oli paljon henkilötietoja näkyvillä, ja viranomaiset päättivät uusia sen.

Tietoturvasyistä uudessa elektronisessa passissa on ainoastaan henkilötunnus ja QR-koodi. Terveysministeriön sivuilta voi myös ladata todistuksen sairastetusta koronasta.

– Voi olla, että joudun vaatimaan passia asiakkailtani, jos tulee määräys, että pieniinkään liikkeisiin ei pääse ilman sitä, Muna sanoo.

Hän ei kuitenkaan aio asentaa ovelle QR-koodilukijaa, vaan kyltin, jossa edellytetään rokotusta.

Mahmoud Muna latasi oman vihreän passinsa pari päivää sitten.­

Vihreä passi tarvitaan sisäänpääsyyn kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sekä todennäköisesti myös kauppakeskuksiin, joiden oville suunnitellaan automaattisia QR-koodin lukijoita. Vielä torstaina passikäytännöt eivät olleet selviä Jerusalemissa.

Palestiinalaisella Munalla on oleskelulupa Israelissa. Myös hänen vaimonsa on saanut pistokset, mutta kolme tytärtä ovat vielä niin nuoria, ettei heitä rokoteta. Munalla on sukulaisia Israelin miehittämällä Länsirannalla Ramallahissa, joita ei ole rokotettu.

– Reilua olisi rokottaa heidätkin, hän sanoo.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vaati pari päivää sitten Israelia rokottamaan enemmän palestiinalaisia.

Kulttuurielämä alkaa pikkuhiljaa avautua. Jerusalemin Khan-teatteri järjesti ensimmäisen näytöksensä tiistaina 23. helmikuuta. Edellisestä näytännöstä tuli taukoa kahdeksan kuukautta. Sisään pääsi vain vihreällä passilla, ja näyttelijöiden ja muidenkin paikallaolijoiden rokotukset oli varmistettu.

Israelin hallitus painostaa edelleen ihmisiä rokotukseen. Maan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lain, jonka mukaan terveysviranomaiset voivat luovuttaa rokottamattomien henkilöiden nimet ja yhteystiedot paikallisviranomaisille. Kansalaisoikeusjärjestöt vastustavat nimien luovuttamista ja vaativat terveysviranomaisia boikotoimaan lakia.

Ihmiset jonottivat rokotusvaunuun Jerusalemissa.­

Israel juhlii purim-juhlaa koko viikonlopun. Maan hallitus pelkää Suomen vappua muistuttava juhlan laukaisevan tartunnat hurjaan kasvuun, ja on siksi määrännyt kolmeksi yöksi ulkonaliikkumiskiellon. Tartunnat putosivat viime viikolla 3 500:n tuntumaan päivässä, mutta alkuviikosta luvut nousivat yli neljän tuhannen. Haaretz-lehden mukaan syynä pidetään sitä, että osa kouluista avattiin pari viikkoa sitten.

Israel juhlii purim-juhlaa koko viikonlopun.­

Pääministeri Benjamin Netanyahun hallitus aikoo käyttää rokotteita ulkopoliittisena työkaluna, sillä neuvottelut ovat käynnissä rokotelastien lähettämisestä Tshekkiin, Unkariin, Kyprokselle ja lukuisiin kehittyviin maihin. Israelin maksamien rokotteiden jakaminen muille maille herättää kuitenkin kysymyksiä, ja oikeuskansleri Avichai Mandeblit tutkii asian lainmukaisuutta.

Varustautuminen maaliskuun 23. päivän vaalien erityisjärjestelyihin on myös alkanut. Vaalikomitea testaa drive-in-äänestystä, jota esimerkiksi karanteenissa olevat kansalaiset voivat käyttää. Vaalivirkailijat ovat kevyissä teltoissa muovisuojien takana tai suojapuvuissa.

Koronaluvut ovat hienoisessa laskussa, sillä tartuntoja todettiin torstaina 3 900. Rokotettuja on nyt 4,6 miljoonaa ja kaksi pistosta on saanut 3,3 miljoonaa israelilaista.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 53,7 prosenttia 25. helmikuuta.­

Jo yli puolet israelilaisista on saanut koronarokotteen – nuoria houkutellaan rokotuksiin pizzalla ja oluella

Israel on pääsemässä pandemiassa niskan päälle, sillä tartunnan saaneiden ja vakavasti sairaiden määrä on laskussa. Monet kaupat, kampaamot ja vastaavat palvelut ovat auki ensi kertaa kuukausiin, ja kahdesti rokotetut pääsevät urheilu- ja kulttuuritapahtumiin.

Maan menestyksekäs koronapolitiikka joutuu loppuviikosta kokeeseen, kun maassa vietetään karnevaalityyppistä Purim-juhlaa. Purim vastaa juhlinnaltaan tietyllä tavalla Suomen vappua naamiaisasuineen, kujeineen ja suurine alkoholinkulutuksineen. Terveysministeriö esittääkin öistä ulkonaliikkumiskieltoa ensi viikonlopuksi. Vuosi sitten ensimmäiset koronarajoitukset asetettiin juuri Purimin jälkeen.

Jo yli puolet väestöstä on saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen. Israelissa oli tiistaiaamuna rokotettu lähes 4,5 miljoonaa ihmistä, joista 3,1 miljoonaa kahdesti.

Uusia tartuntoja oli 4 800, kun edellispäivinä määrä oli hieman yli kolme tuhatta. Tämä johtuu pääosin viikonlopun pienemmistä testausmääristä. Tartunnoista 90 prosenttia on brittivarianttia. Yksi uusi, Ugandan variantiksi ristitty virustartunta on myös löytynyt. Vakavasti sairaiden määrä laski alle 800:n, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Toivoa lisäävät myös sunnuntaina uutisoidut tehokkuusluvut, joiden mukaan rokote estää viruksen leviämistä 89-prosenttisesti.

Viisitoista suurta kaupunkia avaa keskiviikkona koulut 7.–10.-luokkalaisten lähiopetukselle, vaikka maan hallitus toivoo avaamista vasta reilua viikkoa myöhemmin. Muut luokat ovat suurelta osin jo kouluissa.

Nuoria joudutaan edelleen houkuttelemaan ottamaan rokotuksia. Tel Avivin kaupunki tarjosi viime viikolla ensin pizzaa ja myöhemmin pystytti rokotuspisteen paikalliseen pubiin, jossa oli tarjolla ilmaista olutta. Paikan eteen muodostui heti pitkä jono.

Israel saa viimeiset 1,5 miljoonaa annosta Pziferin/Biontechin rokotetta kahden viikon sisällä. Sen jälkeen lääkeyhtiö on toimittanut sovitut 10 miljoonaa annosta. Israel on vastaanottanut myös Modernan rokotetta. Laskujen mukaan vielä tarvitaan rokoteannoksia noin miljoonaa ihmistä varten, ja niistä saattaa hetkellisesti tulla pulaa maassa.Muutama päivä sitten 30. raskausviikolla ollut nainen kuoli koronaan, eikä lastakaan pystytty pelastamaan. Tapaus on kuitenkin erittäin harvinainen, ja Israelin terveysministeriö kehottaa raskaana olevia ottamaan rokotuksen. Noin 100 000:sta raskaana olevasta naisesta on 70 prosenttia ilman rokotusta.

Rokotteita aletaan käyttää entistä enemmän poliittisina välineinä. Israelin uskotaan kustantaneen viholliselleen Syyrialle satojatuhansia, jopa 1,2 miljoonaa annosta Sputnik-rokotetta vastapalvelukseksi maassa vangitun israelilaisen naisen vapauttamisesta.

Palestiinalainen poika koronavirusta kuvaavan graffitin edustalla Gazassa.­

Palestiinaan Gazan kaistalle saatiin toimitettua 20 000 annosta Arabiemiraattien lahjoittamaa Sputnik-rokotetta. Lähetys toimitettiin Egyptin raja-aseman kautta. Israelin rajojen kautta Gazaan toimitettiin viime viikolla tuhat rokoteannosta. Israel ja Palestiina sopivat, että 100 000 Israelissa työskentelevää palestiinalaista rokotetaan.

Palestiinan koronatilanne heikkenee jatkuvasti. Päivittäin tartuntoja rekisteröidään yli tuhat, mutta niitä on todennäköisesti enemmän, sillä testauskapasiteetti ei ole riittävä. Rokotteet riittävät vain terveydenhoitohenkilökunnalle. Kuolleita viiden miljoonan asukkaan Palestiinassa on yli kaksi tuhatta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 40 prosentilla palestiinalaisista on veressään koronan vasta-aineita.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 51,5 prosenttia 22. helmikuuta.­

Israelin hallitus päätti poistaa suuren osan koronarajoituksista ensi sunnuntaista alkaen. Kauppakeskukset, kulttuurilaitokset, synagogat, hotellit sekä kuntosalit aukeavat niissä osissa maata, joissa koronatartuntojen määrä ei ole suuri. Lisää koulujakin avataan, mutta ainakin luokat 7–10 jäävät vielä etäopetukseen. Kahvilat ja pienet ravintolatkin aukeavat eräin rajoituksin. Kokoontumisrajoitus nostetaan 10 henkeen sisätiloissa ja 20:een ulkona.

Sisäänpääsyyn vaaditaan monessa paikassa ns. vihreä passi, joka tulee voimaan, kun viikko on kulunut toisesta pistoksesta tai henkilö on parantunut koronasta. Vihreä passi on Times of Israelin mukaan puhelimeen ladattava applikaatio, johon lataaja täyttää tietonsa ja jonka viranomaiset varmistavat minuutissa. Passin voi myös printata. Viivakoodin pitäisi suojata passia väärennöksiltä. Vielä keskiviikkona oli epäselvää, mistä passin voi ladata ja missä kaikkialla se käy.

Rajoitukset eivät onnistuneet Israelissa nujertamaan koronaa, sillä niiden poistamisen jälkeen tartuntojen määrä kasvoi rajusti. Rokotukset näyttävät pystyvän pysäyttämään taudin, sillä positiivisten tapausten määrä ja positiivisten osuus testatuista on laskenut selvästi. Keskiviikkona testeissä löytyi enää noin 3 100 positiivista tapausta, kaikkiaan 6,3 prosenttia testatuista. Korkeimmillaan tartuntoja havaittiin päivässä yli 10 000 ja positiivisten osuus testatuista nousi kymmeneen prosenttiin.

Kaikkiaan rokotettu on nyt yli 4,1 miljoonaa israelilaista, joista 2,7 miljoonaa saanut molemmat pistokset. Vakavien tapausten määrä on pysynyt alle tuhannen, nyt määrä oli 928.

Opettaja toivottaa lapsen tervetulleeksi kouluun Jerusalemin Mevaseret Zionin kaupunginosassa.­

Vielä on kuitenkin tekemistä.

– Yli 50-vuotiaista 570 000 ihmistä on vielä rokottamatta. Lähes kaikki kuolleet ja vakavasti sairaat kuuluvat tähän ikäluokkaan, pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi Jerusalem Postille.

Koulujen avaaminen helpottaa perheitä.

– Jonathan meni viime viikolla kouluun. Etäopetuksessa hän tarvitsi apua, ja minusta tuli melkein opettaja, Sharon Kjisik-Cholow sanoo.

Turusta kotoisin olevan Kjisik-Cholowin lapsista kahdeksanvuotias Jonathan (oik.) on jo koulussa. 15-vuotias Lia joutuu vielä olemaan etäopetuksessa.­

Turusta kotoisin olevalla Kjisik-Cholowilla on 8-vuotiaan Jonathanin lisäksi kaksi muutakin lasta, lukion viimeistä vuotta käyvä Daniela, 17, sekä yhdeksäsluokkalainen Lia, 15. He kaikki ovat olleet pitkiä jaksoja etäopetuksessa kotona Mevaseret Zionin kaupungissa.

– Daniela varmaan pääsee kohta lähiopetukseen kouluun, kun lukion loppukokeet alkavat. Lia voi joutua olemaan pitempään etäopetuksessa kotona, Kjisik-Cholow sanoo.

Daniela-tyttärellä on kesällä edessä meno armeijaan.

Matkustukseen ei ole tiedossa helpotuksia. Tel Avivin lentokenttä on kiinni, ja maasta poistuminen kuten maahan pääsykin vaatii lupaa. Hallituksen asettama komitea käsittelee lupahakemukset.

Tuhannet maassa asuvat odottavat lupaa ulkomailla. Yksi heistä on liikemies Eli Salpeter, Suomen ja Israelin kansalainen, joka oli viime perjantaina liikekumppaninsa kanssa palaamassa Yhdysvalloista Israeliin. Välilaskulla Frankfurtissa heille oli annettu jo boarding-passit, kun pääsy Tel Aviviin menevään koneeseen evättiin.

Salpeter yritti kumppaninsa kanssa seuraavaksi Kiovan kautta Israeliin, mutta joutui palaamaan takaisin Frankfurtiin. Saksan viranomaiset eivät antaneet heidän jäädä maahan. Miehet joutuivat lentämään Dubaihin, ainoaan maahan, joka otti heidät vastaan. Salpeter oli vielä keskiviikkona Dubaissa.

Israelissa havaittiin myös erittäin harvinainen tapaus, jossa sikiön epäillään kuolleen koronaan kohdussa. Ruumiinavauksessa kuolleen sikiön havaittiin saaneen 29-vuotiaalta äidiltä koronaviruksen. Lääkärit eivät ole täysin varmoja sikiön kuolinsyystä.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 47,66 prosenttia 17. helmikuuta.­

– Jos et nyt mene rokotuksiin, et pääse jalkapallo-otteluihin, kun ne kuukauden päästä aukeavat yleisölle, varaterveysministeri Yoav Kisch sanoi Channel 13:n uutisille.

Kischin lausunto on yksi Israelin hallituksen painostuskeino saada rokottamattomia kansalaisiaan ottamaan pistokset. Hallitus suunnittelee rajumpiakin keinoa, esimerkiksi lakiesitystä, jolla rokottamattomien nimet luovutettaisiin paikallisviranomaisille. Lakiesityksessä selvitetään sitä, miten estetään ulkopuolisia näkemästä rokotustietoja.

Israelin on tarkoitus saada viikon sisällä yleiseen käyttöön ns. vihreä passi, joka annetaan molemmat pistokset saaneille. Henkilötodistusta muistuttava passi vaadittaisiin esimerkiksi ministeri Kischin mainitsemiin jalkapallo-otteluihin, kuntosaleille, kauppakeskuksiin, museoihin ja osin myös hotelleihin alkaen 23. helmikuuta. Vihreää passia pitänee vielä kehittää, sillä se on nykyisellään tietoturvayhtiöiden mukaan helppo väärentää.

Jalkapallo on toisessakin osassa Israelin koronapolitiikassa. Maan viranomaiset tarjosivat Uefalle mahdollisuutta järjestää Israelissa arvo-otteluita, kuten Euroopan-mestaruuskisoja.

Sunnuntaina tehdyissä testeissä havaittiin 3 446 uutta koronatartuntaa. Positiivisten osuus tehdyistä testeistä on hitaasti laskenut, se oli 7,6 prosenttia. Sunnuntaisin testataan vähemmän ihmisiä kuin muina päivinä.

Kaikkiaan 3,9 miljoonaa israelilaista on saanut rokotuksen, ja heistä 2,5 miljoonaa kaksi kertaa. Nyt 90 prosenttia yli 60-vuotiaista israelilaisista on rokotettu. 40-60-vuotiaiden ikäryhmästä pistoksen on saanut 73 prosenttia ja 16-40-vuotiaista noin puolet. Vakavien tapausten määrä on laskenut 990:een. Tarttuvuusluku oli lauantaina 0,85.

Vakavien tautitapausten määrä alle 60-vuotiaiden ikäryhmässä on kuitenkin nousussa. 38 prosenttia vakavista tapauksista oli alle 60-vuotiailla, kun neljä viikkoa sitten vastaava osuus oli 26 prosenttia. Tutkijoiden mukaan tähän vaikuttavat vanhempien ikäryhmien rokotukset ja se, että alle 60-vuotiaiden ikäluokat suojautuvat heikommin.

Nuoret ikäluokat ovat selviytyneet taudista yleensä hyvin. Israelissa on kuollut koronaan kahdeksan alle 20-vuotiasta. Lääkärit ovat kuitenkin havainneet tapauksia, joissa koronan vaikutukset ovat nuorilla olleet vakavia. Testeissä on havaittu vaurioita sydänlihaksessa ja keuhkoissa kuukausia koronasta parantumisen jälkeen. Lääkärit haluavatkin ulottaa rokotukset 12-16-vuotiaisiin. Oxfordin yliopisto on aloittanut tutkimuksen 300 vapaaehtoisella 6-17-vuotiaalla lapsella.

Israel on vastaanottanut 100 000 annosta Modernan rokotetta. Tilauksessa on kaikkiaan kuusi miljoonaa annosta Modernan ja kymmenen miljoonaa annosta AstraZenecan rokotetta. Alun perin Modernan rokote, jota voi varastoida pakastimessa, oli tarkoitus kuljettaa vanhuksille kotiin. Tämä on osoittautunut hankalaksi, ja kotihoidossa olevia vanhuksia on alettu kuljettaa ambulansseilla rokotuskeskuksiin ja takaisin. Modernaa pitää pistää kaksi annosta samoin kuin Pfizer/Biontechin rokotetta.

Israel on ottanut vastaan 100 000 annosta Modernan rokotetta.­

Israelin terveysministeriö pohtii myös, pitäisikö koronasta parantuneet rokottaa. Tähän asti koronasta parantumista ja rokottamista on pidetty yhtä hyvinä suojakeinoina, sillä ihminen on sairastunut kahdesti koronaan vain hyvin harvoissa tapauksissa. Nyt moni koronasta parantunut vaatii rokotetta, sillä he uskovat sen tuovan paremman suojan. Tutkimustietoa asiasta ei vielä ole. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee parantuneiden rokottamista, kertoo Haaretz.

Israelia painostetaan myös jakamaan rokotteita Palestiinaan, kertoo Jerusalem Post. Rokotukset ovat vasta alkamassa Gazassa, jonne maanantaina odotettiin saapuvat ensimmäiset 2 000 annosta Sputnik V -rokotetta. Israelin hallituksen odotetaan lähiaikoina hyväksyvän kymmenien tuhansien annosten kuljetuksen Gazaan. Lehti ei kuitenkaan maininnut, mistä rokotteesta on kyse eikä kuka sen kustantaa.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 45,14 prosenttia 14. helmikuuta.­

Tehokas rokotusohjelma alkaa vaikuttaa Israelissa. Vakavasti sairaiden lukumäärä laski alle tuhannen ensimmäistä kertaa kuukauteen. Myös koronan saaneiden osuus testatuista laskee: tiistaina positiivisia oli 6 062, kaikkiaan 7,8 prosenttia testatuista. Maanantain ja sunnuntain vastaavat osuudet olivat 8,8 prosenttia ja lauantaina 9,5 prosenttia.

Keskiviikkoaamun lukujen mukaan rokotettuja oli 3,6 miljoonaa, yli 39 prosenttia väestöstä. Kaksi pistosta on annettu 2,2 miljoonalle ihmiselle, reilulle 24 prosentille väestöstä. Israel on ulottanut rokotukset lähes kaikkiin väestöryhmiin, myös vierastyöläisiin ja laittomasti maassa oleviin ulkomaalaisiin.

Hallitus päätti tiistaina koulujen avaamisesta. Torstaina pulpetteihin pääsevät 1.–4.-luokkalaiset, kahden viikon päästä 5.–6.-luokkalaiset sekä 11.–12.-luokkalaiset ja kuukauden päästä loput. Alueilla, joilla koronan esiintyvyys on korkea, oppilaat pysyvät pitempään etäopetuksessa.

Israelin hallitus esitteli kolmiportaisen mallin rajoitusten poistamiseksi. Ensimmäinen taso tuli voimaan viime sunnuntaina, jolloin kilometrin liikkumisrajoitus poistui, pienet yritykset saattoivat avata ovensa ja puistot aukesivat.

Kauppakeskus ammotti tyhjyyttään Israelin Petah Tikvan kaupungissa.­

Toisella tasolla on tarkoitus avata lisää liikkeitä, museoita, kuntosaleja, kirjastoja, sallia näyttelyiden ja urheilutapahtumien pitämisen, kunhan varotoimenpiteitä noudatetaan. Toinen taso vaatii seuraavia asioita: 3 miljoonaa ihmistä on saanut kaksi pistosta, 90 prosenttia yli 50-vuotiaista on rokotettu, tarttuvuusluku laskee alle yhden ja vakavasti koronaan sairastuneita on alle 900. Alustavien laskelmien mukaan taso saavutetaan helmikuun 23. päivänä.

Israel yltää arvioiden mukaan kolmannelle tasolle maaliskuun 9. päivän tienoilla. Tällöin on tarkoitus avata korkean riskin paikkoja kuten ravintoloita, hotelleja ja tapahtumakeskuksia. Kolmannen tason soveltaminen edellyttää, että neljä miljoonaa ihmistä on saanut molemmat pistokset, ja 95 prosenttia yli 50-vuotiaista on rokotettu. Lisäksi tarttuvuusluvun ja vakavasti sairastuneiden määrän on täytynyt vakiintua. Lehdistössä olleet tiedot eivät kertoneet, milloin matkustusrajoituksia maan rajoilla aletaan poistaa.

Jerusalemissa asuva myymäläpäällikkö Sarit Hällström odottaa kiihkeästi pääsyä töihin. Hän on ollut poissa työpaikalta yhteensä kuusi kuukautta viimeisen vuoden aikana. Tekevää ihmistä kotonaolo kyllästyttää.

– Pääsen työpaikalle ehkä vasta purim-juhlan jälkeen, Hällström sanoo. Purim-juhla on tänä vuonna 25.–26. helmikuuta.

Sarit Hällström­

Hällström sai toisen rokoteannoksen viime viikolla.

– Kohta pääsen matkustamaan. Yleensä käyn neljä kertaa vuodessa ulkomailla. Nyt en ole vuoteen käynyt missään.

Hällström on säilyttänyt Suomen kansalaisuuden, vaikka on asunut Israelissa yli 30 vuotta. Hän asuu 22-vuotiaan Itamar-poikansa kanssa.

– Olen kehottanut häntäkin ottamaan pistokset.

Saman kehotuksen on saanut jo naimisissa oleva 20-vuotias Maya-tytär. Nuoriso Israelissa ei ole kovin innokasta menemään rokotuksiin.

IS kertoi aiemmin psykologian tohtori Jaana Ahonniska-Assasta, joka kävi ottamassa koronarokotukset.

Ahonniska-Assa pääsi Suomeen juuri ennen Tel Avivin lentokentän sulkua. Hän esitti Suomen passintarkastuksessa kuvallisen rokotuskortin.

– Ei tarvitse testata, eikä olla karanteenissa, mutta etäisyyksiä ja maskia täytyy pitää ja käsidesiä käyttää, Ahonniska-Assa kertoo viranomaisten sanoneen.

Hänellä on kuitenkin vaikeuksia päästä takaisin Israeliin. Maahan pääsee tällä hetkellä vain humanitäärisistä syistä.

Rokotusten on havaittu myös vähentävän koronaviruksen tarttuvuutta. Israelin yliopistoista koottu tutkijaryhmä analysoi ihmisiä, jotka sairastuivat koronaan 12–28 päivää ensimmäisen pistoksen jälkeen. Heillä virusten määrä laski keskimäärin neljäsosaan. Tutkijat käyttivät Maccabin keskuslaboratoriossa kuukauden aikana analysoituja näytteitä, joissa vähintään kerran rokotettu henkilö oli sairastunut koronaan. Ennen rokotusta sairastuneet jätettiin aineistosta pois.

Times of Israelin mukaan kyseessä on ensimmäinen laaja tutkimus, joka käsittelee rokotettujen henkilöiden tartuttavuutta. Tutkijat myöntävät tulokset alustaviksi, sillä niitä ei ole vielä tarkastettu tieteellisten kriteerien mukaan. Myös esimerkiksi virusvariantit saattavat vaikuttaa tarttuvuuteen.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 42,58 prosenttia 11. helmikuuta.­

Suomen passilla pääsi koronarokotukseen Tel Avivissa, Israel alkoi purkaa rajoituksia

Kävin itse viime perjantaina rokotuksessa Tel Avivin Herzliyan terveys­keskuksen yhteyteen perustetussa tilapäisessä rokotus­pisteessä. Aikaa ei tarvinnut varata. Jonottaminen teltta­katoksessa kesti muutaman minuutin. Sisällä sairaanhoitaja kysyi henkilö­todistusta, ja näytin Suomen passini. Sain jonotusnumeron ja minut ohjattiin odottamaan aulaan.

Viiden minuutin jälkeen tuli vuoroni rokotus­tilaan, jossa oli keskikäytävän ympärillä parikymmentä verhoilla eristettyä soppea. Sairaanhoitaja ohjasi minut rivin viimeiseen soppeen, jossa kirjattiin kirjasi ylös tiedot passistani sekä puhelin­numeroni.

Sitten vedin hihan ylös ja sain piikin olkapäähän.

Ennen poistumista aulassa piti istua hetken komplikaatioiden varalta. Hetken päästä puhelimeeni pompahti hepreankielinen tekstiviesti, jossa oli rokotustiedot. Seuraavana päivänä rokotuskohta oli arka, mutta muita oireita ei ollut.

Marko Mannila saa koronarokotteen.­

Rokotuskeskus Herzliyassa.­

Haaretz-lehden mukaan Israelin rokotukset ovat vahvistaneet Pfizer-yhtiön tulokset rokotteen antamasta suojasta. 10 päivää ensimmäisen pistoksen jälkeen suoja on vähintään 50 prosenttia, ja suoja nousee 95 prosenttiin viikko toisen pistoksen jälkeen.

Sunnuntaina tehdyt koronatestit osoittivat 4 500 uutta tartuntaa. Määrä on pienin pitkään aikaan. Pieni määrä johtuu tosin testien vähyydestä, sillä sunnuntaina niitä tehtiin vain 53 000. Positiivisten tulosten osuus on pysynyt 9 prosentin tienoilla jo jonkin aikaa.

Rokotettuja on nyt kaikkiaan 3,5 miljoonaa, joista 2,1 miljoonaa on saanut kaksi pistosta. Yli 60-vuotiaita, jotka on joko rokotettu vähintään kerran tai jotka ovat parantuneet koronasta, on 93 prosenttia israelilaisista. Ikäryhmästä 69 prosenttia on saanut toisen pistoksen yli viikko sitten, joten heidät katsotaan immuuneiksi taudille.

Israelissa on annettu eniten koronarokotteita väkilukuun suhteutettuna koko maailmassa. Tuoreimmassa tilastossa Yhdistyneet arabiemiirikunnat kiilasi Israelin edelle, kun tarkastellaan vähintään yhden rokoteannoksen saaneiden osuutta väestöstä. Israelissa kuitenkin huomattavasti suurempi osa väestöstä on saanut jo toisen pistoksen.

Sunnuntaiaamuna Israel lievensi koronarajoituksia. Kilometrin liikkumisrajoitus poistui, ja nyt saa vierailla muidenkin kuin lähisukulaisten kodeissa. Kansallispuisto ja luonnonpuistot aukeavat yleisölle, ja työpaikalle saa taas mennä niissä yrityksissä, joissa ei ole asiakaspalvelua. Lisäksi pienet yritykset kuten kampaamot saavat avata ovensa ja takeaway sallitaan ravintoloista ja kahviloista. Bed & breakfastit voivat alkaa majoittaa samaan perheeseen kuuluvia.

Kouluja saatetaan alkaa avata lähipäivinä. Avaamisen ennustetaan olevan hidasta ja tapahtuvan asteittain. Hallitus kaavailee ensi vaiheessa esikoulujen sekä luokkien 1-4 ja 11-12 paluuta pulpetteihin alueilla, jossa tartuntamäärät ovat pienet. Sen sijaan rajat, lentokentät ja maarajat, pysyvät kiinni ainakin helmikuun 21. päivään saakka.

Tel Avivissa sijaitseva Ichilov-sairaala on saanut lupaavia tuloksia koronalääkkeestä. EXO-CD24 -nimeä kantavan lääkkeen testeissä on havaittu 95 prosentin teho keskivaikeissa ja vaikeissa korotapauksissa. EXO-CD24 on inhalaatiolääke, Israel National News -uutistoimisto kertoo. On tosin huomattava, että kyseessä on vasta ensimmäisen vaiheen testauksesta saadut tulokset.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 40,21 prosenttia 7. helmikuuta.­

Israelissa rokotetaan jo 16-vuotiaita, mutta palestiinalaisalueilla annettiin vasta nyt ensimmäiset koronarokotteet

Israelissa oli torstaina jaettu jo yli 5,3 miljoonaa koronarokotetta, mutta palestiinalaisalueilla ensimmäiset rokotteet annettiin vasta tiistaina. Alueille saatiin Israelilta 2 000 annosta Modernan rokotetta sekä 10 000 annosta venäläistä Sputnik-rokotetta. Israel lupasi toimittaa tällä viikolla kolme tuhatta annosta lisää. Ensimmäisenä pistoksen saa terveydenhuollon henkilökunta.

Kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet Israelia siitä, ettei se ole toimittanut rokotteita palestiinalaisalueille Länsirannalle ja Gazaan. YK:n ihmisoikeusasioiden edustaja ja eräät kansainväliset järjestöt vetoavat Israeliin, että sen tulisi noudattaa Geneven konventiota, jonka mukaan miehittäjävaltio on vastuussa miehittämänsä alueen terveydenhuollosta. Israel puolestaan tulkitsee Oslon sopimusta niin, että Palestiina on itse vastuussa alueensa terveydenhuollosta.

Palestiinalaisalueilla koronatilanne on vaikea. Päivittäisiä tartuntoja on todettu 400–750, mutta luvut ovat alakanttiin testauskapasiteetin riittämättömyyden takia. Etenkin Gazassa tilannetta pidetään hyvin huolestuttavana. Kuolleita viiden miljoonan asukkaan palestiinalaisalueilla on yli 2 000.

Palestiinalainen terveydenhoitoalan työntekijä sai koronarokotteen keskiviikkona.­

Palestiinalaishallinto on saanut apua Venäjän ja Israelin rokote-erien ohella myös muun muassa YK:lta, EU:lta ja Japanilta. Palestiinalaiset odottivat suurta määrää rokotteita maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-organisaatiolta. Määrä on kuitenkin tällä tietoa jäämässä murto-osaan odotetusta, vain 12 500 hengen tarpeisiin. Neuvottelut asiasta jatkuvat. Covax-organisaation tavoitteena on toimittaa rokotteita kehittyviin maihin.

Pfizerin ja Biontechin rokotteen käyttöä Palestiinassa esti pitkään säilytyksessä tarvittavien kylmälaitteiden puute. Nyt laitteita on Palestiinassa viisi kappaletta.

Rokotteiden lisäksi Palestiina tarvitsee humanitaarista apua. YK:n mukaan noin 2,4 miljoonaa palestiinalaista on päivittäisen humanitaarisen avun tarpeessa.

Israelissa todettiin torstaina yli 6 700 uutta koronatartuntaa ja kuolleiden määrä ylitti viidentuhannen rajan. Maassa on rokotettu kaikkiaan 3,3 miljoonaa ihmistä, joista 1,9 miljoonaa kahdesti.

Israel laajensi torstaista alkaen rokotusohjelmansa yli 16-vuotiaiden ikäryhmään. Tähän asti rokotukset ovat kattaneet yli 35-vuotiaat, tosin osa nuorista on jo aikaisemmin saanut pistoksia erityisryhmien ja oppilaitosten rokotusohjelmissa tai jonottanut ylijääneitä annoksia. 18-35-vuotiaita on maassa 1,7 miljoonaa.

Rokotustahti on viime päivinä hidastunut. Aikaisemmasta, keskimäärin 200 000 rokotuksesta päivässä määrä on laskenut 115 000:een maanantaina ja 100 000:een tiistaina. Keskiviikkona pistoksen sai 107 000 israelilaista.

Merkittävän terveysalan organisaation Leumitin mukaan 12 prosenttia viime tiistaina varatuista ensimmäisistä rokotuskerroista jäi käyttämättä. Leumitiin kuuluu puoli miljoonaa yli 16-vuotiasta jäsentä.

Monet nuoret eivät ole innokkaita ottamaan rokotuksia.

– Syitä on monia. Nuoret eivät usko sairastuvansa koronaan, naiset pelkäävät hedelmällisyytensä vähenevän ja niin edelleen, Leumitin tiedottaja Moshe Mosko sanoi Jerusalem Postille.

Rokotustilanteessa käytetään apuna myös huumoria. Klovni seuraa rokotustilannetta.­

Nuori nainen saa koronarokotteen Jerusalemissa.­

Myös nuoret voivat sairastua koronan vakavaan tautimuotoon, vaikka se on epätodennäköisempää kuin vanhempien kohdalla. Rokotteen vaikutuksesta hedelmällisyyteen ei ole löytynyt tutkimusnäyttöä.

Leumit tutki myös Pfizer-rokotteen tehoa viruksen brittivarianttiin.

– Rokote tehoaa yhtä hyvin, professori Shlomo Vinker sanoi Haaretz-sanomalehdelle.

Sheba Medical Centerin koronalääkärit tutkivat rokotettujen terveysalan ammattilaisten sairastumista. Tulosten mukaan yhteensä 0,54 prosenttia eli 22 ihmistä kaikkiaan 4 081 tutkitusta sairastui koronaan 1–10 päivää rokotusten jälkeen. Tutkijat havaitsivat, että 13 tapauksessa koronatartuntaa oli pidetty ainoastaan rokotuksen sivuvaikutuksena. He kehottavat testaamaan kaikki rokotetut terveysalan ammattilaiset, joilla ilmenee koronan oireita.

Kreikka ja Israel ovat sopimassa matkailun rajoitusten poistumisesta. Tarkoituksena olisi, että kaksi rokotusta saaneet israelilaiset voisivat matkustaa Kreikkaan ilman todistusta negatiivisesta koronatestistä tai joutumista karanteeniin.

Ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 38,11 prosenttia 3. helmikuuta.­

Koronarokotukset ovat edenneet Israelissa jo 35-vuotiaisiin, mutta menestystarinaa varjostaa uusi pelko

Suomalainen Erja Menashe, 55, sai Benny-miehensä kanssa toisen Pfizerin/Biontechin korona­rokotteen torstaina 28. tammikuuta. He eivät ole yksin: Israelissa on rokotettu noin 3,1 miljoonaa ihmistä, joista kaksi miljoonaa on saanut molemmat pistokset.

Israelissa on yli 9 miljoonaa asukasta. Tulokset ovat kannustavia: kahden rokotuksen saaneista vain 0,014 prosenttia on saanut tartunnan. Viikon päästä kahdesta rokotuksesta riski pienenee edelleen.

– Ensimmäisen pistoksen jälkeen en pystynyt seuraavana yönä kunnolla nukkumaan. Toisen pistoksen jälkeen oli helpompaa, vain pientä lihassärkyä, Menashe sanoo.

Erja Menashe sai toisen pistoksen 28. tammikuuta.­

Perheen kaikki lapset on myös rokotettu. Vanhin poika Shaked, 29, on saanut jo molemmat pistokset. Dekel, 25, sai opiskelupaikasta yliopistosta ensimmäisen rokotuksen. Lisäksi paikallisiin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva tytär Gefen, 18, sai maanantaina ensimmäisen pistoksen. Israelissa rokotetaan nyt 35-vuotiaita ja vanhempia, mutta erityisryhmät kuten monet opiskelijat saavat myös pistokset. Myös raskaana olevat rokotetaan.

Rokotusten jälkeen elämän pitäisi helpottua Israelissa. Menashe sai QR-koodilla kirjoitetun todistuksen, jonka voimassaolo alkaa viikko toisen pistoksen jälkeen ja kestää kuusi kuukautta, elokuun 4. päivään saakka. Vihreäksi passiksi nimetyllä todistuksella voi lähteä maasta ilman negatiivista koronatestiä, eikä maahan tulessa tarvitse mennä testeihin. Lisäksi todistuksella pääsee moniin paikkoihin, esimerkiksi kahviloihin. Tosin kahvilat ja monet muut palvelut sekä kulttuurikohteet ovat olleet kiinni pieniä jaksoja lukuun ottamatta jo lähes vuoden. Avoinna ovat lähinnä ravintolat takeaway-palveluineen, ruokakaupat ja apteekit.

Mehasnen perhe muutti Suomesta Israeliin neljä vuotta sitten. He asuvat Petah Tikvassa, kymmenisen kilometriä Tel Avivista itään. Tuontisihteerinä työskentelevä Erja Menashe on tyytyväinen maan rokotusohjelmaan.

– Täällä on keskitetty tietojärjestelmä, jossa kaikki rokotukset näkyvät heti.

Hän ihmettelee, ettei teknologisesti kehittynyt Suomi ole saanut järjestelmää toimimaan paremmin.

Netanyassa hoitokodin asukkaat tanssivat saatuaan toisen rokotteen.­

Rokotukset etenevät Israelissa vauhdilla. Kuvan nuori sai rokotteen Tel Avivissa.­

57-vuotias Joram Seela selvisi myös vähillä sivuoireilla molemmista pistoksista.

– Käsivarsi oli arka puolitoista päivää, hän sanoo.

Turkulaissyntyinen Seela on asunut Israelissa jo 30 vuotta. Hän ei oikein usko siihen, että kahden rokotuksen jälkeen pääsy vapautuisi eri paikkoihin. Huoli uusista virusmuunnoksista on herännyt.

– On ollut puhetta määräysten kiristyksistä, varsinkin kun näitä virusvariantteja pelätään.

Israelissa todettiin eilen 7 900 koronatartuntaa. Haaretz-lehden mukaan viime aikojen tartunnoista 60-70 prosenttia on brittivarianttia. Tartuntojen määrä on pysynyt korkeana, vaikkakin hieman laskenut ennätyksellisestä yli kymmenestä tuhannesta päivätartunnasta.

Haasteena koronaehkäisyssä on pidetty ultraortodoksijuutalaisia, joita syytetään kokoontumissääntöjen rikkomisesta. Ultraortodokseja on israelilaisista vajaa 15 prosenttia, mutta heidän osuutensa tartunnoista on noin 40 prosenttia. Arviolta 8 000–10 000 ultraortodoksia kokoontui viime sunnuntaina kahden rabbin hautajaisiin Jerusalemissa. Heidän piittaamattomuutensa herättää suurta närkästystä muussa väestössä, ja on saanut lakiasäätävän Knessetin nostamaan sakkoja määräysten noudattamattomuudesta.

Jopa 8000–10000 ultraortodoksia osallistui hautajaisiin Jerusalemissa 31. tammikuuta.­

Palestiinalaisalueilla ei rokotuksia ole ollut aiemmin käynnissä. Venäjän lupaamien 5 000 Sputnik-annoksen pitäisi saapua lähipäivinä. Israel on myös luvannut 5 000 annosta rokotetta. Yli viiden miljoonan asukkaan palestiinalaisalueilla todetaan 400-700 tartuntaa päivässä. Lukua alentaa puutteellinen testauskapasiteetti.

Israel on sulkenut rajansa käytännössä lähes kaikilta ainakin perjantaihin 5. helmikuuta saakka. Määräykset kieltävät kansalaisilta myös yli yhden kilometrin liikkumisen kotoa. Enintään viisi ihmistä voi kokoontua sisällä ja kymmenen ulkona.

Kärsimättömyyttä on jo Israelissakin.

– Sulkemisstrategialla on vaikutusta, mutta se näkyy hitaasti, terveysministeriön johtaja Chezy Levy totesi.

Rokotusvastustus on myös kasvussa, sillä osa israelilaisista ei pidä terveystietojensa päätymisestä lääkeyhtiöiden käsiin.

Israelissa ainakin yhden rokoteannoksen saaneiden osuus väestöstä oli 37,40 prosenttia tiistaina 2. helmikuuta.­

Juttua korjattu 5.2. klo 9.52: Jutussa luki, että Israelissa ja palestiinalaisalueilla on yli 9 miljoonaa asukasta. Israelissa on yli 9 miljoonaa asukasta, minkä lisäksi palestiinalaisalueilla on noin 5 miljoonaa asukasta.

Football news:

PSG are thinking of signing Messi, Kane or Salah if Mbappe leaves (Telefoot)
Malinovsky gave 2+ assists in two consecutive matches - the first such case in Serie A for 8 years
Arteta about 3-0 with Sheffield: Arsenal controlled the game. Perfect preparation for Slavia
Ronaldo threw the shirt on the field after the match with Genoa. Juve will not fine Cristiano - it could be a gift to bolboy
Saka suffered a thigh injury in Arsenal's match with Sheffield Wednesday
Mostovoy about Tedesco: He calmed down. I realized that football is not just about yelling and jumping on the edge
Mourinho on Sulscher's words: Sonny is lucky that his dad is better than Ole. The father should always feed the children. We need to steal food for them - steal