Oululaisvalokuvaaja Jukka-Pekka Metsävainio on uusinut ennätyksensä valtavasta Linnunratamosaiikista. Uusi maailmanennätysversio ja tarkkuudeltaan ja syvyydeltään ainutlaatuinen Linnunrata-panoraamakuva.

Panoraamaa Metsävainio on rakentanut 12 vuoden ajan kuvaamalla 301 yksittäistä valokuvaa oululaisen kerrostalon katolta. Kuvat esittävät noin 25 miljoonaa tähteä ja se niistä koottu mosaiikki käsittää 145 astetta pohjoisesta yötaivaasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ennätyksellinen Linnunratamosaiikki ulottuu pohjoisella yötaivaalla Joutsenen tähdistöstä aina Orioniin asti. J-P Metsävainio

Ensimmäisen versionsa Linnunratamosaiikista Metsävainio julkaisi helmikuussa 2021 ja se on niittänyt mainetta julkaisun jälkeen myös tähtitieteen harrastajien ulkopuolella.

Alkuperäisestä, hieman suppeammasta teoksesta on kiinnostunut useat ulkomaalaismediat. Myös Iltalehti kirjoitti kuvasta ja sen niittämästä maineesta maaliskuussa.

Uusi Linnunratamosaiikki on niin tarkka kokoelma avaruudesta, että siitä voisi tulostaa yli 40 metriä pitkän printtikuvan, jossa tähdet ja tähtisumut näkyisivät tarkasti. Seuraavaa versiota ei nähdä aivan heti.

– Seuraava, levennetty mosaiikki valmistuu vasta vuosien päästä, koska kuvaukset tulevat viemään vuosia, Metsävainio arvioi.

Kuvassa keskellä Linnunratamosaiikki kokonaisuudessaan. Kuvan ylä- ja alapuolelle on nostettu yksityiskohtina muutamia kuvassa näkyviä tähtisumuja. J-P Metsävainio