Finland

OYSia rakennetaan uusiksi suunniteltua nopeammin, uudet tilat kohoavat vanhojen viereen

Rakentaminen keskittyy nykyisen sairaalan pohjoispäähän.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto hyväksyi maanantaina tulevaisuuden sairaala OYS 2030 päivitetyn suunnitelman. Tätä tarkoittaa sairaalarakentamisen aikataulun nopeutumista usealla vuodella.

Jos rakentamisessa päästään aikataulussa liikkeelle, sairaanhoitopiirin johtajan Ilkka Luoman mukaan se tarkoittaa käytännössä sairaalarakentamisen olevan valmiina jo ensi vuosikymmenen loppupuolella 2028–2029.

Aiemman suunnitelman mukaan kokonaisuus olisi valmistunut vasta seuraavan vuosikymmenen puolivälin paikkeilla 2035.

Uuden suunnitelman, Master Planin, periaate on se, että rakennetaan vanhan sairaalan viereen eikä päälle.

Luoma muistuttaa, että jos rakentaa vanhan sairaalan päälle, niin ennen kuin voi rakentaa uutta, täytyy purkaa ja ennen kuin voi purkaa, alle jäävä toiminta pitää siirtää ja ennen kuin voi siirtää, täytyy rakentaa toiminnan tarvitsemat väistötilat.

– Tämä kuvaa sitä monimutkaisuutta, minkä vuoksi vanhan sairaalan päälle tai sekaan rakentaminen on sekä kustannuksiltaan kalliimpi että aikataulullisesti hitaampi etenemisvaihtoehto.

Päivitetyn suunnitelman uudisrakentaminen keskitetään nykysairaalan pohjoispäähän. Uudisrakentamisen tieltä puretaan sairaanhoitopiirin hallintorakennus ja vanha parkkitalo sekä myöhemmin uudet tilat saava keskuspesula.

– Tätä kautta ydintoiminta saa jatkua vanhoissa tiloissa toivottavasti häiriöttömästi siihen saakka, että uusia tiloja valmistuu. Se olisi potilasturvallisuuden, henkilöstön jaksamisen sekä toiminnan tehokkuuden kannalta hyvä asia.

Se tarkoittaa esimerkiksi paljon esillä olleen päivystyksen osalta sitä, että uudet toimitilat valmistuvat noin neljä vuotta edellistä suunnitelmaa aiemmin.

Käytännössä vuonna 2023 olisi valmiina uutta tilaa 450 sairaansijaa ja 90 tehohoitopaikkaa.

– Silloin kuuman sairaalan ydinosat ovat valmiina. Puhutaan päivystyksestä, teho-osastoista, valvontapaikoista, keinomunuaishoidosta sekä 450 sairaansijasta ja 90 tehohoitopaikasta. Yliopistollisen sairaalan kaikista vaativin hoidon ydin on saatu uusiin tiloihin jo siinä vaiheessa, Luoma selventää.

Sairaala rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kaksi vierekkäistä 10-kerroksista sairaalarakennustornia.

– Ensimmäinen torni voisi lähteä liikkeelle jo kuluvan vuoden viimeisinä kuukausina ja toinen ensi vuoden alkupuolella siten, että ne olisivat valmiina yhtä aikaa vuonna 2023.

Kun päätös saa lainvoiman, sairaanhoitopiiri uudistaa rajoittamislainsäädännön mukaisen poikkeuslupahakemuksen. Kaavamuutos- ja rakennuslupa-asiat sekä muut rakentamisen edellyttämät yksityiskohdat lähtevät etenemään.

Football news:

Pep Guardiola: Second place in the Premier League is more important than winning English cups
The 1966 world champion Jack Charlton has died at the age of 85
Smart ticket sales in Poland: roommates sit next to each other, social stations are created automatically, and attendance increases by 20%
A gay player from the Premier League wrote an anonymous letter published in The Sun: I hope that one day I will be able to confess. I feel trapped
Zinedine Zidane: what Courtois does in every game is phenomenal
Tottenham fans will launch a plane with a Levi banner-on the way out at the game with Arsenal
Zinedine Zidane: I would like VAR not to be used