Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pääkirjoitus: Kokoomus kehrää nojatuolissaan – keskusta sabotoi pääministerin Australian-matkaa

Pääministeripuolue SDP:ssä vallitsee tympeä olo. Demarit ovat syvästi pettyneitä siihen, että keskusta irrottautui hallituksen pelisäännöistä juuri maanantai-iltana.

Keskustan eduskuntaryhmä piti kokouksensa samaan aikaan, kun pääministeri Sanna Marin teki reilun parinkymmenen tunnin lentomatkaa Australiaan ja Uuteen Seelantiin.

Enemmistö keskustalaisista nuiji ryhmän kannaksi irtautumisen hallituksen lakiesityksestä luonnonsuojelulaiksi. Lihaksi kanta muuttui tiistaina eduskunnan ympäristövaliokunnassa, missä keskustalaiset liittoutuivat opposition kansanedustajien kanssa demareita, vihreitä ja vasemmistoliittolaisia vastaan.

Välistäveto rikkoi räikeästi minkä tahansa monipuoluehallituksen pelisääntöjä.

Viime keväänä silloinen ympäristöministeri Emma Kari (vihr) ja silloinen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) olivat neuvotelleet kaikille hallituspuolueille sopineen kompromissin luonnonsuojelulaista.

”Hallituskriisin ajoituksesta jää karvas sivumaku. Ongelmia tehdään heti, kun pääministeri on poissa”, SDP:n hallituslähde sanoo Iltalehdelle.

Keskusta laskee nyt sen varaan, että oppositio tukisi sen kantoja hallituksen riidoissa eduskunnan suuren salin äänestyksissä. Luonnonsuojelulaki tuskin jää viimeiseksi tämän kaltaiseksi koitokseksi, ellei pääministeri Marin totea hallitusta toimintakyvyttömäksi.

Hallituskumppanit – ja politiikan penkkiurheilijat eli kansalaiset – tulkitsevat herkästi, että keskustalaisia ahdistaa 10 prosenttiin laskenut gallupsuosio.

Osa keskustan kansanedustajista menettää joka tapauksessa työpaikkansa neljän kuukauden kuluttua eduskuntavaaleissa, eikä puolueella enää ole hävittävää.

Ja kun keskustalaisilla on jäljellä kovin vähän hävittävää nykyisessä hallituksessa, metsää kaatuu ryskyen. ”Kun mullilauma saa päähänsä, että maailmanloppu tulee, sen kaikki jäsenet ovat äkkiä maailmanlopun asennossa, vaikka lakiesityksellä ei sitä tavoiteltaisi”, demarilähde arvioi.

Jos on apilapuolue keskusta villiintynyt, pillastuneita ovat myös vihreät.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne on vaatinut hallituksen johtoviisikkoa koolle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra voivat istahtaa tahoillaan nojatuoliin ja laittaa popcornit mikroon.

Viisikko voi kokoontua aikaisintaan sunnuntaina, sillä Marin palaa Suomeen vasta lauantaina ja tarvitsee lennon laskeuduttua lepohetken aikaerosta palautumiseen.

Ainakin neljän päivän ajan hallitus on vapaassa pudotuksessa.

Vihreät potee niin ikään kannatuskriisiä. Sen unelmat 15 prosentin vaalisuosiosta ovat vaihtuneet kamppailuun vasemmistoliiton kanssa 8–10 prosentin areenalla.

Puolueen vastaveto on kertoa keskustalaisille, että näiden vaatimat maatalouden tukirahat jäävät saamatta, ellei keskusta äänestä suuressa salissa luonnonsuojelulain alkuperäisen esityksen puolesta.

Kun kaksi epätoivoista puoluetta ottaa yhteen, katkeruus saa niiden poliitikoista vallan. Kamppailu on rumaa, ja suomalaisten on kiusallista seurata sitä.

Keskusta on toivonut maataloudelle 100–300 miljoonan euron tukipakettia. Vasemmistopuolueet haluaisivat leipoa samaan lisätalousarvioon 700 miljoonan euron lisärahoituksen vuodenvaihteessa aloittaville hyvinvointialueille.

Viisikko ei ole aloittanut neuvotteluita mahdollisesta lisätalousarviosta.

Vihreillä on 20 kansanedustajaa, eikä hallituksella ole eduskunnassa enemmistöä ilman heitä. Oppositiopuolueet tuskin alkavat tukea vaalien korvalla keskustan ja vasemmistopuolueiden rahanjakoa.

Ilmassa ovat merkit, että vihreät aikoo kiristää keskustaa maatalousrahoilla.

Keskustalaisten toiveena on ollut, että opposition välikysymys maanviljelijöiden ahdingosta taklattaisiin eduskunnassa kertomalla maatalouden hätärahoituksesta.

Jos Euroopassa ei käytäisi sotaa, olisi hallituksen harkittava eronpyyntöä.