Finland

Pääkirjoitus: Koronapandemia ei odota lakipykäliä – hallituksen soutaminen ja huopaaminen onnetonta touhua

Suomalainen lainsäädäntö, poliittinen päätöksenteko ja virkakoneisto sopivat huonosti pandemian torjuntaan yhdessä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen helmasynti on vaillinainen lainvalmistelu.­

Koronavirustilanne pahenee päivä päivältä. Hallituksen mukaan nyt tarvitaan kovempia rajoituksia: pääministeri Sanna Marin (sd) on väläyttänyt jopa ulkonaliikkumiskieltoa.

Kovia puheita kansalaisten korvissa.

Hallitus päätti uuden tartuntalain perusteella sulkea kuntosalit määräajaksi pääkaupunkiseudulla. Päätöksen toimeenpano sysättiin alueille, kunnille ja aluehallintovirastoille (avi). Päätös koskee useampia kuntia, silloin määräyksen antaja ja valvoja on aluehallintovirasto.

Aveilla oli asiasta toisenlainen näkemys: laki ei anna mahdollisuutta täyssulkemiseen, mutta väkimäärän rajoittamiseen kymmeneen henkilöön kyllä. Kyse on elinkeinovapauden rajoittamisesta, ja silloin avi joutuu punnitsemaan päätöksen oikeasuhteisuutta.

Moni kuntosali ehti perjantaina kertoa asiakkailleen toiminnan sulkemisesta, viikonloppuna tuli uusi viesti, että toiminta jatkuukin – väkimäärää kontrolloiden.

Stm:n ja aluehallintoviranomaisten kanssa käytiin läpi viikonlopun kipakkaa keskustelua tartuntalain tulkinnasta.

Lopputuloksena pääministeri Marin pyysi sotkua anteeksi.

Nyt ministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto etsivät yhteistä laintulkintaa. Joku voisi esittää perustellun kysymyksen, miksi yhteistä tulkintaa etsitään vasta nyt. Olisihan tässä ollut vuosi aikaa hioa toimivaltasuhteita ja yhteistä näkemystä.

Politiikka menee eri raiteella nopeammin kuin lakipykälät antavat myöten. Tästä seuraa hätäistä lainvalmistelua, vaillinaisia ohjeita ja jälkikäteistä korjailua. Päätetään ja peruutellaan. Soutamista ja huopaamista. Maanantai oli tästä oiva esimerkki. Valmiuslakipykälien valmistelusta otettiin aikalisä oikeusoppineiden kritiikin takia. Eikö oikeudellinen selvitys olisi pitänyt tehdä ensin?

Tästä kaikesta kärsii koronapandemian keskellä elävä kansa, joita enemmän tai vähemmän sekavat ohjeet loppujen lopuksi koskevat.

Pandemian hoidossa on tärkeää oikea-aikaisuus, päätösten selkeys sekä niiden mitoitus.

Mikään näistä ei juuri nyt toimi.

Monesta Euroopan maasta poiketen Suomi elää pahenevaa koronakriisiä. Oliko vatulointi tartuntalain kanssa asia, joka päästi viruksen karkuun.

Kateellisena täytyy katsoa vaikkapa Ruotsia, joka vaatii negatiivisen koronatestituloksen maahan saapuvilta. Päätös tehtiin muutamassa päivässä, kun meillä ajauduttiin loputtomaan väittelyyn siitä, kenelle homma kuuluu.

Pandemian torjunta vaatii suoraviivaisuutta, selkeyttä, eikä pykälien liiallista viilailua liian myöhään ja – tyhjää puhetta.

Football news:

Neymar: I owe Mbappe the adaptation in France and the joy of being here
Joao Felix was injured again. He will miss 10 days
The Bundesliga said goodbye to Monday's matches with Hoffenheim and Bayer zeros. Their cancellation was sought by fans
Mino Raiola: Borussia do not want to sell Holand in the summer. I respect this position, but this does not mean that I agree with it
Alexander Golovin: I enjoy giving such programs. This is my job
West Brom have scored 8 goals in their last 2 matches. For the previous 10 games, only 6 goals were scored
VAR did not count West Brom's goal for offside. Although the author of the goal was probably in the right position