Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pääkirjoitus: Nato jatkaa Ukrainan tukemista – ja niin lupaa Suomikin tehdä

Naton ulkoministerikokous korostaa liittokunnan yhtenäisyyttä ja valmiutta jatkaa Ukrainan tukemista. Suomi on ensi kertaa mukana tarkkailijajäsenenä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (oik) ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ottavat tarkkailijajäseninä osaa Naton ulkoministerikokoukseen Romanian Bukarestissa. Vasemmalla Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken. Kuva:  Andrei Pungovschi / AFP / Lehtikuva

Suomi ja Ruotsi ovat ensi kertaa mukana tarkkailijajäseninä, kun puolustusliitto Naton jäsenmaiden ulkoministerit ovat koolla tiistain ja keskiviikon kestävässä kokouksessaan Romanian Bukarestissa.

Kokouksen tärkeimpiä aiheita ovat Ukrainan puolustussota Venäjän raakaa ja laitonta hyökkäystä vastaan ja Ukrainalle annettavan tuen jatkaminen niin pitkään ja niin runsaana, että Ukraina saavuttaa Nato-maidenkin toivoman päämäärän.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi kokouksen aluksi, että vaikka sodat päättyvät rauhaan, neuvottelupöydän tapahtumat liittyvät suoraan tapahtumiin taistelukentillä.

Stoltenbergin mukaan on tärkeätä, että brutaaleilla hyökkäyksillä ei saavuteta haluttuja tavoitteita. Hän muistutti, että Nato ei ole sodan osapuoli mutta aikoo pysyä Ukrainan tukena niin kauan kuin on tarpeen.

Kokouksen muita tärkeitä aiheita Ukrainan sodan lisäksi ovat Venäjän lähialueiden tapahtumat ja Kiinan vaikutusvallan kasvaminen.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Pekka Haavisto ja Tobias Billström ottavat kokoukseen osaa tarkkailijajäseninä, sillä maiden täysjäsenyydeltä puuttuu vielä Unkarin ja Turkin parlamenttien vahvistukset.

Pohjolan hakijakaksikko osoitti vahvistavansa liittokunnan yhtenäisyyttä.

Unkari on ilmoittanut vahvistavansa jäsenyyden ensi vuoden alussa, mutta Turkin vahvistuksesta ei ole samanlaista varmuutta. Kokous tarjoaakin Haavistolle ja Billströmille tärkeän tilaisuuden jatkaa neuvonpitoa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa.

Tarkkailijajäseninä Suomi ja Ruotsi osallistuvat ensi kertaa Naton ulkoministerikokouksen koko ohjelmaan. Ilman täyttä jäsenyyttäkin Suomi ja Ruotsi ovat jo nyt Nato-maiden rinnalla tukemassa Ukrainaa.

Tämän vahvistamiseksi Suomi ja Ruotsi julkistivat tiistaina yhdessä Islannin, Norjan, Viron, Latvian, Liettuan ja Ukrainan kanssa ulkoministereiden yhteisen julkilausuman, joka tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa ja Ukrainan kansaa vastaan.

Julkilausumassaan ulkoministerit vakuuttavat täyttä tukeaan Ukrainalle tämän puolustusponnisteluissa Venäjän joukkojen häätämiseksi Ukrainalle laillisesti kuuluvalta kamaralta, Krimin niemimaa mukaan luettuna.

Ulkoministereiden julkilausuma korostaa kansainvälisen tuen tärkeyttä ja tukitoimien jatkamista esimerkiksi Ukrainan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi.

Tuskin oli pelkkä yhteensattuma, että Suomi ja Ruotsi ovat mukana pohjoisten Nato-maiden ja Ukrainan julkilausumassa samana päivänä kuin kaikki Nato-maat puivat samoja aiheita Bukarestissa.

Se oli vahva viesti, jolla Pohjolan hakijakaksikko osoitti vahvistavansa liittokunnan yhtenäisyyttä – ja yhteisiä ponnisteluja Ukraina tukemiseksi.