Finland

Pääkirjoitus | Srebrenican joukkomurha muistuttaa vakavasti siitä, mihin etninen nationalismi voi johtaa

Euroopan lähi­historian mustin piste sijaitsee itäisessä Bosniassa ja Hertse­govinassa Srebrenican kau­pungissa. Bosnian serbi­joukot murhasivat Srebrenicassa 25 vuotta sitten yli 8 000 miestä ja poikaa muun maailman silmien edessä.

Yhdistyneiden kansakuntien joukoissa palvelleet hollantilaiset rauhanturvaajat ­eivät estäneet monta päivää kestänyttä kansanmurhaa, josta tuli toisen maailmansodan jälkeisen Euroopan laajin ja järkyttävin.

Srebrenican joukkomurha on yhä vakava muistutus siitä, mihin etninen nationalismi ja rasismi voivat johtaa.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin on käynyt tarkkaan läpi entisen Jugoslavian hajoamissotien rikoksia. Tutkinta on osoittanut, että sotilaiden ja puoli­sotilaallisten joukkojen toimet, murhat ja raiskaukset olivat tarkkaan suunniteltua, johdettua ja kohdennettua toimintaa.

Vakavissa humanitaarisen oikeuden rikkomuksissa ei juuri koskaan ole kyse vain siitä, kuka varsinaisen rikoksen ­tekee. Tapahtuma- ja komentoketjut ovat pitkiä. Myös Jugoslavian hajoamissodissa rasistista sortoa edelsi etnistä vihaa lietsova propaganda.

Kansanmurhan pohja luodaan poliittisissa puheissa ja julkisissa viesteissä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Football news:

Pochettino is the main candidate for the post of Barca coach. Setien can be sacked if the club does not win the Champions League
Pedro's drama: he was afraid of getting injured in the summer, succumbed to Lampard's persuasions – and got injured in the last game for Chelsea
Conte wants to return to Juventus. He asked the players about Sarri's future at the club
Ex - Roma coach Di Francesco took charge of Cagliari, replacing Zenga
England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season