Ruokakirjoittajien helmasynneistä ärsyttävin on omahyväinen besserwisseröinti, johon mekin tällä palstalla sorrumme säännöllisesti. Parasta maustetahnaa on aina se brändi, jota hädin tuskin saa edes netistä tilaamalla. Suu vaahdoten julistamme kasvisten ylivertaisuutta, kun oikeasti omassa jääkaapissa odottelee makurasvalla – gourmandin hienostuneempi kiertoilmaus läskille - varustettu entrecôte. Luomua toitotamme ainoana oikeana valintana, vaikka tiedämme, ettei tavaran maussa yleensä ole eroa tehokkaammin tuotettuun. Sitä ei vaan saa sanoa ääneen.

Ja entäs sitten silakka, jota tälle torstaille tarjoamme. Jopa meille ruokaa aktiivisesti valmistaville kynnys käryttämiseen on korkealla. Siitäkin huolimatta, että meidän pitäisi yksissä tuumin rakastaa tätä vaatimatonta, jaloa ja rikollisen väheksyttyä kalaa.

Yleisen laiskuuden ja paistamisesta syntyvien hajuhaittojen lisäksi silakan kysyntää jarruttaa edelleen vuosikausia jatkunut pelottelu-uutisointi. Pahimpina aikoina silakkaa oli hankalampi saada kaupaksi kuin asbestista rakennettuja taloja. Nykytiedon mukaan – ensi viikolla voi jo olla toisin - silakka ei enää ole hengelle ja terveydelle vaarallista, kunhan malttaa mielensä ja syö alle viisi kiloa viikossa.

Skotlantilaiset silakat

Monelle: kahdelle

Hinta: 3 e / henkilö

Näitä tarvitset:

500 g silakkafileitä

suolaa ja pippuria

1 rkl Dijonin sinappia

1,5 dl kermaa

2 keltuaista

3 dl isoja kaurahiutaleita

4 rkl voita (kirkastettua jos haluat hienostella)

Näin teet:

1. Huuhtele fileet huolellisesti. Valuta. Suolaa ja pippuroi. Anna maustua vartin huoneenlämmössä.

2. Sekoita sinappi, kerma ja keltuaiset kulhossa. Laita fileet kerman sekaan kulhoon. Anna maustua puoli tuntia.

3. Surauta kaurahiutaleet sauvasekoittimella rikki, mutta ei kuitenkaan jauhoiksi. Laita hiutaleet laakealle lautaselle.

4. Lämmitä voi isolla pannulla. Nosta fileet pois kerma-keltuaisseoksesta ja valuta hieman. Pyörittele fileet murskatuissa kaurahiutaleissa ja paista runsaassa voissa kullankeltaisiksi, 3-4 minuuttia per puoli. Valuta talouspaperin päällä.

5. Tarjoa heti murskaperunoiden tai perunamuusin kera.

Kokeile: Skotlannissa melkein minkä tahansa lihan tai kalan kanssa tarjoillaan usein naurista, yleensä soseutetussa muodossa. Toimii silakoillakin. Laita kattilaan puoli kiloa kuorittuja perunoita, 1 sipuli viipaloituna ja puoli kiloa kuorittuja nauriita kuutioituna. Peitä vedellä, kuumenna kiehuvaksi ja keitä lempeällä lämmöllä kypsiksi, 20 minuuttia. Valuta ja lisää mukaan 50 g voita ja tilkka maitoa. Survo muusiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Haaga-Helian keittiömestarikouluttaja Sami Rekola ja Kauppalehti Option ruokatoimittaja Mikko Takala tekevät ruokia, jotka valmistuvat puolessa tunnissa.

Ajankohtainen. Nyt on oktoberfest-oluen aika.Kuva: Tommi Anttonen

Juomasuositus: Olut Oktoberfestiin

Murskatuissa kaurahiutaleissa pyöräytetyt, voissa paistetut silakat maistuvat niin viinin kuin oluen parina. Raikas, runsaan hedelmäinen valkoviini kuten soave Italian Venetosta tai grüner veltliner Itävallasta raikastaa ruokaa sopivasti. Silakalle oiva juoma oluista on runsaasti humaloitu pils tai tuhdimpi lager.

Juuri nyt kannattaa korkata oktoberfest-olut, joille on ominaista pehmeä, hivenen toffeinen makeus. Vuosisatoja juhlittu perinne alkaa syyskuussa ja kestää lokakuulle saakka. Müncheniläisen Hofbräun panimon Oktoberfest-olut on kevyen sitruksinen, täyteläinen lager, jossa on mukavaa kermaisuutta, yrttisyyttä ja hieman makea jälkimaku.

Hofbräu Oktoberfest

Alue: München, Saksa

Tuottaja: Hofbräu München

Raaka-aineet: ohramallas, humala, vesi

Hinta: 4,37 euroa (0.5 l)

Tuotenumero: 713766

Luonnehdinta: Täyteläinen, raikas lager maistuu niin sadonkorjuuajan juureksille kuin rasvaisemmalle kalalle.

Juomavalinnoista vastaa jyväskyläläisen ravintola Pöllöwaarin sommelier Ulla Häkkinen.