Finland

Pakkotestaus tulee Lapin rajoille maanantaina: vain aluehallintovirasto voi määrätä terveystarkastukseen

Terveystarkastuksesta kieltäytyminen voi olla terveydensuojelurikkomus.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa rajanylityspaikalla.

Länsirajalla Torniossa tehdään koronatestejä vuorokauden ympäri.Juuso Stoor / Yle

Lapin aluehallintovirasto on perjantaina päättänyt velvoittaa kunnat järjestämään terveystarkastukset kaikille rajan ylittäjille. Poikkeuksena tästä ovat pelastustoimi ja tavarakuljetukset.

Päätös astuu voimaan maanantaina ja se on voimassa maaliskuun loppuun asti.

– Aluehallintovirasto velvoittaa kunnat järjestämään testauksen. Testiin voi määrätä vain aluehallintovirasto. Toiveena on, että mahdollisimman moni suostuu testiin vapaaehtoisesti, kertoo Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen.

Testistä kieltäytymisestä voidaan rangaista

Jos testistä kieltäytyy, voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkorangaistus tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Testistä kieltäytyjä voidaan myös määrätä karanteeniin, jos hänen epäillään sairastavan koronaa. Käytännössä rajanylittäjät voidaan määrätä testiin aika lailla poikkeuksetta.

– THL katsoo, että riskimaista tulevat ovat niin iso riski, että heidät voidaan määrätä karanteeniin. Tällä hetkellä lähes kaikki maat ovat riskimaita. Päätösten on oltava yksilöllisiä, Kemppainen sanoo.

Harkinta tehdään rajalla

Kemppainen kertoo, että käytännössä rajalla työskentelevä terveydenhuoltohenkilöstö harkitsee, onko määräys terveystarkastukseen tarpeellinen.

– He ottavat yhteyttä aviin, jos pakollinen terveystarkastus katsotaan välttämättömäksi, Kemppainen kertoo.

Hän ei pidä ongelmana sitä, että aluehallintovirastot toimivat vain virka-aikaan, koska testistä kieltäytyjät voidaan määrätä karanteeniin. Karanteenissa mahdollinen tauti ei leviä.

Viranomaiset saamassa enemmän oikeuksia huhtikuussa?

Kemppainen kertoo, että käytäntö todennäköisesti muuttuu huhtikuussa.

– Silloin myös tartuntatautilääkäreille on tulossa oikeus määrätä rajanylittäjä terveystarkastukseen. Lisäksi aluehallintovirastolle on tulossa oikeus määrätä terveystarkastukseen kerralla isompi joukko ihmisiä, Kemppainen arvelee.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

Football news:

If you put a judge, Hitler and Napoleon, and give me two bullets, I would put both of them in the judge. The coach of the student league conquered the English-language Internet
Real Madrid expects Ramos to leave. The club thinks it has a better offer (Cadena SER)
Owen Hargreaves: Cavani as an insurance policy for Manchester United. He needs to be kept, he is a great scorer
Armed men robbed Smalling's home in Rome. A player with his wife and child were inside
He was such a small, fat kid who was always hanging around with his PlayStation. Remembering Sergio Aguero before City
Pique and Fati are in Barca's bid for the Spanish Cup final with Athletic. Ansu's participation in the match is questionable
Real Madrid will not sell Vinicius, Valverde, Edegor and Rodrigo in the summer. They are considered key players for the future of the club